Ziemniaki colomba - zastosowanie. Do czego je wykorzystać?
Ziemniaki od lat są stałym elementem naszej narodowej kuchni i przygotowujemy z nich wiele klasycznych dań. Od frytek po kluski śląskie, placki i pyzy, te smaczne bulwy na stałe zadomowiły się w jadłospisach Polaków. Popularną odmianą o wyjątkowych walorach smakowych są ziemniaki colomba. Jeżeli jeszcze ich nie próbowaliście, to pora nadrobić zaległości. A my Wam w tym pomożemy, ponieważ podpowiadamy, do czego wykorzystać ziemniaki colomba. Sami zobaczcie!
Ziemniaki colomba charakterystyka
Zanim poznacie zastosowanie ziemniaków colomba, warto najpierw lepiej przyjrzeć się pochodzeniu oraz cechom tych bulw. Holandia jest ojczyzną tego gatunku ziemniaków, jednak obecnie jego uprawa rozprzestrzeniła się na całym świecie. Nic w tym dziwnego, ponieważ ziemniaki colomba wyróżniają się licznymi walorami! Co je charakteryzuje? Ziemniaki colomba są wczesną odmianą ziemniaka jadalnego. Wygląd ziemniaków od razu zwróci uwagę każdego, ponieważ mają one regularne, jasne oraz duże bulwy. Ich miąższ jest żółty, a skórka cienka i błyszcząca. Nie możemy zapomnieć o najważniejszym, czyli o walorach smakowych ziemniaków colomba! Ten gatunek wyróżnia się delikatnym i lekko słodkim smakiem. Ziemniaki colomba do czego? Teraz poznajcie sposoby na wykorzystanie tego wyśmienitego gatunku!
Ziemniaki colomba zastosowanie
Ziemniaki colomba są cenione za walory smakowe, które urozmaicą wiele potraw. Warto wspomnieć o tym, że ten gatunek nie zmienia swoich właściwości podczas dłuższego przechowywania. Możemy więc wykorzystywać te ziemniaki do gotowania i nie martwić się o ich smak! Co zrobić z tych bulw? Zobaczcie nasze propozycje:
- Ziemniaki gotowane – odmiana colomba doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych. Jej delikatna struktura sprawia, że w wersji gotowanej ziemniaki będą zachwycać smakiem i idealną konsystencją.
- Frytki i ziemniaczane łódeczki – z ziemniaków colomba możecie również zrobić z łódeczki lub frytki. Ten gatunek ziemniaków nadaje się do obróbki termicznej w piekarniku, dlatego też Wasze specjały wyjdą chrupiące, miękkie i wyjątkowo smaczne.
- Ziemniaczane puree – nie możemy zapomnieć o zgniecionych ziemniakach z dodatkiem masła i mleka. Odmiana colomba ma idealną konsystencję, z której przyrządzicie kremowe puree.
- Placki ziemniaczane – chrupiące i miękkie placki? Z dodatkiem ziemniaków colomba jest to możliwe! Ten gatunek nie będzie się rozpadał po usmażeniu, przez co Wasze danie wyjdzie wyśmienite.
- Sałatka – kremowa i smaczna odmiana colomba urozmaici smak sałatki ziemniaczanej. Ugotowane będą bardzo miękkie, co w tym przypadku jest dużym atutem
Nasze przepisy z ziemniakami
Ziemniaki odmiana colomba typ kulinarny mogą już na stałe zagościć w Waszych jadłospisach. Zobaczcie nasze przepisy na wykorzystanie tych bulw i zróbcie z nich znakomite dania!
Placuszki z ziemniaków colomba to potrawa idealna na obiad. Serwowane ze śmietaną nie mają sobie równych i zachwycą każdego, kto ich spróbuje. Równie smaczną opcją są placki z ziemniaków i cukinii. Ich Połączenie z tym warzywem to strzał w dziesiątkę!
A dla fanów kremowych dań mamy przepis na wiosenne ziemniaki z jogurtem naturalnym. Proste, smaczne i szybkie. Temu daniu nie można się oprzeć!
Zastanawiacie się, do czego wykorzystać odmianę colomba? Przychodzimy z naszą ostatnią propozycją. Przed Wami pyszna sałatka z ziemniakami i tuńczykiem. Idealna na lunch, obiad lub kolację. Smacznego!
Komentarze (0)