Owoce morza z grilla
11 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (11) 
średnie
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej
Owoce morza z grilla
Soczyste kiełbaski i karkówka – te przysmaki z rusztu znają wszyscy. Odpowiednio zamarynowane smakują świetnie, ale masz ochotę na coś mniej oczywistego? Jesteś we właściwym miejscu! Zapoznaj się z przepisami na owoce morza z grilla, które nie tylko okażą się pysznym urozmaiceniem menu, ale wprowadzą też odrobinę elegancji, na którą można pozwolić sobie nawet podczas swobodnego spotkania w ogrodzie.
Dla kogo?
Steki, żeberka i burgery prosto z rusztu najpierw sprawiają, że na ich widok aż cieknie ślinka, ale po tak obfitym posiłku czujesz się ciężko i nie masz ochoty na nic poza drzemką w hamaku? Grillowane owoce morza to bardzo apetyczna alternatywa. Szaszłyki z krewetkami i ananasem albo kalmary podane z kolorową sałatką z truskawkami, mango i rukolą dodadzą skrzydeł każdemu gospodarzowi letniego garden party.
Na jaką okazję?
Przysmaki pokroju grillowanego okonia z omułkami i aromatycznego łososia zamienią spotkanie przy ruszcie w szykowną ucztę. W sam raz, gdy latem chcecie przenieść domową uroczystość z dusznej jadalni do bardziej przyjemnych okoliczności przyrody. Jedzenie w plenerze to również świetny pomysł na spontaniczne spotkanie ze znajomymi – każdy z gości może zaangażować się w przygotowanie dipów, sałatek albo doglądanie grilla. To naprawdę świetna zabawa!
Czy wiesz, że?
Do grillowania ryb i owoców morza przydatne okażą się specjalne koszyczki, dzięki którym delikatne mięso nie rozpadnie się, a przenoszenie gotowych porcji na talerze nie będzie wymagało skomplikowanych akrobacji. Jeśli jednak nie chcesz wypełniać swoich kuchennych schowków kolejnymi akcesoriami, aluminiowe tacki w zupełności wystarczą.
Dla urozmaicenia:
Grillowane owoce morza potraktuj jako pomysł na nietuzinkowe danie główne. Gdy obawiasz się reakcji gości na tego typu frykasy, skorzystaj z bezpiecznej opcji włączania ich do innych potraw – przede wszystkim sałatek. W kompozycjach z owocami morza sprawdzą się np. awokado, pomidory malinowe, roszponka, bakłażan, papryka, oliwki, pomarańcza, grejpfrut.