Przepisy na Owoce morza z grilla | Przepisy.pl pixel

Owoce morza z grilla

12 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Owoce morza z grillaOwoce morza z grilla

Soczyste kiełbaski i karkówka – te przysmaki z rusztu znają wszyscy. Odpowiednio zamarynowane smakują świetnie, ale masz ochotę na coś mniej oczywistego? Jesteś we właściwym miejscu! Zapoznaj się z przepisami na owoce morza z grilla, które nie tylko okażą się pysznym urozmaiceniem menu, ale wprowadzą też odrobinę elegancji, na którą można pozwolić sobie nawet podczas swobodnego spotkania w ogrodzie.

Dla kogo?

Steki, żeberka i burgery prosto z rusztu najpierw sprawiają, że na ich widok aż cieknie ślinka, ale po tak obfitym posiłku czujesz się ciężko i nie masz ochoty na nic poza drzemką w hamaku? Grillowane owoce morza to bardzo apetyczna alternatywa. Szaszłyki z krewetkami i ananasem albo kalmary podane z kolorową sałatką z truskawkami, mango i rukolą dodadzą skrzydeł każdemu gospodarzowi letniego garden party.

Na jaką okazję?

Przysmaki pokroju grillowanego okonia z omułkami i aromatycznego łososia zamienią spotkanie przy ruszcie w szykowną ucztę. W sam raz, gdy latem chcecie przenieść domową uroczystość z dusznej jadalni do bardziej przyjemnych okoliczności przyrody. Jedzenie w plenerze to również świetny pomysł na spontaniczne spotkanie ze znajomymi – każdy z gości może zaangażować się w przygotowanie dipów, sałatek albo doglądanie grilla. To naprawdę świetna zabawa!

Czy wiesz, że?

Do grillowania ryb i owoców morza przydatne okażą się specjalne koszyczki, dzięki którym delikatne mięso nie rozpadnie się, a przenoszenie gotowych porcji na talerze nie będzie wymagało skomplikowanych akrobacji. Jeśli jednak nie chcesz wypełniać swoich kuchennych schowków kolejnymi akcesoriami, aluminiowe tacki w zupełności wystarczą.

Dla urozmaicenia:

Grillowane owoce morza potraktuj jako pomysł na nietuzinkowe danie główne. Gdy obawiasz się reakcji gości na tego typu frykasy, skorzystaj z bezpiecznej opcji włączania ich do innych potraw – przede wszystkim sałatek. W kompozycjach z owocami morza sprawdzą się np. awokado, pomidory malinowe, roszponka, bakłażan, papryka, oliwki, pomarańcza, grejpfrut.