Przepisy na Owoce morza z grilla | Przepisy.pl pixel

Owoce morza z grilla

12 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Owoce morza z grillaOwoce morza z grilla

Soczyste kiełbaski i karkówka – te przysmaki z rusztu znają wszyscy. Odpowiednio zamarynowane smakują świetnie, ale masz ochotę na coś mniej oczywistego? Jesteś we właściwym miejscu! Zapoznaj się z przepisami na owoce morza z grilla, które nie tylko okażą się pysznym urozmaiceniem menu, ale wprowadzą też odrobinę elegancji, na którą można pozwolić sobie nawet podczas swobodnego spotkania w ogrodzie.

Dla kogo?

Steki, żeberka i burgery prosto z rusztu najpierw sprawiają, że na ich widok aż cieknie ślinka, ale po tak obfitym posiłku czujesz się ciężko i nie masz ochoty na nic poza drzemką w hamaku? Grillowane owoce morza to bardzo apetyczna alternatywa. Szaszłyki z krewetkami i ananasem albo kalmary podane z kolorową sałatką z truskawkami, mango i rukolą dodadzą skrzydeł każdemu gospodarzowi letniego garden party.

Na jaką okazję?

Przysmaki pokroju grillowanego okonia z omułkami i aromatycznego łososia zamienią spotkanie przy ruszcie w szykowną ucztę. W sam raz, gdy latem chcecie przenieść domową uroczystość z dusznej jadalni do bardziej przyjemnych okoliczności przyrody. Jedzenie w plenerze to również świetny pomysł na spontaniczne spotkanie ze znajomymi – każdy z gości może zaangażować się w przygotowanie dipów, sałatek albo doglądanie grilla. To naprawdę świetna zabawa!

Czy wiesz, że?

Do grillowania ryb i owoców morza przydatne okażą się specjalne koszyczki, dzięki którym delikatne mięso nie rozpadnie się, a przenoszenie gotowych porcji na talerze nie będzie wymagało skomplikowanych akrobacji. Jeśli jednak nie chcesz wypełniać swoich kuchennych schowków kolejnymi akcesoriami, aluminiowe tacki w zupełności wystarczą.

Dla urozmaicenia:

Grillowane owoce morza potraktuj jako pomysł na nietuzinkowe danie główne. Gdy obawiasz się reakcji gości na tego typu frykasy, skorzystaj z bezpiecznej opcji włączania ich do innych potraw – przede wszystkim sałatek. W kompozycjach z owocami morza sprawdzą się np. awokado, pomidory malinowe, roszponka, bakłażan, papryka, oliwki, pomarańcza, grejpfrut.