
Składniki
4 sztuki
3 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
200 gramów
0.5 sztuki
200 gramów
1 szczypta
1 szczypta
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj i ugotuj w całości ze skórką. Po ugotowaniu odcedź ziemniaki i poczekaj, aż wystygną.
Krok 2
Teraz każdego ziemniaka natnij nożem na krzyż i ściśnij placami, aby miąższ wyszedł na zewnątrz.
Krok 3
Czosnek i cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie.
Krok 4
Gdy będą rumiane, dodaj szpinak. Po chwili smażenia, gdy szpinak zrobi się miękki i straci objętość, przełóż wszystko do miski.
Krok 5
Dodaj pokruszony ser feta, ostrą paprykę, gałkę muszkatołową i przyprawę w mini kostkach Knorr.
Krok 6
Całość wymieszaj aż powstanie farsz.
Krok 7
Nałóż farsz szpinakowy na wierzch ziemniaków. Po wierzchu posyp startym serem i całość zapiecz w piekarniku na funkcji grill przez 10 minut w 200 °C.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ziemniaki ze szpinakiem
Sposobów na ich przyrządzenie ziemniaków jest mnóstwo. Wypróbuj koniecznie podanie ich z dodatkiem szpinaku i sera feta. Do pieczenia najlepiej nadają się ziemniaki z takich gatunków, jak np. Irga, Gala, Irys i Sante. Są średnio twarde i nie rozpadają się po przyrządzeniu. Wybierz te, których skórka jest gładka, a także bez tzw. oczek i kiełków. Po ugotowaniu poczekaj, aż wystygną i posmaruj je oliwą. Dzięki temu nie wyschną. Spróbuj wersji z ziołami np. oregano, bazylią, tymiankiem i rozmarynem. Przed podsmażeniem szpinaku usuń jego łodygi. Nie będzie to jednak konieczne, jeśli używasz bardzo młodych liści. Dodaj do nich ser feta. Sprawdzą się też inne gatunki sera, ważne jednak, by były dość wyraziste – dobra będzie m.in. gorgonzola lub grana padano. Gotowe ziemniaki posyp dodatkowo cheddarem lub ementalerem. Tak przygotowaną potrawę podawaj z bukietem sałat lub z pieczonym mięsem. Udekoruj natką pietruszki, szczypiorkiem lub listkami bazylii. Podawaj przy najbliższej okazji. Smacznego!