Kurczak ze szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

217

8669 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4126 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6954 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

200 mililitrów

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi rozetnij wzdłuż na cienkie płaty, aby uzyskać 6 porcji. Jedną kostkę rosołową wymieszaj z olejem i natrzyj nią mięso.

Kurczak ze szpinakiem  - Krok 1

Krok 2

Na patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj odsączony szpinak, śmietanę i drugą kostkę Knorr. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj do momentu, aż śmietana zgęstnieje. Do szpinaku można dodać odrobinę czosnku, a jeśli lubisz ostre smaki – szczyptę pieprzu cayenne.

Kurczak ze szpinakiem  - Krok 2

Krok 3

Farsz nałóż na piersi kurczaka i posyp wszystko żółtym serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 °C przez 15 minut.

Kurczak ze szpinakiem  - Krok 3
106

Opinie o przepisie

  • Łukasz Parzuchowski

    Łukasz Parzuchowski

    w przepisie jest błąd, kurczaka należy wcześniej usmażyć lub zgrilowac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Fuksiewicz

    Michał Fuksiewicz

    jest bardzo pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena D***

    Marlena D***

    Łatwe, szybkie i pyszne danie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona     Piorek

    Iwona Piorek

    Potrawa rewelacyjna. przyjęła się u mnie w domu i stale gości na stole. Nie wyobrażam sobie szpinaku inaczej przygotowanego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Inez Kubicka-Zaczkowska

    Inez Kubicka-Zaczkowska

    Bardzo dobre, robiłam bez cebuli bo nie lubię. 20 min w piekarniku jest w sam raz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magda murzyn

    magda murzyn

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Frącewicz

    Mariola Frącewicz

    bardzo lubię szpinak.I w tym wykonaniu z piersią z kurczaka smakuje wyśmienicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Liszczyk

    Łukasz Liszczyk

    szkoda ze 15min to troche za malo i mieso nie do konca bylo gotowe :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • IzoLda IzoLda

    IzoLda IzoLda

    Wspaniałe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • bardzo smaczne, weszło do kanonu obiadowego. ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Lipska

    Martyna Lipska

    Bardzo smaczne! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • AnTest AnTest

    AnTest AnTest

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryk Przepisy

    Eryk Przepisy

    Serio kocham szpinak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryk Przepisy

    Eryk Przepisy

    szpinak = samo zdrowie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub Bukaj

    Jakub Bukaj

    Fantastycznie smakuje ;) teraz przygotowuję go regularnie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzanna Brożyna

    Marzanna Brożyna

    super, super,suuuuper

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Zoch

    Marlena Zoch

    bardzo dobre danie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Bartkowiak

    Alicja Bartkowiak

    pychota!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub Dudziński

    Jakub Dudziński

    Świetne danie! Idealnie z dodatkiem ryżu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Przepisy.pl

    Redakcja Przepisy.pl

    @Monika Hińcz Pierś z kurczaka powinna być surowa i może Pani przygotować ją w naczyniu żaroodpornym.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Hińcz

    Monika Hińcz

    Pierś z kurczaka ma być surowa przed wsadzeniem jej do piekarnika? Mogę zrobić to w naczyniu żaroodpornym?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Hińcz

    Monika Hińcz

    Pierś z kurczaka ma być surowa przed wsadzeniem jej do piekarnika ? Mogę zrobić to w naczyniu żaroodpornym? ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktoria Pietraszko

    Wiktoria Pietraszko

    Od kilku miesięcy stosuje ten przepis! Jest genialny!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Serafin

    Joanna Serafin

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata  Kędzierska

    Beata Kędzierska

    Brak słów, dawno nie jadłam czegoś tak pysznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zosia Ranosz

    Zosia Ranosz

    Przepyszne...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Snuszka

    Robert Snuszka

    rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Zdybał

    Mateusz Zdybał

    przepyszne danie ;) do samego dania idealnie mix sałat, pomidorki cheery, ser feta i sos do sałat knor czosnkowy no niebo w gębie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sandra Bugowska

    Sandra Bugowska

    przepyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona     Piorek

    Iwona Piorek

    rewelacja!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak ze szpinakiem Kurczak ze szpinakiem

Delikatny i soczysty filet z kurczaka wyśmienicie smakuje ze szpinakiem i startym na grubej tarce żółtym serem. To wykwintne danie powstaje w niecałe trzydzieści minut i obłędnie wręcz pachnie. Kurczaka ze szpinakiem możesz przyrządzić zarówno na co dzień, w wersji klasycznej, jak i od święta – z dodatkiem suszonych pomidorów, odrobiny sera gorgonzola oraz garści uprażonych i drobno posiekanych orzeszków piniowych. W sezonie zamiast mrożonego szpinaku użyj świeżego – przed wrzuceniem go na patelnie opłucz go jedynie pod zimną wodą i dokładnie osusz. Gotowego kurczaka pod szpinakowo-serową pierzynką podawaj wraz z brązowym ryżem lub puszystym puree ziemniaczanym. Doskonale pasować będzie do niego sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego. Jeśli lubisz eksperymentować, przetestuj podany przepis w wersji z filetami z łososia.