Kurczak ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kurczak ze szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

225

9174 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4263 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7278 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

200 mililitrów

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi rozetnij wzdłuż na cienkie płaty, aby uzyskać 6 porcji. Jedną kostkę rosołową wymieszaj z olejem i natrzyj nią mięso.

Kurczak ze szpinakiem  - Krok 1

Krok 2

Na patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj odsączony szpinak, śmietanę i drugą kostkę Knorr. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj do momentu, aż śmietana zgęstnieje. Do szpinaku można dodać odrobinę czosnku, a jeśli lubisz ostre smaki – szczyptę pieprzu cayenne.

Kurczak ze szpinakiem  - Krok 2

Krok 3

Farsz nałóż na piersi kurczaka i posyp wszystko żółtym serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 °C przez 15 minut.

Kurczak ze szpinakiem  - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

107

Opinie o przepisie

  • Bartek Kowalski

    Bartek Kowalski , 22.03.2020

    pyszne i szybkie danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Parzuchowski

    Łukasz Parzuchowski , 21.02.2019

    w przepisie jest błąd, kurczaka należy wcześniej usmażyć lub zgrilowac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Fuksiewicz

    Michał Fuksiewicz , 03.01.2019

    jest bardzo pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena D***

    Marlena D*** , 11.07.2018

    Łatwe, szybkie i pyszne danie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona     Piorek

    Iwona Piorek , 14.03.2018

    Potrawa rewelacyjna. przyjęła się u mnie w domu i stale gości na stole. Nie wyobrażam sobie szpinaku inaczej przygotowanego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Inez Kubicka-Zaczkowska

    Inez Kubicka-Zaczkowska , 26.08.2017

    Bardzo dobre, robiłam bez cebuli bo nie lubię. 20 min w piekarniku jest w sam raz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magda murzyn

    magda murzyn , 01.08.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Frącewicz

    Mariola Frącewicz , 27.07.2017

    bardzo lubię szpinak.I w tym wykonaniu z piersią z kurczaka smakuje wyśmienicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Liszczyk

    Łukasz Liszczyk , 15.05.2017

    szkoda ze 15min to troche za malo i mieso nie do konca bylo gotowe :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • IzoLda IzoLda

    IzoLda IzoLda , 07.05.2017

    Wspaniałe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • , 30.04.2017

    bardzo smaczne, weszło do kanonu obiadowego. ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Lipska

    Martyna Lipska , 18.04.2017

    Bardzo smaczne! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • AnTest AnTest

    AnTest AnTest , 08.03.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryk Przepisy

    Eryk Przepisy , 08.03.2017

    Serio kocham szpinak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryk Przepisy

    Eryk Przepisy , 08.03.2017

    szpinak = samo zdrowie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub Bukaj

    Jakub Bukaj , 25.02.2017

    Fantastycznie smakuje ;) teraz przygotowuję go regularnie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzanna Brożyna

    Marzanna Brożyna , 24.02.2017

    super, super,suuuuper

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Zoch

    Marlena Zoch , 16.02.2017

    bardzo dobre danie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Bartkowiak

    Alicja Bartkowiak , 07.01.2017

    pychota!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub Dudziński

    Jakub Dudziński , 27.12.2016

    Świetne danie! Idealnie z dodatkiem ryżu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Przepisy.pl

    Redakcja Przepisy.pl , 10.11.2016

    @Monika Hińcz Pierś z kurczaka powinna być surowa i może Pani przygotować ją w naczyniu żaroodpornym.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Hińcz

    Monika Hińcz , 07.11.2016

    Pierś z kurczaka ma być surowa przed wsadzeniem jej do piekarnika? Mogę zrobić to w naczyniu żaroodpornym?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Hińcz

    Monika Hińcz , 07.11.2016

    Pierś z kurczaka ma być surowa przed wsadzeniem jej do piekarnika ? Mogę zrobić to w naczyniu żaroodpornym? ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktoria Pietraszko

    Wiktoria Pietraszko , 30.10.2016

    Od kilku miesięcy stosuje ten przepis! Jest genialny!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Serafin

    Joanna Serafin , 24.10.2016

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata  Kędzierska

    Beata Kędzierska , 20.10.2016

    Brak słów, dawno nie jadłam czegoś tak pysznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zosia Ranosz

    Zosia Ranosz , 13.10.2016

    Przepyszne...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Snuszka

    Robert Snuszka , 24.09.2016

    rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Zdybał

    Mateusz Zdybał , 15.09.2016

    przepyszne danie ;) do samego dania idealnie mix sałat, pomidorki cheery, ser feta i sos do sałat knor czosnkowy no niebo w gębie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sandra Bugowska

    Sandra Bugowska , 01.09.2016

    przepyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ryba ze szpinakiem
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak ze szpinakiem Kurczak ze szpinakiem

Delikatny i soczysty filet z kurczaka wyśmienicie smakuje ze szpinakiem i startym na grubej tarce żółtym serem. To wykwintne danie powstaje w niecałe trzydzieści minut i obłędnie wręcz pachnie. Kurczaka ze szpinakiem możesz przyrządzić zarówno na co dzień, w wersji klasycznej, jak i od święta – z dodatkiem suszonych pomidorów, odrobiny sera gorgonzola oraz garści uprażonych i drobno posiekanych orzeszków piniowych. W sezonie zamiast mrożonego szpinaku użyj świeżego – przed wrzuceniem go na patelnie opłucz go jedynie pod zimną wodą i dokładnie osusz. Gotowego kurczaka pod szpinakowo-serową pierzynką podawaj wraz z brązowym ryżem lub puszystym puree ziemniaczanym. Doskonale pasować będzie do niego sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego. Jeśli lubisz eksperymentować, przetestuj podany przepis w wersji z filetami z łososia.