Chrupiące placki ziemniaczane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

115

773 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

444 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2397 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 mililitrów

1 sztuka

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania wymieszaj z 600 mililitrami zimnej wody i jednym jajem. Ciasto odstaw na 10 minut, aby zgęstniało.

Chrupiące placki ziemniaczane  - Krok 1

Krok 2

Placki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Chrupiące placki ziemniaczane  - Krok 2
2

Opinie o przepisie

  • Stanisław Stasiewicz

    Stanisław Stasiewicz

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sirek Mobilny

    Sirek Mobilny

    bardzo smaczne placuszki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące placki ziemniaczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące placki ziemniaczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące placki ziemniaczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące placki ziemniaczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące placki ziemniaczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące placki ziemniaczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące placki ziemniaczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiące placki ziemniaczane Chrupiące placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych i najprostszych w przygotowaniu dań kuchni polskiej. W zależności od regionu, spożywa się je na słodko – obficie posypane cukrem, lub na słono – ze szczypiorkiem lub kleksem gęstej kwaśnej śmietany. Innym wariantem podania tej potrawy jest placek po węgiersku, czyli z dodatkiem warzywno-mięsnego gulaszu o wyrazistym smaku. Mogą się w nim znaleźć takie składniki jak: papryka, pomidory, cebula oraz cukinia. Dla tych, którzy woleliby uniknąć długiego i nieco męczącego tarcia surowych ziemniaków, idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie wyśmienitych placków z gotowej mieszanki błyskawicznej. Wystarczy, że zawartość opakowania wymieszasz z wodą i roztrzepanym jajkiem – w ten sposób powstanie gotowe do smażenia ciasto. Za pomocą łyżki nakładaj ziemniaczaną masę na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem i smaż placki na złoty kolor z obu stron. Gotowe placki warto odsączyć z nadmiaru tłuszczu na kawałku papierowego ręcznika. Wypróbuj nasz sposób na chrupiące placki ziemniaczane.