Chińskie pierożki Dim Sum

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

56

375 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

638 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1158 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

50 gramów

0.5 łyżki

200 mililitrów

50 mililitrów

2 łyżki

300 gramów

10 sztuk

140 gramów

50 gramów

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mąkę pszenną z solą i cukrem. Dodaj do niej wrzącej wody i dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto trochę przestygnie dokładnie wyrób je rękoma na gładką masę. Jeśli będzie za twarde, dodaj jeszcze trochę wody. Gotowe ciasto powinno być dość miękkie i elastyczne. Zarobione ciasto włóż do miski i je zafoliuj. Odstaw na co najmniej 30 minut.

Chińskie pierożki Dim Sum - Krok 1

Krok 2

Powierzchnię stolnicy posyp mąka ziemniaczaną, kawałek ciasta zroluj w rękach na małą kulkę, a następnie dokładnie rozwałkuj na bardzo cienki placek około 10 cm średnicy. Każdy powstały placek delikatnie z wierzchu przesmaruj olejem.

Chińskie pierożki Dim Sum - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj ze 100ml wody i odstaw na około 10 minut.

Chińskie pierożki Dim Sum - Krok 3

Krok 4

Krewetki posiekaj nożem na bardzo drobne kawałki, posiekaj również kolendrę, szczypior i ostrą papryczkę. Imbir zetrzyj na tarce.

Chińskie pierożki Dim Sum - Krok 4

Krok 5

W dużej misce pomieszaj mięso z pędami bambusa, kiełkami, pozostałymi składnikami oraz dopraw przygotowanym wcześniej Fixem. Dopraw do smaku olejem sezamowym.

Chińskie pierożki Dim Sum - Krok 5

Krok 6

Farsz nałóż w rozwałkowane placki ciasta i składając krawędź do krawędzi zbieraj ściskając ze sobą poszczególne brzegi tak, aby powstały sakiewki.

Chińskie pierożki Dim Sum - Krok 6

Krok 7

Gotowe Dim Sumy ułóż w nakrytym bambusowym koszyku lub np. na sitku do mąki wyłożonym liśćmi kapusty tak, aby pierożki się nie posklejały. Całość umieść nad garnkiem z gotującą się wodą. Gotuj około 20 minut, po tym czasie sprawdź czy pierożki są już dobre.

Chińskie pierożki Dim Sum - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe Dim Sumy podawaj z sosem sojowym.

4

Opinie o przepisie

  • Janusz BMW

    Janusz BMW, 14.05.2018

    super mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 27.09.2016

    Proszę spróbować ;) Wbrew pozorom pierożki nie są trudne do wykonania :) A po więcej inspiracji zapraszamy do naszego Magazynu. Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Palka

    Halina Palka, 27.09.2016

    Bardzo proste a jakie pyszne .Zrobilam raz a teraz mecza mie kiedy znowu beda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Szczełuszczenko

    Izabela Szczełuszczenko, 27.09.2016

    Dla mnie za trudne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chińskie pierożki Dim Sum - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chińskie pierożki Dim Sum - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chińskie pierożki Dim Sum - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chińskie pierożki Dim Sum - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chińskie pierożki Dim Sum - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chińskie pierożki Dim Sum - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chińskie pierożki Dim Sum - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chińskie pierożki Dim SumChińskie pierożki Dim Sum

Dim sum, czyli chińskie pierożki, które można przyrządzać z różnego rodzaju nadzieniem, to smaczna orientalna przekąska serwowana zazwyczaj do herbaty. Ciasto na dim sum nie różni się od tego, które przygotowywane jest do zrobienia pierogów w ich najbardziej popularnej wersji. Mąka i przyprawy utworzą jednolitą masę za pomocą gorącej wody. Ciasto będzie bardziej elastyczne i lepiej się rozwałkuje po schłodzeniu, jeśli pozostawisz je w lodówce na około pół godziny. Ten czas wykorzystaj na przygotowanie mięsnego farszu. Oprócz dodatku krewetek i kiełków bambusa, nadzienie swój posmak zawdzięcza przyprawom – szczypior oraz kolendra dodadzą mu wyrazistości. Z resztą składników dobrze skomponuje się dodatek startej papryczki chili oraz świeżego imbiru. Z cienko rozwałkowanego ciasta wytnij okrągłe kształty i uformuj niewielkie sakiewki. Układaj pierożki tak, aby się ze sobą nie stykały, dzięki czemu gotowe porcje nie będą posklejane, i gotuj je na parze. Podawaj z sosem sojowym albo słodko-pikantnym hoisin.