Cevapcici z pieczonymi frytkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cevapcici z pieczonymi frytkami

Autor: Hana

ratingratingratingratingrating

5

heart
20 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

111 osób wydrukowało

Pobierz pdf

144 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

3 łyżeczki

5 łyżeczek

1 kilogram

2 opakowania

2 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

MIĘSO. Mięso, pół czerwonej cebuli, dwa ząbki czosnku, jajka, czubrycę i sosy paprykowo-ziołowe (traktować jako przyprawę) + 2 łyżeczki soli zmielić ze sobą na gładką masę. Dodać 2 łyżki oliwy, dobrze wymieszać i formować większe lub mniejsze kiełbaski (mi wyszło ich koło 10 sztuk), można nadziać na patyczki do szaszłyków. Kłaść na rozgrzaną patelnię grillową, bez tłuszczu i grillować przekładając co 2-3 minuty na inny bok. Zdjąć kiedy będą ładnie zrumienione z każdej strony.

Krok 2

FRYTKI. Ziemniaki obrać i pokroić w słupki jak na frytki, obmyć i dobrze osuszyć. Włożyć do dużej misy i oprószyć solą i ziołami prowansalskimi. Dobrze wymieszać. Wyłożyć na blachę, posmarować delikatnie z wierzchu oliwą z oliwek (smaruję pędzelkiem silikonowym) i wstawić blachę do nagrzanego piekarnika. ok. 200 st. przez 10 minut pieczemy z dołu i z góry, a potem włączamy termoobieg na jakieś 15 minut, albo do momentu kiedy skórka na frytka ładnie się zrumieni, a wkładając we frytki wykałaczkę, ziemniak będzie miękki.

Krok 3

Podawać z półkrążkami cebuli czerwonej i papryką oraz ajvarem. Ja zastosowałam domowej roboty keczup bułgarski - idealny - zamiast ajvaru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cevapcici z pieczonymi frytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cevapcici z pieczonymi frytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cevapcici z pieczonymi frytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cevapcici z pieczonymi frytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cevapcici z pieczonymi frytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cevapcici z pieczonymi frytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cevapcici z pieczonymi frytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cevapcici z pieczonymi frytkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Chiński color makaron
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej