Przepisy na dania z grilla
497 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (497) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej
Grill
Wspólne grillowanie jest jednym z najprzyjemniejszych sposobów spędzania wolnego czasu, szczególnie w letnie, upalne dni. Oprócz mięsa (popularnych kiełbas czy karkówek), do grillowania nadają się również ryby, warzywa, a nawet owoce morza. Jeśli zastanawiasz się, co tym razem przygotować, mamy dla Ciebie kilka propozycji – kurczak marynowany w jogurcie po libańsku, rybne szaszłyki na chrupiącej grzance z ziołami, piersi z indyka z kolendrą w mleku kokosowym czy żeberka w marynacie miodowo-musztardowej. Jednak potrawy z grilla to nie tylko dania główne, ale również drobne przekąski, np. roladki z boczku, plastry jabłek czy kawałki kiełbasy, które możesz serwować nabite na wykałaczki w towarzystwie różnych dipów, np. majonezowego z ziołami. Aby wzbogacić smak przygotowywanych dań, koniecznie użyj aromatycznych przypraw – do jagnięciny najlepiej pasuje kumin i kolendra (warto też dodać odrobinę octu balsamicznego), wieprzowinę najlepiej zamarynować w musztardzie, ziołach i czosnku, a dziczyznę oprószyć jałowcem i rozmarynem. W przypadku ryb dobrze sprawdzi się skórka z cytryny lub natka pietruszki. Najprostszym daniem z grilla bez wątpienia jest kiełbasa – wystarczy ją ponacinać i posmarować lekko oliwą. Dzięki temu kiełbasa upiecze się również w środku. Można ją także wykorzystać do przygotowania grillowanych koreczków. Na każdym plasterku kiełbasy ułóż pokrojone pomidory i kawałki żółtego sera, a całość zepnij wykałaczką. Jeśli lubisz nieco ostrzejszy smak potraw, koniecznie zrób grillowane żeberka z mocną nutą kolendry i chili. Sekret tego dania tkwi w marynacie, którą wykonasz na bazie ostrego sosu, miodu, koncentratu pomidorowego, oliwy oraz uprażonej kolendry. Tak przygotowaną posmaruj żeberka, ułóż je na rozgrzanym grillu i piecz z każdej strony do momentu, aż będą rumiane. Nie zapomnij także o grillowym party, czyli warzywnych szaszłykach, które serwuje się w towarzystwie mięsa wieprzowego (kawałki mięsa podawane są wtedy na osobnym talerzu). Zobacz nasze przepisy i przygotuj dania na grilla. Smacznego!