Placki z cukinii i ziemniaków - chrupiące, wege | Przepisy.pl pixel

Placki z ziemniaków i cukinii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

100 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

84 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

176 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

600 gramów

3 łyżki

1 szczypta

2 sztuki

1 szklanka

3 sztuki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie placków z cukinii i ziemniaków zacznij od przekrojenia cukinii. Usuń z niej miąższ i przełóż go do miski. Następnie sięgnij po tarkę i zetrzyj miąższ cukinii. Użyj do tego części z małymi oczkami. Przemyj i obierz ziemniaki, a potem zetrzyj je na tej samej części tarki. Składniki przełóż do dużej miski, w której będziesz przygotowywać ciasto na placki.

Placki z ziemniaków i cukinii - Krok 1

Krok 2

Obierz jedną cebulę, a następnie posiekaj ją i odstaw – dodasz ją za chwilę.

Placki z ziemniaków i cukinii - Krok 2

Krok 3

Wróć do startych ziemniaków i cukinii. Odciśnij z nich wodę – możesz użyć do tego sita lub praski. Wystarczy, że przyciśniesz do niej startą masę łyżką lub innym narzędziem. Wylej resztki i przesyp odciśnięte warzywa z powrotem do miski. Z masy odciśnij wodę. Czosnek przeciśnij przez praskę.

Placki z ziemniaków i cukinii - Krok 3

Krok 4

Teraz sięgnij po praskę i przeciśnij przez nią 3 ząbki czosnku. Dorzuć je do miski razem z posiekaną wcześniej cebulą. Wymieszaj składniki.

Placki z ziemniaków i cukinii - Krok 4

Krok 5

Do masy wbij 2 jajka i dosyp szklankę mąki pszennej. Przypraw całość szczyptą soli, pieprzem oraz 2 łyżeczkami papryki słodkiej. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj składniki.

Placki z ziemniaków i cukinii - Krok 5

Krok 6

Rozgrzej na dużej patelni 3 łyżki oleju. Kładź na nią ciasto łyżką, przyciskając nią masę tak, żeby ukształtować niewielkie placuszki. Smaż przez minutę na każdej ze stron.

Placki z ziemniaków i cukinii - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Poświęć czas i energię na to, aby dobrze odcisnąć masę na placki z cukinią i ziemniakami. Nadmiar wody może spowodować, że będą się one rozpadać.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z ziemniaków i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z ziemniaków i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z ziemniaków i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z ziemniaków i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z ziemniaków i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z ziemniaków i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z ziemniaków i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki z ziemniaków i cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z ziemniaków i cukiniiPlacki z ziemniaków i cukinii

Krótki czas przygotowania i składniki, które są łatwo dostępne w większości sklepów? To nie może się nie udać! Chrupiące placki z cukinii i ziemniaków będą doskonałym dodatkiem do głównego dania, ale także jako samodzielna potrawa. Przygotuj placki z cukinii i ziemniaków z naszego przepisu i podziel się opinią w komentarzu. 

Dla kogo?

Wbrew pozorom nie tylko dla najmłodszych! Placki z ziemniaków i cukinii posmakują także dorosłym –zarówno tym, którzy do tej pory nie próbowali tego przepisu, jak też i pamiętającym ten smak sprzed lat.

Na jaką okazję?

Brakuje ci pomysłów na obiad? Odszukaj w spiżarce cukinię, kilka garści ziemniaków i 2 jajka – to w zupełności wystarczy, aby przygotować pyszne danie.

Czy wiesz, że?

Nazwa cukinii pochodzi od włoskiego słowa „zucchina”, oznaczającego małą dynię. To warzywo przywędrowało do Polski właśnie ze słonecznej Italii.

Dla urozmaicenia:

Szukasz pomysłów na wzbogacenie receptury? Po wymieszaniu masy z mąką i jajkiem dosyp kilka łyżek szczypioru lub koperku. Możesz podawać placki z ziemniaków i cukinii z ulubionym sosem.