To kolejny klasyk gatunku wśród potraw jednogarnkowych. Tagine można oczywiście przygotować także w zwyczajnym garnku czy głębszym naczyniu do zapiekania. Nie musimy od razu podróżować do Maroko po zakupy na tamtejszym targu. Chociaż z pewnością byłaby to wspaniała podróż, kulinarna i nie tylko.
http://www.przepisy.pl/przepis/kuskus-z-wolowina
Jeżeli macie sprawdzony przepis na tagine, zachęcam do podzielenia się nim na naszym blogu w komentarzach.
Kilka słów podsumowania na zakończenie naszej podróży kulinarnej. Świat pełen jest pełen potraw jednogarnkowych. Przepisy powstały w konsekwencji praktycznych, codziennych potrzeb pokoleń domowych kucharzy. Kiedyś nikt nie miał tak wielu garnków, misek i innych naczyń. Trzeba było ekonomicznie wykorzystać istniejące możliwości. I szukać sposobów jak smacznie i dobrze zjeść. Stąd narodził się pomysł na gotowanie w jednym naczyniu.
I tylko patrzę jeszcze na to gotowanie mojego syna . Na przypalony garnek. Zadaję sobie pytanie, kto go będzie na koniec szorować. Ale kuchennej inwencji i dobrych chęci nie wolno hamować, w żadnym wypadku.
Z kulinarnym pozdrowieniem!
Komentarze (0)