Placki z ziemniaków i cukinii przepis – Zobacz na przepisy.pl

Placki z ziemniaków i cukinii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

47 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

600 gramów

3 łyżki

1 szczypta

2 sztuki

1 szklanka

3 sztuki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię przekrój, usuń miąższ i zetrzyj na tarce o małych oczkach, ziemniaki również.

Placki z ziemniaków i cukinii - Krok 1

Krok 2

Cebulę posiekaj.

Placki z ziemniaków i cukinii - Krok 2

Krok 3

Z masy odciśnij wodę. Czosnek przeciśnij przez praskę

Placki z ziemniaków i cukinii - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj ziemniaki , cukinię , cebulę i czosnek.

Placki z ziemniaków i cukinii - Krok 4

Krok 5

Wbij jajka, a następnie dodaj mąkę. Przypraw solą, pieprzem i papryką. Wymieszaj.

Placki z ziemniaków i cukinii - Krok 5

Krok 6

Kładź łyżką ciasto formując niewielkie placuszki na rozgrzany olej i smaż po 1 minucie z obu stron.

Placki z ziemniaków i cukinii - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z ziemniaków i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z ziemniaków i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z ziemniaków i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z ziemniaków i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z ziemniaków i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z ziemniaków i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z ziemniaków i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej