Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym
łatwe
326 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
200 gramów
400 gramów
9 sztuk
125 gramów
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso usmaż na rozgrzanej patelni. Dodaj pomidory oraz żeby danie miało ziołowy smak i odpowiednią konsystencję Fix Knorr, zmniejsz ogień i gotuj 8 minut.
Krok 2
Do mięsnego sosu dodaj liście szpinaku i wymieszaj.
Krok 3
Naczynie żaroodporne posmaruj śmietaną i wyłóż płatami makaronu – 3 szt.
Krok 4
Na makaron wyłóż połowę mięsnego sosu, posmaruj śmietaną i posyp 1/3 startego sera. Przykryj płatami makaronu i całą czynność powtórz jeszcze raz, tworząc kolejne warstwy zapiekanki.
Krok 5
Ostatnią warstwę makaronu posmaruj śmietaną i posyp serem. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Zapiekaj 40 minut.

Dobra rada:
Jeśli w kuchni masz świeżą bazylię, dodaj kilka listków do sosu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym
Mięsna lasagne ze szpinakiem i ziołami to typowe włoskie danie, które świetnie pasuje zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację. Przygotujesz ją z wieprzowego mięsa mielonego. Na początek podsmaż je, dodaj do tego pomidory, świeży szpinak oraz przyprawy. Smak farszu do makaronowej zapiekanki wzbogać też innymi warzywami. Wykorzystaj na przykład cukinię lub suszone pomidory. Kiedy nadzienie jest już gotowe, wysmaruj żaroodporne naczynie śmietaną i wyłóż płatami makaronu. Na nie nakładaj mięsne nadzienie. Także posmaruj je śmietaną, posyp startym serem żółtym i przykryj kolejną warstwą makaronu. Powtórz tę czynność tyle razy, na ile pozwala Ci wysokość naczynia oraz ilość przygotowanych składników. Na wierzchu możesz dodatkowo poukładać cienkie plastry świeżych pomidorów, a po wyjęciu z piekarnika posypać całość posiekanymi ziołami. Opcjonalnie dołącz do potrawy również sałatkę ze świeżych warzyw lub zestaw surówek. Spróbuj tego popularnego włoskiego dania w wersji ze szpinakiem i ziołami. Koniecznie sprawdź nasz przepis.


































