Placuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

162 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

487 osób wydrukowało

Pobierz pdf

913 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 łyżka

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

0.25 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę poszatkuj drobno.

Placuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wraz z kapustą przełóż do miski.

Placuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Dodaj jajko, mąkę, przeciśnięty czosnek, cebulę i majeranek Knorr oraz sól.

Placuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj dokładnie ciasto.

Placuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Na rozgrzanej patelni smaż okrągłe placuszki ziemniaczano – kapuściane aby były rumiane i chrupiące. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu. Podawaj z kwaśną śmietaną na boku.

Placuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do ciasta na placki możesz również dodać kawałki kiełbasy lub boczku.

1

Opinie o przepisie

  • Janina Kozlowska

    Janina Kozlowska, 24.05.2020

    cudowne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEOPlacuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEO

Przepisy na placuszki warzywne cieszą się dużą popularnością. Można je przyrządzić z różnych warzyw, a do najpopularniejszych należą te z ziemniaków albo z cukinii. Warto jednak szukać nowych połączeń, bo można odkryć w ten sposób ciekawe, nieznane nam wcześniej smaki. Placki kapuściano-ziemniaczane mają wspaniały smak, który trzeba poznać!

Dla kogo?

To coś pysznego dla wszystkich fanów placuszków warzywnych. Te z pewnością przypadną Ci do gustu.

Na jaką okazję?

Placuszki kapuściano-ziemniaczane podane z kwaśną śmietaną to dobry pomysł na obiad lub podwieczorek. Przygotowuje się je łatwo i szybko, więc sprawdzą się, gdy masz mało czasu.

Czy wiesz, że?

Placuszki warzywne warto po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Dzięki temu będę mniej tłuste, a także smaczniejsze.

Dla urozmaicenia

Jeśli brakuje Ci w tym daniu dodatku mięsa, bez problemu możesz urozmaicić przepis o drobno pokrojoną kiełbasę lub boczek.