Przepisy na Bigos | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Bigos

31 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - BigosBigos

Bigos to potrawa, którą warto przygotować w większym garnku, ponieważ odgrzewanie wcale nie ujmuje mu walorów smakowych. Niektórzy twierdzą, że najsmaczniejszy jest właśnie ten, którego temperaturę zmieniono co najmniej kilkukrotnie. Dzięki długiemu procesowi gotowania, smaki poszczególnych składników użytych do jego przyrządzenia lepiej się przenikają. Potrawa ta nadaje się zarówno do mrożenia, jak i wekowania, sprawdzi się też jako smaczne „danie awaryjne”. Przygotowuje się ją zwykle na bazie białej, poszatkowanej kapusty – świeżej, kiszonej bądź miksu tych dwóch jej rodzajów. Istnieje kilka popularnych wariantów bigosu, które różnią się między sobą nie tylko dodatkami (wśród nich da się wyszczególnić między innymi: wędzone śliwki, suszone grzyby, jabłka, powidła śliwkowe, miód), które dodaje się do podstawy, ale również sposobami przygotowywania. Istotna może tu być na przykład kolejność dodawania komponentów. Tym, co łączy różne wersje tego dania jest obecność mięsa w nich. Nie znaczy to jednak, że bigos to potrawa, która przypadnie do gustu jedynie mięsożercom. Równie smaczny będzie bowiem także ten wegetariański. Gotowy można przełożyć na talerze i podawać z różnego rodzaju pieczywem, to jednak niejedyne dodatki, z którymi możesz go zaserwować, sprawdzą się na przykład ziemniaki lub kopytka. Dobrą dekoracją będzie kilka listków natki pietruszki lub innej zieleniny, położonych na wierzchu. Zapoznaj się z proponowanymi przez nas przepisami na to danie i koniecznie któryś z nich wypróbuj. Będzie smacznie!