Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym
łatwe
280 osób zapisało
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
200 gramów
400 gramów
9 sztuk
125 gramów
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso usmaż na rozgrzanej patelni. Dodaj pomidory oraz żeby danie miało ziołowy smak i odpowiednią konsystencję Fix Knorr, zmniejsz ogień i gotuj 8 minut.
Krok 2
Do mięsnego sosu dodaj liście szpinaku i wymieszaj.
Krok 3
Naczynie żaroodporne posmaruj śmietaną i wyłóż płatami makaronu – 3 szt.
Krok 4
Na makaron wyłóż połowę mięsnego sosu, posmaruj śmietaną i posyp 1/3 startego sera. Przykryj płatami makaronu i całą czynność powtórz jeszcze raz, tworząc kolejne warstwy zapiekanki.
Krok 5
Ostatnią warstwę makaronu posmaruj śmietaną i posyp serem. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Zapiekaj 40 minut.
Dobra rada:
Jeśli w kuchni masz świeżą bazylię, dodaj kilka listków do sosu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejInne przepisy
Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym
Mięsna lasagne ze szpinakiem i ziołami to typowe włoskie danie, które świetnie pasuje zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację. Przygotujesz ją z wieprzowego mięsa mielonego. Na początek podsmaż je, dodaj do tego pomidory, świeży szpinak oraz przyprawy. Smak farszu do makaronowej zapiekanki wzbogać też innymi warzywami. Wykorzystaj na przykład cukinię lub suszone pomidory. Kiedy nadzienie jest już gotowe, wysmaruj żaroodporne naczynie śmietaną i wyłóż płatami makaronu. Na nie nakładaj mięsne nadzienie. Także posmaruj je śmietaną, posyp startym serem żółtym i przykryj kolejną warstwą makaronu. Powtórz tę czynność tyle razy, na ile pozwala Ci wysokość naczynia oraz ilość przygotowanych składników. Na wierzchu możesz dodatkowo poukładać cienkie plastry świeżych pomidorów, a po wyjęciu z piekarnika posypać całość posiekanymi ziołami. Opcjonalnie dołącz do potrawy również sałatkę ze świeżych warzyw lub zestaw surówek. Spróbuj tego popularnego włoskiego dania w wersji ze szpinakiem i ziołami. Koniecznie sprawdź nasz przepis.