Ziemniaki ze szpinakiem - faszerowane: zapiekane | Przepisy.pl pixel

Ziemniaki ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
129 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

132 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

166 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

200 gramów

0.5 sztuki

200 gramów

1 szczypta

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj w całości ze skórką. Po ugotowaniu odcedź ziemniaki i poczekaj, aż wystygną.

Krok 2

Teraz każdego ziemniaka natnij nożem na krzyż i ściśnij placami, aby miąższ wyszedł na zewnątrz.

Krok 3

Czosnek i cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie.

Krok 4

Gdy będą rumiane, dodaj szpinak. Po chwili smażenia, gdy szpinak zrobi się miękki i straci objętość, przełóż wszystko do miski.

Krok 5

Dodaj pokruszony ser feta, ostrą paprykę, gałkę muszkatołową i przyprawę w mini kostkach Knorr.

Krok 6

Całość wymieszaj aż powstanie farsz.

Krok 7

Nałóż farsz szpinakowy na wierzch ziemniaków. Po wierzchu posyp startym serem i całość zapiecz w piekarniku na funkcji grill przez 10 minut w 200 °C.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki ze szpinakiemZiemniaki ze szpinakiem

Sposobów na ich przyrządzenie ziemniaków jest mnóstwo. Wypróbuj koniecznie podanie ich z dodatkiem szpinaku i sera feta. Do pieczenia najlepiej nadają się ziemniaki z takich gatunków, jak np. Irga, Gala, Irys i Sante. Są średnio twarde i nie rozpadają się po przyrządzeniu. Wybierz te, których skórka jest gładka, a także bez tzw. oczek i kiełków. Po ugotowaniu poczekaj, aż wystygną i posmaruj je oliwą. Dzięki temu nie wyschną. Spróbuj wersji z ziołami np. oregano, bazylią, tymiankiem i rozmarynem. Przed podsmażeniem szpinaku usuń jego łodygi. Nie będzie to jednak konieczne, jeśli używasz bardzo młodych liści. Dodaj do nich ser feta. Sprawdzą się też inne gatunki sera, ważne jednak, by były dość wyraziste – dobra będzie m.in. gorgonzola lub grana padano. Gotowe ziemniaki posyp dodatkowo cheddarem lub ementalerem. Tak przygotowaną potrawę podawaj z bukietem sałat lub z pieczonym mięsem. Udekoruj natką pietruszki, szczypiorkiem lub listkami bazylii. Podawaj przy najbliższej okazji. Smacznego!