
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
5 łyżek
1 łyżka
3 sztuki
100 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na średnich lub małych oczkach tarki. Za pomocą gęstego sitka lub gazy odciśnij nadmiar gromadzących się na dnie płynów.

Krok 2
Białą cebulę obierz z łupinek i dość drobno posiekaj.

Krok 3
Do miski przełóż odciśnięte z nadmiaru wody ziemniaki, rozbite jajka, mąkę pszenną, przyprawy oraz posiekaną cebulę. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę.

Krok 4
Na patelnię o szerokim dnie wlej olej. Gdy tłuszcz będzie gorący, nakładaj łyżką niewielkie płaskie placuszki, na nie od razu kładź plasterek sera i ponownie pokryj cienką warstwą masy ziemniaczanej.

Krok 5
Placki ziemniaczane smaż z obu stron. Gdy nabiorą złocisto-brązowej barwy wykładaj je na papierowy ręcznik, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj gorące solo, z dodatkiem śmietany lub wybranego sosu.


Dobra rada:
Jeśli lubisz, by placki ziemniaczane nie były zbyt grube, żółty ser możesz zetrzeć na grubych oczkach tarki i wymieszać ze wszystkimi składnikami ciasta.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki ziemniaczane nadziewane serem
Nadziewane placki ziemniaczane to smaczna i prosta w wykonaniu propozycja na codzienny obiad. Dodatek sera sprawi, że danie zyska bardziej wyrazisty smak. Sięgnij po ser żółty, taki jak: cheddar, gouda lub po mozzarellę. Pokrój go w plastry i przełóż nim podsmażane placki lub zetrzyj na tarce. Czas na pyszny obiad z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi w roli głównej!
Dla kogo?
Kto nie przepada za plackami ziemniaczanymi? Ich niezwykły, kuszący aromat przyciągnie do kuchni nawet największego niejadka. Z przygotowaniem złocistych placuszków poradzi sobie każdy, nawet najmniej wprawny lub początkujący kucharz. Do dzieła!
Na jaką okazję?
Placki ziemniaczane nadziewane serem doskonale się sprawdzą jako danie obiadowe. Można je serwować jedynie z wybranym sosem lub w bardziej wymyślny sposób. Zostało ci z poprzedniego obiadu trochę gulaszu? Z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi będzie smakował wyśmienicie!
Czy wiesz, że?
W zależności od regionu placki ziemniaczane podawane są z różnymi dodatkami np. z kwaśną śmietaną, pokruszoną bryndzą czy serowym gzikiem. Można się spotkać również z wersjami „na słodko” serwowanych z cukrem i śmietaną, musem jabłkowym, a nawet konfiturami owocowymi.
Dla urozmaicenia:
Smak placków można urozmaicić poprzez dorzucenie odpowiednich przypraw jak czosnek, bazylia, oregano czy pieprz. Podkreśl ich ostrość za sprawą posiekanej cebuli (białej lub czerwonej) albo pikantnej papryczki w proszku. Słodkiego posmaku doda im natomiast wmieszana w masę starta marchewka – dzięki niej staną się też bardziej złociste. Placki ziemniaczane nadziewane serem podawaj na ciepło z ketchupem lub sosem majonezowym. Jako dodatek do nich pasować będą sezonowe sałatki, ogórki kiszone albo pomidorki koktajlowe. Życzymy smacznego!