Żółty sos polski szafranowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żółty sos polski szafranowy

Autor: Mateusz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 szklanka

2 sztuki

0.5 łyżki

2 szczypty

2 łyżeczki

1 szczypta

100 gramów

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cynamon rozrabiamy w szklance z sokiem z cytryny i z wodą kokosową (lub mleczkiem), mieszamy

Krok 2

Ząbki czosnku siekamy i wrzucamy na patelnię

Krok 3

Zalewamy czosnek rozprawką i zalewamy winem białym oraz sokiem z pomarańczy

Krok 4

Dokładamy oliwę z oliwek i goździki

Krok 5

Gdy rozprawka i płyn się zredukują, dodajemy kawałki chłodzonego masła; mieszamy całość trzepaczką na lekkim ogniu przez około 2 minuty

Krok 6

Po wymieszaniu zestawiamy z ognia, przecieramy całość przez sito

Krok 7

Doprawiamy solą i szafranem, powoli mieszamy

Krok 8

Podajemy do mięs rusztowanych, ryb i owoców morza

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żółty sos polski szafranowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żółty sos polski szafranowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żółty sos polski szafranowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żółty sos polski szafranowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żółty sos polski szafranowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żółty sos polski szafranowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żółty sos polski szafranowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żółty sos polski szafranowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej