
Składniki
10 sztuk
3 łyżeczki
5 łyżeczek
1 kilogram
2 opakowania
2 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
MIĘSO. Mięso, pół czerwonej cebuli, dwa ząbki czosnku, jajka, czubrycę i sosy paprykowo-ziołowe (traktować jako przyprawę) + 2 łyżeczki soli zmielić ze sobą na gładką masę. Dodać 2 łyżki oliwy, dobrze wymieszać i formować większe lub mniejsze kiełbaski (mi wyszło ich koło 10 sztuk), można nadziać na patyczki do szaszłyków. Kłaść na rozgrzaną patelnię grillową, bez tłuszczu i grillować przekładając co 2-3 minuty na inny bok. Zdjąć kiedy będą ładnie zrumienione z każdej strony.
Krok 2
FRYTKI. Ziemniaki obrać i pokroić w słupki jak na frytki, obmyć i dobrze osuszyć. Włożyć do dużej misy i oprószyć solą i ziołami prowansalskimi. Dobrze wymieszać. Wyłożyć na blachę, posmarować delikatnie z wierzchu oliwą z oliwek (smaruję pędzelkiem silikonowym) i wstawić blachę do nagrzanego piekarnika. ok. 200 st. przez 10 minut pieczemy z dołu i z góry, a potem włączamy termoobieg na jakieś 15 minut, albo do momentu kiedy skórka na frytka ładnie się zrumieni, a wkładając we frytki wykałaczkę, ziemniak będzie miękki.
Krok 3
Podawać z półkrążkami cebuli czerwonej i papryką oraz ajvarem. Ja zastosowałam domowej roboty keczup bułgarski - idealny - zamiast ajvaru.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos Sałatkowy Paprykowo-Ziołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej