
Składniki
1 łyżka
1 szklanka
2 sztuki
0.5 łyżki
2 szczypty
2 łyżeczki
1 szczypta
100 gramów
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cynamon rozrabiamy w szklance z sokiem z cytryny i z wodą kokosową (lub mleczkiem), mieszamy
Krok 2
Ząbki czosnku siekamy i wrzucamy na patelnię
Krok 3
Zalewamy czosnek rozprawką i zalewamy winem białym oraz sokiem z pomarańczy
Krok 4
Dokładamy oliwę z oliwek i goździki
Krok 5
Gdy rozprawka i płyn się zredukują, dodajemy kawałki chłodzonego masła; mieszamy całość trzepaczką na lekkim ogniu przez około 2 minuty
Krok 6
Po wymieszaniu zestawiamy z ognia, przecieramy całość przez sito
Krok 7
Doprawiamy solą i szafranem, powoli mieszamy
Krok 8
Podajemy do mięs rusztowanych, ryb i owoców morza
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























