
Składniki
1 łyżka
1 szklanka
2 sztuki
0.5 łyżki
2 szczypty
2 łyżeczki
1 szczypta
100 gramów
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cynamon rozrabiamy w szklance z sokiem z cytryny i z wodą kokosową (lub mleczkiem), mieszamy
Krok 2
Ząbki czosnku siekamy i wrzucamy na patelnię
Krok 3
Zalewamy czosnek rozprawką i zalewamy winem białym oraz sokiem z pomarańczy
Krok 4
Dokładamy oliwę z oliwek i goździki
Krok 5
Gdy rozprawka i płyn się zredukują, dodajemy kawałki chłodzonego masła; mieszamy całość trzepaczką na lekkim ogniu przez około 2 minuty
Krok 6
Po wymieszaniu zestawiamy z ognia, przecieramy całość przez sito
Krok 7
Doprawiamy solą i szafranem, powoli mieszamy
Krok 8
Podajemy do mięs rusztowanych, ryb i owoców morza
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej