Tego przysmaku nie da się nie lubić! Mówimy oczywiście o pizzy, która jest jednym z najbardziej popularnych dań na całym świecie. Może chcielibyście przygotować ją w domu? Smaczna pizza to nie tylko świeże składniki i dobrej jakości ciasto, ale również proces wymagającego pieczenia. Ile zajmuje przygotowanie tego posiłku? Jaka temperatura w piekarniku będzie odpowiednia? Sprawdźcie sami!

W ilu stopniach piec pizzę?

Proces pieczenia jest niezwykle ważny. Jeżeli kupicie najlepsze składniki, ale nie dopilnujecie temperatury i czasu, to Wasza pizza może okazać się jedną wielką klapą! Zadbaliście już o ulubione dodatki i ciasto? Czas skupić się na procesie wypiekania tego przysmaku.

Czy wiedzieliście, że pizza neapolitańska znajduje się w piecu tylko przez 90 sekund? Niestety w domowych warunkach ten proces trwa nieco dłużej. Przyczynia się do tego niższy poziom ciepła, który może osiągnąć tradycyjny piekarnik. W profesjonalnych urządzeniach temperatura wynosi aż 500 stopni! Jednak niech Was to nie zniechęca, domowy piekarnik również świetnie nada się do przygotowania pysznej pizzy.

Ile piec pizzę w piekarniku?

Jedną z największych przeszkód, którą możecie napotkać, jest wilgotność powietrza. To ona odpowiada za złą konsystencję ciasta. Jeżeli chcecie zająć się profesjonalnym wypiekaniem pizzy, to dobrym pomysłem będzie zakup kamienia.

Jak ten proces wygląda w domowym zaciszu? Ile piec pizzę? Spieszymy z odpowiedzią! Pizzę zawsze wkładacie na najniższe piętro w piekarniku. Polecamy Wam ustawić grzanie na górę/dół oraz termoobieg. Temperatura w piekarniku powinna wynosić około 220 stopni. Pizzę wkładacie do środka i zostawiacie na wyznaczony czas.

Jak długo piec pizzę? Wpływa na to kilka czynników – przede wszystkim rozmiar ciasta. Pizza na grubym cieście powinna znajdować się w piekarniku na 25 minut, na średnim około 17 minut, a na cienkim około 10 minut.

Jakie czynniki mogą negatywnie wpłynąć na ciasto?

Jeżeli chcecie, żeby Wasza pizza miała zwartą konsystencję i nie rozleciała się podczas jedzenia, to musicie szczególnie zwrócić uwagę na składniki, które dobieracie. Pamiętajcie, że więcej wcale nie znaczy lepiej! Nie przesadzajcie z ilością sosu, który może przytłoczyć Waszą pizzę i sprawić, że będzie się rozlatywać. Podobnie jest z serami jeżeli decydujecie się na użycie ricotty, to musicie wziąć pod uwagę fakt, że jej nadmiar może negatywnie wpłynąć na konsystencję ciasta. Zbyt duża ilość dodatków może spowodować, że pizza z jednej strony będzie przypalona, a z drugiej niedopieczona!

Te dodatki wzbogacą Waszą pizzę!

Wiecie już, w jakiej temperaturze piec pizzę, i czego unikać, więc teraz czas na kilka kulinarnych propozycji od nas. Nie używajcie ketchupu prosto z lodówki, tylko pobawcie się z domowymi sosami. My w szczególności polecamy Wam dip czosnkowy! Być może jesteście fanami makaronów i chcielibyście wypróbować tradycyjną pastę na pizzy? To połączenie na pewno Was zaskoczy! Koniecznie spróbujcie też białej pizzy carbonary, która zaskakuje smakiem.

Czy są z nami fani owoców morza? Przygotowaliśmy coś specjalnie dla Was. Pizza frutti di mare na pewno Wam zasmakuje! Czy próbowaliście kiedyś bezglutenowej pizzy? Jeżeli nie, to najwyższy czas to zmienić. Połączenie warzyw i cienkiego ciasta zaskoczy was pozytywnie. Smacznego!