Placki ziemniaczane nadziewane serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

5 łyżek

1 łyżka

3 sztuki

100 gramów

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i zetrzyj na małych oczkach.

Placki ziemniaczane nadziewane serem - Krok 1

Krok 2

Posiekaj cebulę.

Placki ziemniaczane nadziewane serem - Krok 2

Krok 3

Odciśnij nadmiar wody z ziemniaków, połącz z jajkiem, mąką, sola, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem oraz posiekaną cebulą.

Placki ziemniaczane nadziewane serem - Krok 3

Krok 4

Całość dobrze wymieszaj, a następnie kładź małe placki na rozgrzany olej, na to po plasterku żółtego sera i znowu ciasto.

Placki ziemniaczane nadziewane serem - Krok 4

Krok 5

Smaż z obu stron i po wyjęciu kładź na papierowy ręcznik by chwilę ociekło z tłuszczu.

Placki ziemniaczane nadziewane serem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane nadziewane serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane nadziewane serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane nadziewane serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane nadziewane serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane nadziewane serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane nadziewane serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane nadziewane serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki ziemniaczane nadziewane seremPlacki ziemniaczane nadziewane serem

Nadziewane placki ziemniaczane to smaczna i prosta w wykonaniu propozycja na codzienny obiad. Dodatek sera sprawi, że danie zyska bardziej wyrazisty smak. Sięgnij po ser żółty, taki jak: cheddar, gouda lub po mozzarellę. Pokrój go w plastry i przełóż nim podsmażane placki. Opcjonalnie możesz go także zetrzeć na tarce i oprószyć nim ich wierzch. Placki przygotuj z ziemniaków oraz jajek. Podkreśl ich ostrość za sprawą posiekanej cebuli (białej lub czerwonej) albo pikantnej papryczki w proszku. Słodkiego posmaku doda im natomiast wmieszana w masę starta marchewka – dzięki niej staną się też złociste. Będą wyjątkowo pulchne, jeśli również wykorzystasz ser biały oraz odrobinę śmietany. Ich smak świetnie podkreślą przyprawy – pieprz, czosnek (świeży lub granulowany) oraz tymianek, bazylia i oregano. Placki ziemniaczane nadziewane serem podawaj na ciepło z ketchupem lub sosem majonezowym. Jako dodatek do nich pasować będą sezonowe sałatki, ogórki kiszone albo pomidorki koktajlowe. Życzymy smacznego.