
Składniki
1 łyżka
1 szklanka
2 sztuki
0.5 łyżki
2 szczypty
2 łyżeczki
1 szczypta
100 gramów
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cynamon rozrabiamy w szklance z sokiem z cytryny i z wodą kokosową (lub mleczkiem), mieszamy
Krok 2
Ząbki czosnku siekamy i wrzucamy na patelnię
Krok 3
Zalewamy czosnek rozprawką i zalewamy winem białym oraz sokiem z pomarańczy
Krok 4
Dokładamy oliwę z oliwek i goździki
Krok 5
Gdy rozprawka i płyn się zredukują, dodajemy kawałki chłodzonego masła; mieszamy całość trzepaczką na lekkim ogniu przez około 2 minuty
Krok 6
Po wymieszaniu zestawiamy z ognia, przecieramy całość przez sito
Krok 7
Doprawiamy solą i szafranem, powoli mieszamy
Krok 8
Podajemy do mięs rusztowanych, ryb i owoców morza
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej