
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
600 gramów
3 łyżki
1 szczypta
2 sztuki
1 szklanka
3 sztuki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie placków z cukinii i ziemniaków zacznij od przekrojenia cukinii. Usuń z niej miąższ i przełóż go do miski. Następnie sięgnij po tarkę i zetrzyj miąższ cukinii. Użyj do tego części z małymi oczkami. Przemyj i obierz ziemniaki, a potem zetrzyj je na tej samej części tarki. Składniki przełóż do dużej miski, w której będziesz przygotowywać ciasto na placki.

Krok 2
Obierz jedną cebulę, a następnie posiekaj ją i odstaw – dodasz ją za chwilę.

Krok 3
Wróć do startych ziemniaków i cukinii. Odciśnij z nich wodę – możesz użyć do tego sita lub praski. Wystarczy, że przyciśniesz do niej startą masę łyżką lub innym narzędziem. Wylej resztki i przesyp odciśnięte warzywa z powrotem do miski. Z masy odciśnij wodę. Czosnek przeciśnij przez praskę.

Krok 4
Teraz sięgnij po praskę i przeciśnij przez nią 3 ząbki czosnku. Dorzuć je do miski razem z posiekaną wcześniej cebulą. Wymieszaj składniki.

Krok 5
Do masy wbij 2 jajka i dosyp szklankę mąki pszennej. Przypraw całość szczyptą soli, pieprzem oraz 2 łyżeczkami papryki słodkiej. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj składniki.

Krok 6
Rozgrzej na dużej patelni 3 łyżki oleju. Kładź na nią ciasto łyżką, przyciskając nią masę tak, żeby ukształtować niewielkie placuszki. Smaż przez minutę na każdej ze stron.


Dobra rada:
Poświęć czas i energię na to, aby dobrze odcisnąć masę na placki z cukinią i ziemniakami. Nadmiar wody może spowodować, że będą się one rozpadać.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki z ziemniaków i cukinii
Krótki czas przygotowania i składniki, które są łatwo dostępne w większości sklepów? To nie może się nie udać! Chrupiące placki z cukinii i ziemniaków będą doskonałym dodatkiem do głównego dania, ale także jako samodzielna potrawa. Przygotuj placki z cukinii i ziemniaków z naszego przepisu i podziel się opinią w komentarzu.
Dla kogo?
Wbrew pozorom nie tylko dla najmłodszych! Placki z ziemniaków i cukinii posmakują także dorosłym –zarówno tym, którzy do tej pory nie próbowali tego przepisu, jak też i pamiętającym ten smak sprzed lat.
Na jaką okazję?
Brakuje ci pomysłów na obiad? Odszukaj w spiżarce cukinię, kilka garści ziemniaków i 2 jajka – to w zupełności wystarczy, aby przygotować pyszne danie.
Czy wiesz, że?
Nazwa cukinii pochodzi od włoskiego słowa „zucchina”, oznaczającego małą dynię. To warzywo przywędrowało do Polski właśnie ze słonecznej Italii.
Dla urozmaicenia:
Szukasz pomysłów na wzbogacenie receptury? Po wymieszaniu masy z mąką i jajkiem dosyp kilka łyżek szczypioru lub koperku. Możesz podawać placki z ziemniaków i cukinii z ulubionym sosem.