Aromatyczne dania z wolnowaru są idealne na niedzielne obiady i szczególne okazje. Jakie mięsne i warzywne potrawy warto w taki sposób przygotować?

Warzywno-mięsne przepisy na dania z wolnowaru

Potrawy z wolnowaru mają niezwykłe smaki, a przy tym nie trzeba ich pilnować podczas przygotowania, bo dosłownie „robią się same”. W wolnowarze nic się wam nie przypali i nie wykipi – możecie spokojnie zająć się swoimi obowiązkami, a pyszne dania ugotują się w międzyczasie. Spośród ciekawych propozycji wartych przygotowania w wolnowarze należy wymienić długo gotowane dania jednogarnkowe i większe sztuki mięsa pieczone z ziemniakami. To urządzenie doskonale sprawdza się też do robienia domowych konfitur i powideł, np. z jabłek lub śliwek. Dzięki niskiej temperaturze działania wolnowar nie przypala delikatnych ani słodkich składników, a potrawy wymagają w nim mniejszego dodatku tłuszczu.

Dania z wolnowaru – przepisy z mięsem

Jednym z najlepszych dań z wolnowaru jest klasyczny gulasz wołowy z dodatkiem warzyw. Potrawa powstająca z 500 g mięsa z łopatki, 2 cebul, marchewki, 2 ziemniaków, dużej czerwonej papryki, pomidora oraz przypraw, takich jak pieprz, mielona słodka papryka i granulowany czosnek, będzie w sam raz na obiad, na spotkanie w gronie przyjaciół i na kolację.

Drugą ciekawą propozycją jest bigos. To danie gotuje się bardzo długo, a przy tym ma ono tendencję do przypalania się, więc gotowanie go w wolnowarze jest bezpieczniejsze i pozwala na wydobycie smaku wszystkich składników. W wolnowarze udaje się też wieprzowina w sosie własnym i potrawki z dziczyzny.