Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
388 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

286 osób wydrukowało

Pobierz pdf

326 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

200 gramów

400 gramów

9 sztuk

125 gramów

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso usmaż na rozgrzanej patelni. Dodaj pomidory oraz żeby danie miało ziołowy smak i odpowiednią konsystencję Fix Knorr, zmniejsz ogień i gotuj 8 minut.

Krok 2

Do mięsnego sosu dodaj liście szpinaku i wymieszaj.

Krok 3

Naczynie żaroodporne posmaruj śmietaną i wyłóż płatami makaronu – 3 szt.

Krok 4

Na makaron wyłóż połowę mięsnego sosu, posmaruj śmietaną i posyp 1/3 startego sera. Przykryj płatami makaronu i całą czynność powtórz jeszcze raz, tworząc kolejne warstwy zapiekanki.

Krok 5

Ostatnią warstwę makaronu posmaruj śmietaną i posyp serem. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Zapiekaj 40 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli w kuchni masz świeżą bazylię, dodaj kilka listków do sosu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonymLasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym

Mięsna lasagne ze szpinakiem i ziołami to typowe włoskie danie, które świetnie pasuje zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację. Przygotujesz ją z wieprzowego mięsa mielonego. Na początek podsmaż je, dodaj do tego pomidory, świeży szpinak oraz przyprawy. Smak farszu do makaronowej zapiekanki wzbogać też innymi warzywami. Wykorzystaj na przykład cukinię lub suszone pomidory. Kiedy nadzienie jest już gotowe, wysmaruj żaroodporne naczynie śmietaną i wyłóż płatami makaronu. Na nie nakładaj mięsne nadzienie. Także posmaruj je śmietaną, posyp startym serem żółtym i przykryj kolejną warstwą makaronu. Powtórz tę czynność tyle razy, na ile pozwala Ci wysokość naczynia oraz ilość przygotowanych składników. Na wierzchu możesz dodatkowo poukładać cienkie plastry świeżych pomidorów, a po wyjęciu z piekarnika posypać całość posiekanymi ziołami. Opcjonalnie dołącz do potrawy również sałatkę ze świeżych warzyw lub zestaw surówek. Spróbuj tego popularnego włoskiego dania w wersji ze szpinakiem i ziołami. Koniecznie sprawdź nasz przepis.