Chińskie pierożki dim sum - przepis: ciasto na parze | Przepisy.pl pixel

Chińskie pierożki Dim Sum

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

75

676 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

891 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1904 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

50 gramów

0.5 łyżki

200 mililitrów

50 mililitrów

2 łyżki

300 gramów

10 sztuk

140 gramów

50 gramów

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mąkę pszenną z solą i cukrem. Dodaj do niej wrzącej wody i dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto trochę przestygnie dokładnie wyrób je rękoma na gładką masę. Jeśli będzie za twarde, dodaj jeszcze trochę wody. Gotowe ciasto powinno być dość miękkie i elastyczne. Zarobione ciasto włóż do miski i je zafoliuj. Odstaw na co najmniej 30 minut.

Chińskie pierożki Dim Sum - Krok 1

Krok 2

Powierzchnię stolnicy posyp mąka ziemniaczaną, kawałek ciasta zroluj w rękach na małą kulkę, a następnie dokładnie rozwałkuj na bardzo cienki placek około 10 cm średnicy. Każdy powstały placek delikatnie z wierzchu przesmaruj olejem.

Chińskie pierożki Dim Sum - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj ze 100ml wody i odstaw na około 10 minut.

Chińskie pierożki Dim Sum - Krok 3

Krok 4

Krewetki posiekaj nożem na bardzo drobne kawałki, posiekaj również kolendrę, szczypior i ostrą papryczkę. Imbir zetrzyj na tarce.

Chińskie pierożki Dim Sum - Krok 4

Krok 5

W dużej misce pomieszaj mięso z pędami bambusa, kiełkami, pozostałymi składnikami oraz dopraw przygotowanym wcześniej Fixem. Dopraw do smaku olejem sezamowym.

Chińskie pierożki Dim Sum - Krok 5

Krok 6

Farsz nałóż w rozwałkowane placki ciasta i składając krawędź do krawędzi zbieraj ściskając ze sobą poszczególne brzegi tak, aby powstały sakiewki.

Chińskie pierożki Dim Sum - Krok 6

Krok 7

Gotowe Dim Sumy ułóż w nakrytym bambusowym koszyku lub np. na sitku do mąki wyłożonym liśćmi kapusty tak, aby pierożki się nie posklejały. Całość umieść nad garnkiem z gotującą się wodą. Gotuj około 20 minut, po tym czasie sprawdź czy pierożki są już dobre.

Chińskie pierożki Dim Sum - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe Dim Sumy podawaj z sosem sojowym.

7

Opinie o przepisie

  • Xd

    Xd , 09.03.2024

    Cudowne bardzo długo się robi ale warto od dziś będę robiła to na dłuższe dni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • asdassd asda<>ssd

    asdassd asda<>ssd , 15.04.2023

    Super! Wyszły przepyszne,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela

    Gabriela , 12.08.2022

    Super! Wyszły przepyszne, troche się sporo robi ale bardzo łatwo, polecam :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz BMW

    Janusz BMW , 14.05.2018

    super mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 27.09.2016

    Proszę spróbować ;) Wbrew pozorom pierożki nie są trudne do wykonania :) A po więcej inspiracji zapraszamy do naszego Magazynu. Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Palka

    Halina Palka , 27.09.2016

    Bardzo proste a jakie pyszne .Zrobilam raz a teraz mecza mie kiedy znowu beda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Szczełuszczenko

    Izabela Szczełuszczenko , 27.09.2016

    Dla mnie za trudne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chińskie pierożki Dim Sum - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chińskie pierożki Dim Sum - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chińskie pierożki Dim Sum - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chińskie pierożki Dim Sum - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chińskie pierożki Dim Sum - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chińskie pierożki Dim Sum - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chińskie pierożki Dim Sum - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chińskie pierożki Dim Sum - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chińskie pierożki Dim SumChińskie pierożki Dim Sum

Dim sum, czyli chińskie pierożki, które można przyrządzać z różnego rodzaju nadzieniem, to smaczna orientalna przekąska serwowana zazwyczaj do herbaty. Z powodzeniem możesz jednak potraktować pierożki dim sum jako sposób na niebanalne danie główne. Kuchnia azjatycka cieszy się w Polsce coraz większą popularnością, więc warto wiedzieć, że nie sprowadza się wyłącznie do sajgonek i sushi. Zafunduj sobie egzotyczną podróż z przepisem na pierożki chińskie we własnej jadalni.

Dla kogo? Pierogomaniacy, zapraszamy na pokład! Ciasto na chińskie pierożki dim sum nie różni się od tego, które przygotowywane jest do zrobienia pierogów w ich najbardziej popularnej wersji. Brzmi zaskakująco? Mąka i przyprawy utworzą jednolitą masę za pomocą gorącej wody. Ciasto będzie bardziej elastyczne i lepiej się rozwałkuje po schłodzeniu, jeśli pozostawisz je w lodówce na około pół godziny. Ten czas wykorzystaj na przygotowanie mięsnego farszu do chińskich pierożków. Orientalne pierogi dim sum będą pyszną alternatywą dla popularnych w rodzimych kulinariach pierogów z mięsem, kapustą i grzybami czy ruskich.

Na jaką okazję? Doskonałym smakiem pierożków chińskich dim sum warto delektować się w towarzystwie, więc do posiłku zaproś znajomych. Będą zachwyceni różnorodnością farszu, skrywanego w delikatnym cieście. Oprócz dodatku krewetek i kiełków bambusa, nadzienie w przepisie na pierożki chińskie na parze swój posmak zawdzięcza przyprawom – szczypior oraz kolendra dodadzą mu wyrazistości. Z resztą składników na pierożki dim sum dobrze skomponuje się dodatek startej papryczki chili oraz świeżego imbiru. Z cienko rozwałkowanego ciasta wytnij okrągłe kształty i uformuj niewielkie sakiewki.

Czy wiesz, że? Układaj chińskie pierożki dim sum tak, aby się ze sobą nie stykały, dzięki czemu gotowe porcje nie będą posklejane, i ugotuj je na parze. To bardzo istotny zabieg, który odróżnia przepis na pierożki dim sum od dania znanego na wylot z polskich tradycji kulinarnych.

Dla urozmaicenia: Pierożki chińskie podawaj z sosem sojowym, ostrygowym albo słodko-pikantnym hoisin. Pierogi dim sum można jeść rękoma lub przy użyciu pałeczek. Przyjęcie w azjatyckim stylu jak się patrzy!