Chińskie pierożki Dim Sum przepis – Zobacz na przepisy.pl

Chińskie pierożki Dim Sum

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

57

397 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

656 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1205 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

50 gramów

0.5 łyżki

200 mililitrów

50 mililitrów

2 łyżki

300 gramów

10 sztuk

140 gramów

50 gramów

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mąkę pszenną z solą i cukrem. Dodaj do niej wrzącej wody i dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto trochę przestygnie dokładnie wyrób je rękoma na gładką masę. Jeśli będzie za twarde, dodaj jeszcze trochę wody. Gotowe ciasto powinno być dość miękkie i elastyczne. Zarobione ciasto włóż do miski i je zafoliuj. Odstaw na co najmniej 30 minut.

Chińskie pierożki Dim Sum - Krok 1

Krok 2

Powierzchnię stolnicy posyp mąka ziemniaczaną, kawałek ciasta zroluj w rękach na małą kulkę, a następnie dokładnie rozwałkuj na bardzo cienki placek około 10 cm średnicy. Każdy powstały placek delikatnie z wierzchu przesmaruj olejem.

Chińskie pierożki Dim Sum - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj ze 100ml wody i odstaw na około 10 minut.

Chińskie pierożki Dim Sum - Krok 3

Krok 4

Krewetki posiekaj nożem na bardzo drobne kawałki, posiekaj również kolendrę, szczypior i ostrą papryczkę. Imbir zetrzyj na tarce.

Chińskie pierożki Dim Sum - Krok 4

Krok 5

W dużej misce pomieszaj mięso z pędami bambusa, kiełkami, pozostałymi składnikami oraz dopraw przygotowanym wcześniej Fixem. Dopraw do smaku olejem sezamowym.

Chińskie pierożki Dim Sum - Krok 5

Krok 6

Farsz nałóż w rozwałkowane placki ciasta i składając krawędź do krawędzi zbieraj ściskając ze sobą poszczególne brzegi tak, aby powstały sakiewki.

Chińskie pierożki Dim Sum - Krok 6

Krok 7

Gotowe Dim Sumy ułóż w nakrytym bambusowym koszyku lub np. na sitku do mąki wyłożonym liśćmi kapusty tak, aby pierożki się nie posklejały. Całość umieść nad garnkiem z gotującą się wodą. Gotuj około 20 minut, po tym czasie sprawdź czy pierożki są już dobre.

Chińskie pierożki Dim Sum - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe Dim Sumy podawaj z sosem sojowym.

4

Opinie o przepisie

  • Janusz BMW

    Janusz BMW , 14.05.2018

    super mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 27.09.2016

    Proszę spróbować ;) Wbrew pozorom pierożki nie są trudne do wykonania :) A po więcej inspiracji zapraszamy do naszego Magazynu. Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Palka

    Halina Palka , 27.09.2016

    Bardzo proste a jakie pyszne .Zrobilam raz a teraz mecza mie kiedy znowu beda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Szczełuszczenko

    Izabela Szczełuszczenko , 27.09.2016

    Dla mnie za trudne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chińskie pierożki Dim Sum - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chińskie pierożki Dim Sum - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chińskie pierożki Dim Sum - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chińskie pierożki Dim Sum - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chińskie pierożki Dim Sum - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chińskie pierożki Dim Sum - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chińskie pierożki Dim Sum - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chińskie pierożki Dim SumChińskie pierożki Dim Sum

Dim sum, czyli chińskie pierożki, które można przyrządzać z różnego rodzaju nadzieniem, to smaczna orientalna przekąska serwowana zazwyczaj do herbaty. Ciasto na dim sum nie różni się od tego, które przygotowywane jest do zrobienia pierogów w ich najbardziej popularnej wersji. Mąka i przyprawy utworzą jednolitą masę za pomocą gorącej wody. Ciasto będzie bardziej elastyczne i lepiej się rozwałkuje po schłodzeniu, jeśli pozostawisz je w lodówce na około pół godziny. Ten czas wykorzystaj na przygotowanie mięsnego farszu. Oprócz dodatku krewetek i kiełków bambusa, nadzienie swój posmak zawdzięcza przyprawom – szczypior oraz kolendra dodadzą mu wyrazistości. Z resztą składników dobrze skomponuje się dodatek startej papryczki chili oraz świeżego imbiru. Z cienko rozwałkowanego ciasta wytnij okrągłe kształty i uformuj niewielkie sakiewki. Układaj pierożki tak, aby się ze sobą nie stykały, dzięki czemu gotowe porcje nie będą posklejane, i gotuj je na parze. Podawaj z sosem sojowym albo słodko-pikantnym hoisin.