Ziemniaki ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

126 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

112 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 mililitrów

200 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

200 gramów

4 sztuki

3 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj w całości ze skórką. Po ugotowaniu odcedź ziemniaki i poczekaj, aż wystygną.

Krok 2

Teraz każdego ziemniaka natnij nożem na krzyż i ściśnij placami, aby miąższ wyszedł na zewnątrz.

Krok 3

Czosnek i cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie.

Krok 4

Gdy będą rumiane, dodaj szpinak. Po chwili smażenia, gdy szpinak zrobi się miękki i straci objętość, przełóż wszystko do miski.

Krok 5

Dodaj pokruszony ser feta, ostrą paprykę, gałkę muszkatołową i przyprawę w mini kostkach Knorr.

Krok 6

Całość wymieszaj aż powstanie farsz.

Krok 7

Nałóż farsz szpinakowy na wierzch ziemniaków. Po wierzchu posyp startym serem i całość zapiecz w piekarniku na funkcji grill przez 10 minut w 200 °C.

0

Opinie o przepisie

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki ze szpinakiemZiemniaki ze szpinakiem

Sposobów na ich przyrządzenie ziemniaków jest mnóstwo. Wypróbuj koniecznie podanie ich z dodatkiem szpinaku i sera feta. Do pieczenia najlepiej nadają się ziemniaki z takich gatunków, jak np. Irga, Gala, Irys i Sante. Są średnio twarde i nie rozpadają się po przyrządzeniu. Wybierz te, których skórka jest gładka, a także bez tzw. oczek i kiełków. Po ugotowaniu poczekaj, aż wystygną i posmaruj je oliwą. Dzięki temu nie wyschną. Spróbuj wersji z ziołami np. oregano, bazylią, tymiankiem i rozmarynem. Przed podsmażeniem szpinaku usuń jego łodygi. Nie będzie to jednak konieczne, jeśli używasz bardzo młodych liści. Dodaj do nich ser feta. Sprawdzą się też inne gatunki sera, ważne jednak, by były dość wyraziste – dobra będzie m.in. gorgonzola lub grana padano. Gotowe ziemniaki posyp dodatkowo cheddarem lub ementalerem. Tak przygotowaną potrawę podawaj z bukietem sałat lub z pieczonym mięsem. Udekoruj natką pietruszki, szczypiorkiem lub listkami bazylii. Podawaj przy najbliższej okazji. Smacznego!