Chrupiące placki ziemniaczane przepis – Zobacz na przepisy.pl

Chrupiące placki ziemniaczane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

122

809 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

452 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2498 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

600 mililitrów

1 sztuka

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania wymieszaj z 600 mililitrami zimnej wody i jednym jajem. Ciasto odstaw na 10 minut, aby zgęstniało.

Chrupiące placki ziemniaczane  - Krok 1

Krok 2

Placki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Chrupiące placki ziemniaczane  - Krok 2
2

Opinie o przepisie

  • Stanisław Stasiewicz

    Stanisław Stasiewicz , 29.01.2020

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sirek Mobilny

    Sirek Mobilny , 15.02.2018

    bardzo smaczne placuszki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące placki ziemniaczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące placki ziemniaczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące placki ziemniaczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące placki ziemniaczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące placki ziemniaczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące placki ziemniaczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące placki ziemniaczane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiące placki ziemniaczane Chrupiące placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych i najprostszych w przygotowaniu dań kuchni polskiej. W zależności od regionu, spożywa się je na słodko – obficie posypane cukrem, lub na słono – ze szczypiorkiem lub kleksem gęstej kwaśnej śmietany. Innym wariantem podania tej potrawy jest placek po węgiersku, czyli z dodatkiem warzywno-mięsnego gulaszu o wyrazistym smaku. Mogą się w nim znaleźć takie składniki jak: papryka, pomidory, cebula oraz cukinia. Dla tych, którzy woleliby uniknąć długiego i nieco męczącego tarcia surowych ziemniaków, idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie wyśmienitych placków z gotowej mieszanki błyskawicznej. Wystarczy, że zawartość opakowania wymieszasz z wodą i roztrzepanym jajkiem – w ten sposób powstanie gotowe do smażenia ciasto. Za pomocą łyżki nakładaj ziemniaczaną masę na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem i smaż placki na złoty kolor z obu stron. Gotowe placki warto odsączyć z nadmiaru tłuszczu na kawałku papierowego ręcznika. Wypróbuj nasz sposób na chrupiące placki ziemniaczane.