Placuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEO
łatwe
1250 osób zapisało
Składniki
0.5 kilograma
1 łyżka
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
0.25 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę poszatkuj drobno.

Krok 2
Ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wraz z kapustą przełóż do miski.

Krok 3
Dodaj jajko, mąkę, przeciśnięty czosnek, przyprawę Knorr i majeranek oraz sól.

Krok 4
Wymieszaj dokładnie ciasto.

Krok 5
Na rozgrzanej patelni smaż okrągłe placuszki ziemniaczano – kapuściane aby były rumiane i chrupiące. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu. Podawaj z kwaśną śmietaną na boku.


Dobra rada:
Do ciasta na placki możesz również dodać kawałki kiełbasy lub boczku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEO
Przepisy na placuszki warzywne cieszą się dużą popularnością. Można je przyrządzić z różnych warzyw, a do najpopularniejszych należą te z ziemniaków albo z cukinii. Warto jednak szukać nowych połączeń, bo można odkryć w ten sposób ciekawe, nieznane nam wcześniej smaki. Placki kapuściano-ziemniaczane mają wspaniały smak, który trzeba poznać!
Dla kogo?
To coś pysznego dla wszystkich fanów placuszków warzywnych. Te z pewnością przypadną Ci do gustu.
Na jaką okazję?
Placuszki kapuściano-ziemniaczane podane z kwaśną śmietaną to dobry pomysł na obiad lub podwieczorek. Przygotowuje się je łatwo i szybko, więc sprawdzą się, gdy masz mało czasu.
Czy wiesz, że?
Placuszki warzywne warto po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Dzięki temu będę mniej tłuste, a także smaczniejsze.
Dla urozmaicenia
Jeśli brakuje Ci w tym daniu dodatku mięsa, bez problemu możesz urozmaicić przepis o drobno pokrojoną kiełbasę lub boczek.



































