
Składniki
500 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
200 mililitrów
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi rozetnij wzdłuż na cienkie płaty, aby uzyskać 6 porcji. Jedną kostkę rosołową wymieszaj z olejem i natrzyj nią mięso.

Krok 2
Na patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj odsączony szpinak, śmietanę i drugą kostkę Knorr. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj do momentu, aż śmietana zgęstnieje. Do szpinaku można dodać odrobinę czosnku, a jeśli lubisz ostre smaki – szczyptę pieprzu cayenne.

Krok 3
Farsz nałóż na piersi kurczaka i posyp wszystko żółtym serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 °C przez 15 minut.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak ze szpinakiem
Delikatny i soczysty filet z kurczaka wyśmienicie smakuje ze szpinakiem i startym na grubej tarce żółtym serem. To wykwintne danie powstaje w niecałe trzydzieści minut. Trudno uwierzyć, że elegancki przysmak może być tak szybki w wykonaniu? Tym bardziej nie trać czasu i przygotuj pierś z kurczaka ze szpinakiem – nie pożałujesz!
Dla kogo?
Kotleciki drobiowe albo nuggetsy często goszczą w twoim jadłospisie? Każdy kucharz i smakosz czasem potrzebuje odmiany. Filet z kurczaka ze szpinakiem to pyszna alternatywa i ciekawy pomysł na podanie delikatnego mięsa.
Na jaką okazję?
Soczystego kurczaka ze szpinakiem możesz przyrządzić zarówno na co dzień, w wersji klasycznej, jak i od święta – z dodatkiem suszonych pomidorów, odrobiny sera gorgonzola oraz garści uprażonych i drobno posiekanych orzeszków piniowych. Bez problemu dopasujesz przepis na piersi z kurczaka ze szpinakiem zarówno do zwyczajnego obiadu, jak i do odświętnego posiłku.
Czy wiesz, że?
W sezonie zamiast mrożonego szpinaku użyj świeżego – przed wrzuceniem na patelnię opłucz go jedynie pod zimną wodą i dokładnie osusz. Zielony akcent w piersi z kurczaka ze szpinakiem sprawia, że cała potrawa wygląda bardziej zachęcająco, więc nie pomijaj tego składnika.
Dla urozmaicenia:
Gotowego kurczaka pod szpinakowo-serową pierzynką podawaj wraz z brązowym ryżem lub puszystym puree ziemniaczanym. Do piersi ze szpinakiem doskonale pasować będzie sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego. Jeśli lubisz eksperymentować, przetestuj podany przepis na kurczaka ze szpinakiem w wersji z filetami z łososia.