Żółty sos polski szafranowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żółty sos polski szafranowy

Autor: Mateusz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 szklanka

2 sztuki

0.5 łyżki

2 szczypty

2 łyżeczki

1 szczypta

100 gramów

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cynamon rozrabiamy w szklance z sokiem z cytryny i z wodą kokosową (lub mleczkiem), mieszamy

Krok 2

Ząbki czosnku siekamy i wrzucamy na patelnię

Krok 3

Zalewamy czosnek rozprawką i zalewamy winem białym oraz sokiem z pomarańczy

Krok 4

Dokładamy oliwę z oliwek i goździki

Krok 5

Gdy rozprawka i płyn się zredukują, dodajemy kawałki chłodzonego masła; mieszamy całość trzepaczką na lekkim ogniu przez około 2 minuty

Krok 6

Po wymieszaniu zestawiamy z ognia, przecieramy całość przez sito

Krok 7

Doprawiamy solą i szafranem, powoli mieszamy

Krok 8

Podajemy do mięs rusztowanych, ryb i owoców morza

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żółty sos polski szafranowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żółty sos polski szafranowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żółty sos polski szafranowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żółty sos polski szafranowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żółty sos polski szafranowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żółty sos polski szafranowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żółty sos polski szafranowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żółty sos polski szafranowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej