
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
5 łyżek
1 łyżka
3 sztuki
100 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i zetrzyj na małych oczkach.
Krok 2
Posiekaj cebulę.
Krok 3
Odciśnij nadmiar wody z ziemniaków, połącz z jajkiem, mąką, przyprawami oraz posiekaną cebulą.
Krok 4
Całość dobrze wymieszaj, a następnie kładź małe placki na rozgrzany olej, na to po plasterku żółtego sera i znowu ciasto.
Krok 5
Smaż z obu stron i po wyjęciu kładź na papierowy ręcznik by chwilę ociekło z tłuszczu.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki ziemniaczane nadziewane serem
Nadziewane placki ziemniaczane to smaczna i prosta w wykonaniu propozycja na codzienny obiad. Dodatek sera sprawi, że danie zyska bardziej wyrazisty smak. Sięgnij po ser żółty, taki jak: cheddar, gouda lub po mozzarellę. Pokrój go w plastry i przełóż nim podsmażane placki. Opcjonalnie możesz go także zetrzeć na tarce i oprószyć nim ich wierzch. Placki przygotuj z ziemniaków oraz jajek. Podkreśl ich ostrość za sprawą posiekanej cebuli (białej lub czerwonej) albo pikantnej papryczki w proszku. Słodkiego posmaku doda im natomiast wmieszana w masę starta marchewka – dzięki niej staną się też złociste. Będą wyjątkowo pulchne, jeśli również wykorzystasz ser biały oraz odrobinę śmietany. Ich smak świetnie podkreślą przyprawy – pieprz, czosnek (świeży lub granulowany) oraz tymianek, bazylia i oregano. Placki ziemniaczane nadziewane serem podawaj na ciepło z ketchupem lub sosem majonezowym. Jako dodatek do nich pasować będą sezonowe sałatki, ogórki kiszone albo pomidorki koktajlowe. Życzymy smacznego.