Domowy sos do pizzy. To, co czyni naszą pizzę wyjątkową. I niepowtarzalną. Zaczynamy od sosu pomidorowego. Najprostszy sos to po prostu pomidorowa passata czy przecier pomidorowy z dodatkiem oliwy z oliwek i odrobiną soli. Robię szybką domową passatę z pomidorów świeżych lub z puszki przy pomocy ręcznego blendera. A następnie przecieram pomidorowy mus przez gęste sito, aby usunąć pestki. Sos używam od razu lub lekko gotuję przez 10-15 minut, aby nieco odparował i zgęstniał. Zbyt wodnisty sos to wilgotna, nieapetyczna pizza. Takiej nie chcemy.
Teraz ser. Mój faworyt to zawsze mozzarella. Delikatna w smaku, elastyczna, nie nadmiernie wilgotna. Zazwyczaj kroję ją w kostkę lub na grube plastry. Jako rodowity Włoch dopuszczam także inne sery, takie jak Provolone lub Emmenthaler. Ale żadnych innych. Chyba, że przygotowuję pizzę 4 sery. :) I tu mój gorący apel do Was, towarzyszy kuchennych przygód. Zasady są po to, aby je łamać. Twoja kuchnia to Twoje królestwo. Ty w nim rządzisz. W każdej pizzerii czy włoskiej restauracji na całym świecie pizza to domena Szefa (po włosku nazywanego pizzetaro). Jego zadaniem jest zaskakiwanie nas nowymi kombinacjami smaków i aromatów.

Wracając do sosów. Zacznijmy od najprostszej, najbardziej podstawowej pizzy. Oto Margherita.

Klasyczna Pizza Margherita:

Składniki sosu i dodatki:
- 300 g sosu pomidorowego passata
- 50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 180 g sera mozzarella
- odrobina soli
- świeże liście bazylii

Ciasto na pizzę, gotowe lub przygotowane w domu, łatwy przepis w moim poprzednim wpisie blogowym.

Przygotowanie

Wymieszaj sos pomidorowy, oliwę I sól. Pokrój ser w kostkę lub plastry. Przygotuj ciasto, powinno mieć grubość ok. 1 cm. Ułóż ciasto na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia. Równomiernie rozprowadź sos pomidorowy i rozłóż kawałki mozzarelli. Piecz, w nagrzanym do 240°C piekarniku, przez 4-5 minut. Podawaj ze świeżą bazylią.

Taka pizza to dopiero początek. Teraz zaczyna się prawdziwa zabawa. Możesz dodać właściwie dowolny zestaw składników. To, co lubisz najbardziej. Plasterki grzybów, kiełbasy, pikantne pepperoni, brokuły, szpinak, jajko sadzone, suszone pomidory czy tuńczyk. Te składniki rozkładam na pizzy przed wstawieniem do piekarnika. Świeże zioła, rukola, jajka na twardo czy wędzona szynka typu prosciutto dodaję po wyjęciu, przed podaniem. Są zbyt delikatne, aby wytrzymać wizytę w gorącym piekarniku. Warzywa takie jak brokuły, papryka, szparagi zazwyczaj blanszuję lub krótko gotuję przed dodaniem do pizzy.