Przepisy na Owoce morza z grilla | Przepisy.pl pixel

Owoce morza z grilla

12 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Owoce morza z grillaOwoce morza z grilla

Soczyste kiełbaski i karkówka – te przysmaki z rusztu znają wszyscy. Odpowiednio zamarynowane smakują świetnie, ale masz ochotę na coś mniej oczywistego? Jesteś we właściwym miejscu! Zapoznaj się z przepisami na owoce morza z grilla, które nie tylko okażą się pysznym urozmaiceniem menu, ale wprowadzą też odrobinę elegancji, na którą można pozwolić sobie nawet podczas swobodnego spotkania w ogrodzie.

Dla kogo?

Steki, żeberka i burgery prosto z rusztu najpierw sprawiają, że na ich widok aż cieknie ślinka, ale po tak obfitym posiłku czujesz się ciężko i nie masz ochoty na nic poza drzemką w hamaku? Grillowane owoce morza to bardzo apetyczna alternatywa. Szaszłyki z krewetkami i ananasem albo kalmary podane z kolorową sałatką z truskawkami, mango i rukolą dodadzą skrzydeł każdemu gospodarzowi letniego garden party.

Na jaką okazję?

Przysmaki pokroju grillowanego okonia z omułkami i aromatycznego łososia zamienią spotkanie przy ruszcie w szykowną ucztę. W sam raz, gdy latem chcecie przenieść domową uroczystość z dusznej jadalni do bardziej przyjemnych okoliczności przyrody. Jedzenie w plenerze to również świetny pomysł na spontaniczne spotkanie ze znajomymi – każdy z gości może zaangażować się w przygotowanie dipów, sałatek albo doglądanie grilla. To naprawdę świetna zabawa!

Czy wiesz, że?

Do grillowania ryb i owoców morza przydatne okażą się specjalne koszyczki, dzięki którym delikatne mięso nie rozpadnie się, a przenoszenie gotowych porcji na talerze nie będzie wymagało skomplikowanych akrobacji. Jeśli jednak nie chcesz wypełniać swoich kuchennych schowków kolejnymi akcesoriami, aluminiowe tacki w zupełności wystarczą.

Dla urozmaicenia:

Grillowane owoce morza potraktuj jako pomysł na nietuzinkowe danie główne. Gdy obawiasz się reakcji gości na tego typu frykasy, skorzystaj z bezpiecznej opcji włączania ich do innych potraw – przede wszystkim sałatek. W kompozycjach z owocami morza sprawdzą się np. awokado, pomidory malinowe, roszponka, bakłażan, papryka, oliwki, pomarańcza, grejpfrut.