Placki ziemniaczane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane

Autor: Andrzej Stark

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

5 łyżek

60 gramów

1 gram

2 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach

Krok 2

starte ziemniaki zalać lodowatą wodą aby pozbyć się nadmiaru skrobi,to zapewni chrupkość placków.po chwili ziemniaki odcedzić i odsączyć z wody wyciskając,np. przez ściereczkę lub w rękach

Krok 3

dodać poszczególne składniki i wymieszać przyprawić solą pieprzem i chili

Krok 4

nakładać na rozegrany olej placki,obsmażyć z obu stron.po zdjęciu z patelni ułożyć na papierowym ręczniku w celu osączenia nadmiaru oleju

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej