Składniki
300 gramów
50 gramów
0.5 łyżki
200 mililitrów
50 mililitrów
2 łyżki
300 gramów
10 sztuk
140 gramów
50 gramów
1 opakowanie
0.5 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce wymieszaj mąkę pszenną z solą i cukrem. Dodaj do niej wrzącej wody i dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto trochę przestygnie dokładnie wyrób je rękoma na gładką masę. Jeśli będzie za twarde, dodaj jeszcze trochę wody. Gotowe ciasto powinno być dość miękkie i elastyczne. Zarobione ciasto włóż do miski i je zafoliuj. Odstaw na co najmniej 30 minut.
Krok 2
Powierzchnię stolnicy posyp mąka ziemniaczaną, kawałek ciasta zroluj w rękach na małą kulkę, a następnie dokładnie rozwałkuj na bardzo cienki placek około 10 cm średnicy. Każdy powstały placek delikatnie z wierzchu przesmaruj olejem.
Krok 3
Fix Knorr wymieszaj ze 100ml wody i odstaw na około 10 minut.
Krok 4
Krewetki posiekaj nożem na bardzo drobne kawałki, posiekaj również kolendrę, szczypior i ostrą papryczkę. Imbir zetrzyj na tarce.
Krok 5
W dużej misce pomieszaj mięso z pędami bambusa, kiełkami, pozostałymi składnikami oraz dopraw przygotowanym wcześniej Fixem. Dopraw do smaku olejem sezamowym.
Krok 6
Farsz nałóż w rozwałkowane placki ciasta i składając krawędź do krawędzi zbieraj ściskając ze sobą poszczególne brzegi tak, aby powstały sakiewki.
Krok 7
Gotowe Dim Sumy ułóż w nakrytym bambusowym koszyku lub np. na sitku do mąki wyłożonym liśćmi kapusty tak, aby pierożki się nie posklejały. Całość umieść nad garnkiem z gotującą się wodą. Gotuj około 20 minut, po tym czasie sprawdź czy pierożki są już dobre.
Dobra rada:
Gotowe Dim Sumy podawaj z sosem sojowym.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chińskie pierożki Dim Sum
Dim sum, czyli chińskie pierożki, które można przyrządzać z różnego rodzaju nadzieniem, to smaczna orientalna przekąska serwowana zazwyczaj do herbaty. Z powodzeniem możesz jednak potraktować pierożki dim sum jako sposób na niebanalne danie główne. Kuchnia azjatycka cieszy się w Polsce coraz większą popularnością, więc warto wiedzieć, że nie sprowadza się wyłącznie do sajgonek i sushi. Zafunduj sobie egzotyczną podróż z przepisem na pierożki chińskie we własnej jadalni.
Dla kogo? Pierogomaniacy, zapraszamy na pokład! Ciasto na chińskie pierożki dim sum nie różni się od tego, które przygotowywane jest do zrobienia pierogów w ich najbardziej popularnej wersji. Brzmi zaskakująco? Mąka i przyprawy utworzą jednolitą masę za pomocą gorącej wody. Ciasto będzie bardziej elastyczne i lepiej się rozwałkuje po schłodzeniu, jeśli pozostawisz je w lodówce na około pół godziny. Ten czas wykorzystaj na przygotowanie mięsnego farszu do chińskich pierożków. Orientalne pierogi dim sum będą pyszną alternatywą dla popularnych w rodzimych kulinariach pierogów z mięsem, kapustą i grzybami czy ruskich.
Na jaką okazję? Doskonałym smakiem pierożków chińskich dim sum warto delektować się w towarzystwie, więc do posiłku zaproś znajomych. Będą zachwyceni różnorodnością farszu, skrywanego w delikatnym cieście. Oprócz dodatku krewetek i kiełków bambusa, nadzienie w przepisie na pierożki chińskie na parze swój posmak zawdzięcza przyprawom – szczypior oraz kolendra dodadzą mu wyrazistości. Z resztą składników na pierożki dim sum dobrze skomponuje się dodatek startej papryczki chili oraz świeżego imbiru. Z cienko rozwałkowanego ciasta wytnij okrągłe kształty i uformuj niewielkie sakiewki.
Czy wiesz, że? Układaj chińskie pierożki dim sum tak, aby się ze sobą nie stykały, dzięki czemu gotowe porcje nie będą posklejane, i ugotuj je na parze. To bardzo istotny zabieg, który odróżnia przepis na pierożki dim sum od dania znanego na wylot z polskich tradycji kulinarnych.
Dla urozmaicenia: Pierożki chińskie podawaj z sosem sojowym, ostrygowym albo słodko-pikantnym hoisin. Pierogi dim sum można jeść rękoma lub przy użyciu pałeczek. Przyjęcie w azjatyckim stylu jak się patrzy!