Placki ziemniaczane nadziewane serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

201 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

5 łyżek

1 łyżka

3 sztuki

100 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i zetrzyj na małych oczkach.

Placki ziemniaczane nadziewane serem - Krok 1

Krok 2

Posiekaj cebulę.

Placki ziemniaczane nadziewane serem - Krok 2

Krok 3

Odciśnij nadmiar wody z ziemniaków, połącz z jajkiem, mąką, sola, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem oraz posiekaną cebulą.

Placki ziemniaczane nadziewane serem - Krok 3

Krok 4

Całość dobrze wymieszaj, a następnie kładź małe placki na rozgrzany olej, na to po plasterku żółtego sera i znowu ciasto.

Placki ziemniaczane nadziewane serem - Krok 4

Krok 5

Smaż z obu stron i po wyjęciu kładź na papierowy ręcznik by chwilę ociekło z tłuszczu.

Placki ziemniaczane nadziewane serem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane nadziewane serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane nadziewane serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane nadziewane serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane nadziewane serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane nadziewane serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane nadziewane serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane nadziewane serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki ziemniaczane nadziewane seremPlacki ziemniaczane nadziewane serem

Nadziewane placki ziemniaczane to smaczna i prosta w wykonaniu propozycja na codzienny obiad. Dodatek sera sprawi, że danie zyska bardziej wyrazisty smak. Sięgnij po ser żółty, taki jak: cheddar, gouda lub po mozzarellę. Pokrój go w plastry i przełóż nim podsmażane placki. Opcjonalnie możesz go także zetrzeć na tarce i oprószyć nim ich wierzch. Placki przygotuj z ziemniaków oraz jajek. Podkreśl ich ostrość za sprawą posiekanej cebuli (białej lub czerwonej) albo pikantnej papryczki w proszku. Słodkiego posmaku doda im natomiast wmieszana w masę starta marchewka – dzięki niej staną się też złociste. Będą wyjątkowo pulchne, jeśli również wykorzystasz ser biały oraz odrobinę śmietany. Ich smak świetnie podkreślą przyprawy – pieprz, czosnek (świeży lub granulowany) oraz tymianek, bazylia i oregano. Placki ziemniaczane nadziewane serem podawaj na ciepło z ketchupem lub sosem majonezowym. Jako dodatek do nich pasować będą sezonowe sałatki, ogórki kiszone albo pomidorki koktajlowe. Życzymy smacznego.