Kurczak ze szpinakiem: pierś z kurczaka w piekarniku | Przepisy.pl pixel

Kurczak ze szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

347

10355 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6059 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11509 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

200 mililitrów

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi rozetnij wzdłuż na cienkie płaty, aby uzyskać 6 porcji. Jedną kostkę rosołową wymieszaj z olejem i natrzyj nią mięso.

Kurczak ze szpinakiem  - Krok 1

Krok 2

Na patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj odsączony szpinak, śmietanę i drugą kostkę Knorr. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj do momentu, aż śmietana zgęstnieje. Do szpinaku można dodać odrobinę czosnku, a jeśli lubisz ostre smaki – szczyptę pieprzu cayenne.

Kurczak ze szpinakiem  - Krok 2

Krok 3

Farsz nałóż na piersi kurczaka i posyp wszystko żółtym serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 °C przez 15 minut.

Kurczak ze szpinakiem  - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

139

Opinie o przepisie

  • Maniek

    Maniek , 06.11.2024

    Uwielbiam, danie jest proste w wykonaniu. Dla podkrecenia smaku czasem dodaję jeszcze ser pleśniowy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • meati

    meati , 29.07.2024

    Całym sercem polecam ten przepis! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • camis

    camis , 12.09.2023

    Danie często gości u mnie na stole. Z ryżem lub kaszą. Do tego zielona sałata. Pycha. Robiłam też z rybą - smak również jest niesamowity. Moja rodzina uwielbia to danie zarówno z kurą jak i z rybką. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasik

    Kasik , 03.06.2023

    Do zjedzenia, ale żadna rewelacja.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • szczepan69

    szczepan69 , 30.03.2023

    a czy zamiast kurczaka można użyć łopatki wieprzowej?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewelina

    Ewelina , 21.01.2023

    Mam pytanie, czy danie pieczemy pod przykryciem, czy też nie?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Dominika

    Dominika , 24.11.2022

    Czy można pominąć śmietanę? Muszę ograniczyć nabial :/

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Łukasz

    Łukasz , 20.11.2022

    Mięso surowe się piecze. Robiłem kilka razy i jest bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin

    Marcin , 13.09.2022

    Czy blaszkę przed ułożeniem kurczaka wysmarować np olejem? Jestem laikiem

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Aha

    Aha , 10.09.2022

    Czy szpinak może być ze słoika??

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Piotr

    Piotr , 24.06.2022

    Pierś wcześniej smażymy?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • DragunoFF

    DragunoFF , 04.01.2022

    TAK. Danie pyszne i proste - podaje dzieciom z ryżem i dipem czosnkowym. Daria Bilska ma 100% rację z czosnkiem do szpinaku. Pycha - dziękuję za przepis jest wyśmienity.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Bilska

    Daria Bilska , 26.12.2021

    TAK. Do tego pysznego dania serdecznie polecam dodać suszone pomidory! Pokrojone w paski zmieszać ze szpinakiem przy smażeniu, aby nabrały ciepła lub na samym końcu - do smaku i pięknie dekoracji! Dodatkową pyszna modyfikację wprowadzam dorzucając na patelnię posiekany czosnek - jest naprawdę pycha, dodaje daniu wyrazistości. Do upiekniesznia dania na talerzu oraz przełamania smaków warto posypać gotowe już danie prażonymi pestkami słonecznika- zakochacie się Państwo w tym połączeniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna

    Joanna , 05.12.2021

    TAK, do szpinaku poza czosnkiem zawsze dodaję również odrobinę soku z cytryny oraz szczyptę gałki muszkatołowej - doskonale pogłębiają jego smak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • renata

    renata , 01.12.2021

    TAK . Uwielbiam takie proste i szybkie rozwiązania np.na obiad dla rodziny. Czasami zamiast serw żółtego dodaję mozarellę, smakuje równie pysznie !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Śmiechłem

    Śmiechłem , 20.11.2021

    Nie zrobiłem krok po kroku, bo kupiłem mięso z udek oddzielone i podsmażyłem, następnie cebulę ze szpinakiem i serem, dopóki się nie połączyły i to do piekarnika, aż mięsko doszło :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna

    Martyna , 24.10.2021

    Czy świeży szpinak też może być ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Didu

    Didu , 14.06.2021

    190 stopni z opcja termoobieg czy góra-dół?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MKC

    MKC , 07.06.2021

    Super przepis!!! Smakowało całej rodzince !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Partyka

    Agnieszka Partyka , 28.04.2021

    Ja osobiście nie przepadam za szpinakiem ale to jest pycha polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej

    Maciej , 02.11.2020

    Kupiłem szpinak rozdrobniony mrożony. Jedno mam tylko pytanie, dla jednych może oczywiste, ale dla mnie nie do końca (zaczynam przygodę z gotowaniem). Czy szpinak trzeba wcześniej ugotować i odsączyć czy po prostu zamrożony prosto z paczki wrzucić na olej z cebulką? Dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak ze szpinakiem Kurczak ze szpinakiem

Delikatny i soczysty filet z kurczaka wyśmienicie smakuje ze szpinakiem i startym na grubej tarce żółtym serem. To wykwintne danie powstaje w niecałe trzydzieści minut. Trudno uwierzyć, że elegancki przysmak może być tak szybki w wykonaniu? Tym bardziej nie trać czasu i przygotuj pierś z kurczaka ze szpinakiem – nie pożałujesz!

Dla kogo? Kotleciki drobiowe albo nuggetsy często goszczą w twoim jadłospisie? Każdy kucharz i smakosz czasem potrzebuje odmiany. Filet z kurczaka ze szpinakiem to pyszna alternatywa i ciekawy pomysł na podanie delikatnego mięsa.

Na jaką okazję? Soczystego kurczaka ze szpinakiem możesz przyrządzić zarówno na co dzień, w wersji klasycznej, jak i od święta – z dodatkiem suszonych pomidorów, odrobiny sera gorgonzola oraz garści uprażonych i drobno posiekanych orzeszków piniowych. Bez problemu dopasujesz przepis na piersi z kurczaka ze szpinakiem zarówno do zwyczajnego obiadu, jak i do odświętnego posiłku.

Czy wiesz, że? W sezonie zamiast mrożonego szpinaku użyj świeżego – przed wrzuceniem na patelnię opłucz go jedynie pod zimną wodą i dokładnie osusz. Zielony akcent w piersi z kurczaka ze szpinakiem sprawia, że cała potrawa wygląda bardziej zachęcająco, więc nie pomijaj tego składnika.

Dla urozmaicenia: Gotowego kurczaka pod szpinakowo-serową pierzynką podawaj wraz z brązowym ryżem lub puszystym puree ziemniaczanym. Do piersi ze szpinakiem doskonale pasować będzie sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego. Jeśli lubisz eksperymentować, przetestuj podany przepis na kurczaka ze szpinakiem w wersji z filetami z łososia.