Wracając do sosów. Zacznijmy od najprostszej, najbardziej podstawowej pizzy. Oto Margherita.
Klasyczna Pizza Margherita:
Składniki sosu i dodatki:
- 300 g sosu pomidorowego passata
- 50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 180 g sera mozzarella
- odrobina soli
- świeże liście bazylii
Ciasto na pizzę, gotowe lub przygotowane w domu, łatwy przepis w moim poprzednim wpisie blogowym.
Przygotowanie
Wymieszaj sos pomidorowy, oliwę I sól. Pokrój ser w kostkę lub plastry. Przygotuj ciasto, powinno mieć grubość ok. 1 cm. Ułóż ciasto na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia. Równomiernie rozprowadź sos pomidorowy i rozłóż kawałki mozzarelli. Piecz, w nagrzanym do 240°C piekarniku, przez 4-5 minut. Podawaj ze świeżą bazylią.
Taka pizza to dopiero początek. Teraz zaczyna się prawdziwa zabawa. Możesz dodać właściwie dowolny zestaw składników. To, co lubisz najbardziej. Plasterki grzybów, kiełbasy, pikantne pepperoni, brokuły, szpinak, jajko sadzone, suszone pomidory czy tuńczyk. Te składniki rozkładam na pizzy przed wstawieniem do piekarnika. Świeże zioła, rukola, jajka na twardo czy wędzona szynka typu prosciutto dodaję po wyjęciu, przed podaniem. Są zbyt delikatne, aby wytrzymać wizytę w gorącym piekarniku. Warzywa takie jak brokuły, papryka, szparagi zazwyczaj blanszuję lub krótko gotuję przed dodaniem do pizzy.
Komentarze (0)