Cevapcici z pieczonymi frytkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cevapcici z pieczonymi frytkami

Autor: Hana

ratingratingratingratingrating

5

heart
20 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

108 osób wydrukowało

Pobierz pdf

140 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

3 łyżeczki

5 łyżeczek

1 kilogram

2 opakowania

2 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

MIĘSO. Mięso, pół czerwonej cebuli, dwa ząbki czosnku, jajka, czubrycę i sosy paprykowo-ziołowe (traktować jako przyprawę) + 2 łyżeczki soli zmielić ze sobą na gładką masę. Dodać 2 łyżki oliwy, dobrze wymieszać i formować większe lub mniejsze kiełbaski (mi wyszło ich koło 10 sztuk), można nadziać na patyczki do szaszłyków. Kłaść na rozgrzaną patelnię grillową, bez tłuszczu i grillować przekładając co 2-3 minuty na inny bok. Zdjąć kiedy będą ładnie zrumienione z każdej strony.

Krok 2

FRYTKI. Ziemniaki obrać i pokroić w słupki jak na frytki, obmyć i dobrze osuszyć. Włożyć do dużej misy i oprószyć solą i ziołami prowansalskimi. Dobrze wymieszać. Wyłożyć na blachę, posmarować delikatnie z wierzchu oliwą z oliwek (smaruję pędzelkiem silikonowym) i wstawić blachę do nagrzanego piekarnika. ok. 200 st. przez 10 minut pieczemy z dołu i z góry, a potem włączamy termoobieg na jakieś 15 minut, albo do momentu kiedy skórka na frytka ładnie się zrumieni, a wkładając we frytki wykałaczkę, ziemniak będzie miękki.

Krok 3

Podawać z półkrążkami cebuli czerwonej i papryką oraz ajvarem. Ja zastosowałam domowej roboty keczup bułgarski - idealny - zamiast ajvaru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cevapcici z pieczonymi frytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cevapcici z pieczonymi frytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cevapcici z pieczonymi frytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cevapcici z pieczonymi frytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cevapcici z pieczonymi frytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cevapcici z pieczonymi frytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cevapcici z pieczonymi frytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cevapcici z pieczonymi frytkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej