Przepisy na Bigos | Przepisy.pl

Przepisy na Bigos

30 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (30)

Bigos - VIDEO
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Jeśli zastanawiasz się, co przygotować na smaczny obiad, przepis na bigos będzie dla Ciebie dobry...
Bigos z cukinii
ratingratingratingratingrating

47

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Cukiniowy bigos to danie intrygujące już samą nazwą. O polskim bigosie słyszał każdy, ale o bigos...
Bigos w kilka minut
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Prosty i sprawdzony przepis na bigos przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni polskiej. Ab...
Bigos domowy
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Bigos to przygotowane z kiszonej kapusty danie jednogarnkowe, które należy do najbardziej rozpozn...
Bigos Wielkopolski
ratingratingratingratingrating

61

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Jeżeli uwielbiasz mięso i masz ochotę na jednogarnkowe, rozgrzewające, konkretne danie dla kilku...
Bigos z młodej kapusty
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szukasz sprawdzonego przepisu na smaczne danie obiadowe? Bigos z tymiankiem będzie odpowiednim ro...
Bigos z kapusty kiszonej
ratingratingratingratingrating

54

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli należałoby wskazać danie najbardziej kojarzące się z polskimi upodobaniami kulinarnymi na p...
Świąteczny bigos zasmażany
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Bigos jest sztandarowym daniem kuchni polskiej, w związku z tym istnieje mnóstwo sposobów na jego...
Kolorowy bigos (z ogórków kiszonych)
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Bigos z ogórków kiszonych to jedno z tych dań, na które czeka się cały rok, bo tradycyjnie przygo...
Bigos wegetariański
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Bigos wegetariański ze świeżej kapusty jest bardzo smaczny i przypomina warzywny gulasz. Potrawa...
Bigos domowy
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Bigos hultajski
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Bigos z ryżem
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Bigosik z cebulki
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Bigos staropolski
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Bigos świąteczny
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Bigos świąteczny wypełni kuchnię aromatem suszonych grzybów i ziół. Kiszona kapusta z dodatkiem k...
Bigos
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Mięsny, dobrze przyprawiony bigos to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej i litewskiej...
Bigos świąteczny
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Ilu kucharzy i kucharek, tyle sposobów na przyrządzenie bigosu. Jeśli jeszcze nie masz swojego ul...
Bigos świąteczny
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pikantna, delikatnie kwaśna kapusta oraz kawałki soczystej pieczonej szynki stanowią główne skład...
Bigos z pęczakiem
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.

Ciekawostki i porady

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BigosBigos

Bigos to potrawa, którą warto przygotować w większym garnku, ponieważ odgrzewanie wcale nie ujmuje mu walorów smakowych. Niektórzy twierdzą, że najsmaczniejszy jest właśnie ten, którego temperaturę zmieniono co najmniej kilkukrotnie. Dzięki długiemu procesowi gotowania, smaki poszczególnych składników użytych do jego przyrządzenia lepiej się przenikają. Potrawa ta nadaje się zarówno do mrożenia, jak i wekowania, sprawdzi się też jako smaczne „danie awaryjne”. Przygotowuje się ją zwykle na bazie białej, poszatkowanej kapusty – świeżej, kiszonej bądź miksu tych dwóch jej rodzajów. Istnieje kilka popularnych wariantów bigosu, które różnią się między sobą nie tylko dodatkami (wśród nich da się wyszczególnić między innymi: wędzone śliwki, suszone grzyby, jabłka, powidła śliwkowe, miód), które dodaje się do podstawy, ale również sposobami przygotowywania. Istotna może tu być na przykład kolejność dodawania komponentów. Tym, co łączy różne wersje tego dania jest obecność mięsa w nich. Nie znaczy to jednak, że bigos to potrawa, która przypadnie do gustu jedynie mięsożercom. Równie smaczny będzie bowiem także ten wegetariański. Gotowy można przełożyć na talerze i podawać z różnego rodzaju pieczywem, to jednak niejedyne dodatki, z którymi możesz go zaserwować, sprawdzą się na przykład ziemniaki lub kopytka. Dobrą dekoracją będzie kilka listków natki pietruszki lub innej zieleniny, położonych na wierzchu. Zapoznaj się z proponowanymi przez nas przepisami na to danie i koniecznie któryś z nich wypróbuj. Będzie smacznie!