Pizza z bakłażanem i serem – przepis

Fantazyjna pizza z bakłażanem to kultowe włoskie danie w niebanalnym wydaniu. Podpowiadamy, jak ją przygotować, żeby zasmakowała każdemu – nawet tym, którzy do tej pory nie przepadali za oberżyną.

Pizza z bakłażanem i serem – składniki

Aromatyczna pizza z bakłażanem jest świeżym spojrzeniem na danie, które wszyscy dobrze znamy. Prawdziwa włoska pizza na cienkim cieście, z idealną dawką przypraw i dojrzałym bakłażanem będzie świetną propozycją na danie wegetariańskie na obiad, kolację lub imprezę. Do jej przygotowania będziecie potrzebowali szklanki mąki pszennej typu 00, 1 dużego bakłażana, 2 cebul, 1/3 kostki świeżych drożdży (lub 10 g drożdży instant), połowy szklanki oliwy, 1 szklanki wody, garści tartego żółtego sera, połowy szklanki oliwek, małego słoiczka koncentratu pomidorowego lub puszki passaty oraz składników przyprawowych: łyżeczki oregano, po szczypcie papryki chilli i bazylii oraz 2 ząbków czosnku.

Pizza z bakłażanem – przepis, który zawsze się udaje

Drożdże rozpuście w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru oraz 2 łyżek mąki i odstawcie w ciepłe miejsce na 15 minut. Dodajcie do nich resztę mąki i oliwę, zagniećcie ciasto drożdżowe i odstawcie do wyrośnięcia. W tym czasie pokrójcie bakłażana na plastry i przesmażcie na łyżce oliwy, a z koncentratu, wody, czosnku i przypraw przygotujcie sos. Ciasto podzielcie na 4 części, rozwałkujcie na cienkie placki, posmarujcie sosem, ułóżcie bakłażana, oliwki i plastry cebuli, posypcie serem i pieczcie przez 15 minut w 200°C. Pizzę z bakłażanem i serem podawajcie z ulubionym zimnym sosem lub oliwą.