Cevapcici z pieczonymi frytkami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Cevapcici z pieczonymi frytkami

Autor: Hana

ratingratingratingratingrating

4

14 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

94 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżeczki

2 łyżki

10 sztuk

3 łyżeczki

1 sztuka

5 łyżeczek

1 sztuka

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

MIĘSO. Mięso, pół czerwonej cebuli, dwa ząbki czosnku, jajka, czubrycę i sosy paprykowo-ziołowe (traktować jako przyprawę) + 2 łyżeczki soli zmielić ze sobą na gładką masę. Dodać 2 łyżki oliwy, dobrze wymieszać i formować większe lub mniejsze kiełbaski (mi wyszło ich koło 10 sztuk), można nadziać na patyczki do szaszłyków. Kłaść na rozgrzaną patelnię grillową, bez tłuszczu i grillować przekładając co 2-3 minuty na inny bok. Zdjąć kiedy będą ładnie zrumienione z każdej strony.

Krok 2

FRYTKI. Ziemniaki obrać i pokroić w słupki jak na frytki, obmyć i dobrze osuszyć. Włożyć do dużej misy i oprószyć solą i ziołami prowansalskimi. Dobrze wymieszać. Wyłożyć na blachę, posmarować delikatnie z wierzchu oliwą z oliwek (smaruję pędzelkiem silikonowym) i wstawić blachę do nagrzanego piekarnika. ok. 200 st. przez 10 minut pieczemy z dołu i z góry, a potem włączamy termoobieg na jakieś 15 minut, albo do momentu kiedy skórka na frytka ładnie się zrumieni, a wkładając we frytki wykałaczkę, ziemniak będzie miękki.

Krok 3

Podawać z półkrążkami cebuli czerwonej i papryką oraz ajvarem. Ja zastosowałam domowej roboty keczup bułgarski - idealny - zamiast ajvaru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cevapcici z pieczonymi frytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cevapcici z pieczonymi frytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cevapcici z pieczonymi frytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cevapcici z pieczonymi frytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cevapcici z pieczonymi frytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cevapcici z pieczonymi frytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cevapcici z pieczonymi frytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej