Ziemniaki ze szpinakiem - faszerowane: zapiekane | Przepisy.pl pixel

Ziemniaki ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

129 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

132 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

161 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

200 gramów

0.5 sztuki

200 gramów

1 szczypta

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj w całości ze skórką. Po ugotowaniu odcedź ziemniaki i poczekaj, aż wystygną.

Krok 2

Teraz każdego ziemniaka natnij nożem na krzyż i ściśnij placami, aby miąższ wyszedł na zewnątrz.

Krok 3

Czosnek i cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie.

Krok 4

Gdy będą rumiane, dodaj szpinak. Po chwili smażenia, gdy szpinak zrobi się miękki i straci objętość, przełóż wszystko do miski.

Krok 5

Dodaj pokruszony ser feta, ostrą paprykę, gałkę muszkatołową i przyprawę w mini kostkach Knorr.

Krok 6

Całość wymieszaj aż powstanie farsz.

Krok 7

Nałóż farsz szpinakowy na wierzch ziemniaków. Po wierzchu posyp startym serem i całość zapiecz w piekarniku na funkcji grill przez 10 minut w 200 °C.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pyzy ze szpinakiem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki ze szpinakiemZiemniaki ze szpinakiem

Sposobów na ich przyrządzenie ziemniaków jest mnóstwo. Wypróbuj koniecznie podanie ich z dodatkiem szpinaku i sera feta. Do pieczenia najlepiej nadają się ziemniaki z takich gatunków, jak np. Irga, Gala, Irys i Sante. Są średnio twarde i nie rozpadają się po przyrządzeniu. Wybierz te, których skórka jest gładka, a także bez tzw. oczek i kiełków. Po ugotowaniu poczekaj, aż wystygną i posmaruj je oliwą. Dzięki temu nie wyschną. Spróbuj wersji z ziołami np. oregano, bazylią, tymiankiem i rozmarynem. Przed podsmażeniem szpinaku usuń jego łodygi. Nie będzie to jednak konieczne, jeśli używasz bardzo młodych liści. Dodaj do nich ser feta. Sprawdzą się też inne gatunki sera, ważne jednak, by były dość wyraziste – dobra będzie m.in. gorgonzola lub grana padano. Gotowe ziemniaki posyp dodatkowo cheddarem lub ementalerem. Tak przygotowaną potrawę podawaj z bukietem sałat lub z pieczonym mięsem. Udekoruj natką pietruszki, szczypiorkiem lub listkami bazylii. Podawaj przy najbliższej okazji. Smacznego!