Chrupiące placki ziemniaczane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

115

794 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

444 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2397 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

600 mililitrów

1 sztuka

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania wymieszaj z 600 mililitrami zimnej wody i jednym jajem. Ciasto odstaw na 10 minut, aby zgęstniało.

Chrupiące placki ziemniaczane  - Krok 1

Krok 2

Placki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Chrupiące placki ziemniaczane  - Krok 2
2

Opinie o przepisie

  • Stanisław Stasiewicz

    Stanisław Stasiewicz , 29.01.2020

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sirek Mobilny

    Sirek Mobilny , 15.02.2018

    bardzo smaczne placuszki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące placki ziemniaczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące placki ziemniaczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące placki ziemniaczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące placki ziemniaczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące placki ziemniaczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące placki ziemniaczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące placki ziemniaczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiące placki ziemniaczane Chrupiące placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych i najprostszych w przygotowaniu dań kuchni polskiej. W zależności od regionu, spożywa się je na słodko – obficie posypane cukrem, lub na słono – ze szczypiorkiem lub kleksem gęstej kwaśnej śmietany. Innym wariantem podania tej potrawy jest placek po węgiersku, czyli z dodatkiem warzywno-mięsnego gulaszu o wyrazistym smaku. Mogą się w nim znaleźć takie składniki jak: papryka, pomidory, cebula oraz cukinia. Dla tych, którzy woleliby uniknąć długiego i nieco męczącego tarcia surowych ziemniaków, idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie wyśmienitych placków z gotowej mieszanki błyskawicznej. Wystarczy, że zawartość opakowania wymieszasz z wodą i roztrzepanym jajkiem – w ten sposób powstanie gotowe do smażenia ciasto. Za pomocą łyżki nakładaj ziemniaczaną masę na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem i smaż placki na złoty kolor z obu stron. Gotowe placki warto odsączyć z nadmiaru tłuszczu na kawałku papierowego ręcznika. Wypróbuj nasz sposób na chrupiące placki ziemniaczane.