
Składniki
1 opakowanie
600 mililitrów
1 sztuka
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj dużą miskę, w której będziesz mieszać składniki na placki. Wsyp do niej zawartość opakowania Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr. Wymieszaj ją z 600 mililitrami zimnej wody. Wbij do miski także jedno jajko i jeszcze raz dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Odstaw ciasto na 10 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie powinno nieco zgęstnieć.

Krok 2
Rozgrzej na patelni 150 mililitrów oleju. W międzyczasie przygotuj miskę z ciastem i łyżkę. Gdy olej będzie już wystarczająco gorący, nakładaj łyżką porcję ciasta na placki. Smaż przez kilka minut z obu stron, aż placki nabiorą złotego koloru. Odkładaj je na talerz pokryty ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe!


Dobra rada:
Dodatków do chrupiących placków ziemniaczanych jest tak wiele, że ich wybór jest kwestią twojej wyobraźni! My polecamy je z kwaśną śmietaną lub gulaszem. Możesz też podawać je na słodko – z cukrem lub dżemem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chrupiące placki ziemniaczane
Przygotowanie chrupiących placków ziemniaczanych nie musi zajmować kilku godzin! Wystarczy, że wymieszasz gotową mieszankę z wodą i roztrzepanym jajkiem – w ten sposób powstanie gotowe do smażenia ciasto. Za pomocą łyżki nakładaj ziemniaczaną masę na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem i smaż placki na złoty kolor z obu stron. Gotowe placki warto odsączyć z nadmiaru tłuszczu na kawałku papierowego ręcznika. Wypróbuj nasz sposób na chrupiące placki ziemniaczane.
Dla kogo?
Dla tych, którzy woleliby uniknąć długiego i nieco męczącego tarcia surowych ziemniaków, idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie wyśmienitych placków z gotowej mieszanki błyskawicznej. Przyznasz, że to duża oszczędność czasu i energii!
Na jaką okazję?
Ekspresowe placki ziemniaczane polecają się jako danie obiadowe. Jeśli wszystkie opcje zawiodą, a o obiedzie będziesz musiał zadecydować w mgnieniu oka, z pomocą przyjdzie ci właśnie ten przepis. Domownicy będą zachwyceni efektem końcowym!
Czy wiesz, że?
Placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych i najprostszych w przygotowaniu dań kuchni polskiej. W zależności od regionu, spożywa się je na słodko – obficie posypane cukrem, lub na słono – ze szczypiorkiem lub kleksem gęstej kwaśnej śmietany.
Dla urozmaicenia:
Innym wariantem podania chrupiących placków ziemniaczanych jest tak zwany placek po węgiersku, czyli z dodatkiem warzywno-mięsnego gulaszu o wyrazistym smaku. Mogą się w nim znaleźć takie składniki jak papryka, pomidory, cebula oraz cukinia.




































