Placki nadziewane serem - ziemniaczane: z cebulą | Przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane nadziewane serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

474 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

163 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

5 łyżek

1 łyżka

3 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na średnich lub małych oczkach tarki. Za pomocą gęstego sitka lub gazy odciśnij nadmiar gromadzących się na dnie płynów.

Placki ziemniaczane nadziewane serem - Krok 1

Krok 2

Białą cebulę obierz z łupinek i dość drobno posiekaj.

Placki ziemniaczane nadziewane serem - Krok 2

Krok 3

Do miski przełóż odciśnięte z nadmiaru wody ziemniaki, rozbite jajka, mąkę pszenną, przyprawy oraz posiekaną cebulę. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę.

Placki ziemniaczane nadziewane serem - Krok 3

Krok 4

Na patelnię o szerokim dnie wlej olej. Gdy tłuszcz będzie gorący, nakładaj łyżką niewielkie płaskie placuszki, na nie od razu kładź plasterek sera i ponownie pokryj cienką warstwą masy ziemniaczanej.

Placki ziemniaczane nadziewane serem - Krok 4

Krok 5

Placki ziemniaczane smaż z obu stron. Gdy nabiorą złocisto-brązowej barwy wykładaj je na papierowy ręcznik, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj gorące solo, z dodatkiem śmietany lub wybranego sosu.

Placki ziemniaczane nadziewane serem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz, by placki ziemniaczane nie były zbyt grube, żółty ser możesz zetrzeć na grubych oczkach tarki i wymieszać ze wszystkimi składnikami ciasta.

1

Opinie o przepisie

  • Janina Kozlowska

    Janina Kozlowska , 09.09.2020

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane nadziewane serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane nadziewane serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane nadziewane serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane nadziewane serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane nadziewane serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane nadziewane serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane nadziewane serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki ziemniaczane nadziewane serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki ziemniaczane nadziewane seremPlacki ziemniaczane nadziewane serem

Nadziewane placki ziemniaczane to smaczna i prosta w wykonaniu propozycja na codzienny obiad. Dodatek sera sprawi, że danie zyska bardziej wyrazisty smak. Sięgnij po ser żółty, taki jak: cheddar, gouda lub po mozzarellę. Pokrój go w plastry i przełóż nim podsmażane placki lub zetrzyj na tarce. Czas na pyszny obiad z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi w roli głównej!

Dla kogo?

Kto nie przepada za plackami ziemniaczanymi? Ich niezwykły, kuszący aromat przyciągnie do kuchni nawet największego niejadka. Z przygotowaniem złocistych placuszków poradzi sobie każdy, nawet najmniej wprawny lub początkujący kucharz. Do dzieła!

Na jaką okazję?

Placki ziemniaczane nadziewane serem doskonale się sprawdzą jako danie obiadowe. Można je serwować jedynie z wybranym sosem lub w bardziej wymyślny sposób. Zostało ci z poprzedniego obiadu trochę gulaszu? Z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi będzie smakował wyśmienicie!

Czy wiesz, że?

W zależności od regionu placki ziemniaczane podawane są z różnymi dodatkami np. z kwaśną śmietaną, pokruszoną bryndzą czy serowym gzikiem. Można się spotkać również z wersjami „na słodko” serwowanych z cukrem i śmietaną, musem jabłkowym, a nawet konfiturami owocowymi.

Dla urozmaicenia:

Smak placków można urozmaicić poprzez dorzucenie odpowiednich przypraw jak czosnek, bazylia, oregano czy pieprz. Podkreśl ich ostrość za sprawą posiekanej cebuli (białej lub czerwonej) albo pikantnej papryczki w proszku. Słodkiego posmaku doda im natomiast wmieszana w masę starta marchewka – dzięki niej staną się też bardziej złociste. Placki ziemniaczane nadziewane serem podawaj na ciepło z ketchupem lub sosem majonezowym. Jako dodatek do nich pasować będą sezonowe sałatki, ogórki kiszone albo pomidorki koktajlowe. Życzymy smacznego!