Ziemniaki ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaki ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

127 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

200 gramów

0.5 sztuki

200 gramów

1 szczypta

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj w całości ze skórką. Po ugotowaniu odcedź ziemniaki i poczekaj, aż wystygną.

Krok 2

Teraz każdego ziemniaka natnij nożem na krzyż i ściśnij placami, aby miąższ wyszedł na zewnątrz.

Krok 3

Czosnek i cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie.

Krok 4

Gdy będą rumiane, dodaj szpinak. Po chwili smażenia, gdy szpinak zrobi się miękki i straci objętość, przełóż wszystko do miski.

Krok 5

Dodaj pokruszony ser feta, ostrą paprykę, gałkę muszkatołową i przyprawę w mini kostkach Knorr.

Krok 6

Całość wymieszaj aż powstanie farsz.

Krok 7

Nałóż farsz szpinakowy na wierzch ziemniaków. Po wierzchu posyp startym serem i całość zapiecz w piekarniku na funkcji grill przez 10 minut w 200 °C.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Ciecierzyca ze szpinakiem
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki ze szpinakiemZiemniaki ze szpinakiem

Sposobów na ich przyrządzenie ziemniaków jest mnóstwo. Wypróbuj koniecznie podanie ich z dodatkiem szpinaku i sera feta. Do pieczenia najlepiej nadają się ziemniaki z takich gatunków, jak np. Irga, Gala, Irys i Sante. Są średnio twarde i nie rozpadają się po przyrządzeniu. Wybierz te, których skórka jest gładka, a także bez tzw. oczek i kiełków. Po ugotowaniu poczekaj, aż wystygną i posmaruj je oliwą. Dzięki temu nie wyschną. Spróbuj wersji z ziołami np. oregano, bazylią, tymiankiem i rozmarynem. Przed podsmażeniem szpinaku usuń jego łodygi. Nie będzie to jednak konieczne, jeśli używasz bardzo młodych liści. Dodaj do nich ser feta. Sprawdzą się też inne gatunki sera, ważne jednak, by były dość wyraziste – dobra będzie m.in. gorgonzola lub grana padano. Gotowe ziemniaki posyp dodatkowo cheddarem lub ementalerem. Tak przygotowaną potrawę podawaj z bukietem sałat lub z pieczonym mięsem. Udekoruj natką pietruszki, szczypiorkiem lub listkami bazylii. Podawaj przy najbliższej okazji. Smacznego!