Żółty sos polski szafranowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żółty sos polski szafranowy

Autor: Mateusz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 szklanka

2 sztuki

0.5 łyżki

2 szczypty

2 łyżeczki

1 szczypta

100 gramów

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cynamon rozrabiamy w szklance z sokiem z cytryny i z wodą kokosową (lub mleczkiem), mieszamy

Krok 2

Ząbki czosnku siekamy i wrzucamy na patelnię

Krok 3

Zalewamy czosnek rozprawką i zalewamy winem białym oraz sokiem z pomarańczy

Krok 4

Dokładamy oliwę z oliwek i goździki

Krok 5

Gdy rozprawka i płyn się zredukują, dodajemy kawałki chłodzonego masła; mieszamy całość trzepaczką na lekkim ogniu przez około 2 minuty

Krok 6

Po wymieszaniu zestawiamy z ognia, przecieramy całość przez sito

Krok 7

Doprawiamy solą i szafranem, powoli mieszamy

Krok 8

Podajemy do mięs rusztowanych, ryb i owoców morza

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żółty sos polski szafranowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żółty sos polski szafranowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żółty sos polski szafranowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żółty sos polski szafranowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żółty sos polski szafranowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żółty sos polski szafranowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żółty sos polski szafranowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żółty sos polski szafranowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Rosół grzybowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Najnowsze artykuły

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej