
Składniki
1 opakowanie
600 mililitrów
1 sztuka
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj dużą miskę, w której będziesz mieszać składniki na placki. Wsyp do niej zawartość opakowania Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr. Wymieszaj ją z 600 mililitrami zimnej wody. Wbij do miski także jedno jajko i jeszcze raz dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Odstaw ciasto na 10 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie powinno nieco zgęstnieć.

Krok 2
Rozgrzej na patelni 150 mililitrów oleju. W międzyczasie przygotuj miskę z ciastem i łyżkę. Gdy olej będzie już wystarczająco gorący, nakładaj łyżką porcję ciasta na placki. Smaż przez kilka minut z obu stron, aż placki nabiorą złotego koloru. Odkładaj je na talerz pokryty ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe!


Dobra rada:
Dodatków do chrupiących placków ziemniaczanych jest tak wiele, że ich wybór jest kwestią twojej wyobraźni! My polecamy je z kwaśną śmietaną lub gulaszem. Możesz też podawać je na słodko – z cukrem lub dżemem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chrupiące placki ziemniaczane
Przygotowanie chrupiących placków ziemniaczanych nie musi zajmować kilku godzin! Wystarczy, że wymieszasz gotową mieszankę z wodą i roztrzepanym jajkiem – w ten sposób powstanie gotowe do smażenia ciasto. Za pomocą łyżki nakładaj ziemniaczaną masę na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem i smaż placki na złoty kolor z obu stron. Gotowe placki warto odsączyć z nadmiaru tłuszczu na kawałku papierowego ręcznika. Wypróbuj nasz sposób na chrupiące placki ziemniaczane.
Dla kogo?
Dla tych, którzy woleliby uniknąć długiego i nieco męczącego tarcia surowych ziemniaków, idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie wyśmienitych placków z gotowej mieszanki błyskawicznej. Przyznasz, że to duża oszczędność czasu i energii!
Na jaką okazję?
Ekspresowe placki ziemniaczane polecają się jako danie obiadowe. Jeśli wszystkie opcje zawiodą, a o obiedzie będziesz musiał zadecydować w mgnieniu oka, z pomocą przyjdzie ci właśnie ten przepis. Domownicy będą zachwyceni efektem końcowym!
Czy wiesz, że?
Placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych i najprostszych w przygotowaniu dań kuchni polskiej. W zależności od regionu, spożywa się je na słodko – obficie posypane cukrem, lub na słono – ze szczypiorkiem lub kleksem gęstej kwaśnej śmietany.
Dla urozmaicenia:
Innym wariantem podania chrupiących placków ziemniaczanych jest tak zwany placek po węgiersku, czyli z dodatkiem warzywno-mięsnego gulaszu o wyrazistym smaku. Mogą się w nim znaleźć takie składniki jak papryka, pomidory, cebula oraz cukinia.