Pizza z jajkiem sadzonym – jak smakuje? Jak ją przygotować?

Nietypowa pizza z jajkiem sadzonym wywodzi się z kuchni włoskiej, ale doskonale sprawdzi się też w polskiej tradycji kulinarnej. Jak ją przygotować i z czym podawać? Przeczytajcie!

Pizza z jajkiem sadzonym – jak ją zrobić?

Jajko to dość rzadko spotykany dodatek do pizzy, ale może smakować z nią równie dobrze, co warzywa, szynka czy owoce morza. Pizzę z jajkiem sadzonym przygotowuje się dokładnie tak samo, jak tę tradycyjną, a różnica polega jedynie na tym, że oprócz standardowych składników wzbogaca się ją w dodatek kurzych lub przepiórczych jaj.

Sposoby przygotowania pizzy są dwa. Pierwszy nakazuje wybić jajka od razu na surowe ciasto i piec pizzę przez określony czas, a drugi polega na wstępnym podpieczeniu ciasta z pozostałymi składnikami i dodaniu jajek na wierzch zaledwie na kilka minut przed zakończeniem procesu obróbki. W przypadku tej drugiej techniki jajka będą tylko częściowo ścięte. Jeśli dodacie je od razu, mogą się ściąć całkowicie.

Pizza z jajkiem sadzonym – nazwa i pochodzenie

Pizza z sadzonym jajkiem nosi nazwę Florentine i wywodzi się z Florencji. W przepisie na ten przysmak występują pomidory, mozzarella, szynka parmeńska, szpinak i oczywiście jajka. W tym podstawowym przepisie pizzę początkowo piecze się z dodatkiem sera, szynki i szpinaku, natomiast jajka dodaje na 2-3 minuty przed zakończeniem wypiekania.

Do pizzy z jajkiem sadzonym we Włoszech podaje się oliwę z oliwek, ale w polskiej tradycji dodatkami bardzo często są zimne dipy: ketchup, sos czosnkowy lub 1000 wysp. Gotowa pizza może być serwowana jako filmowa przekąska lub ciepłe danie na imprezę.