Bigos

31 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (31)

Bigos - VIDEO

55

średnie

90 min.
Jeśli zastanawiasz się, co przygotować na smaczny obiad, przepis na bigos będzie dla Ciebie dobry...
Bigos z cukinii

46

łatwe

30 min.
Cukiniowy bigos to danie intrygujące już samą nazwą. O polskim bigosie słyszał każdy, ale o bigos...
Bigos w kilka minut

42

łatwe

45 min.
Prosty i sprawdzony przepis na bigos przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni polskiej. Ab...
Bigos domowy

41

łatwe

90 min.
Bigos to przygotowane z kiszonej kapusty danie jednogarnkowe, które należy do najbardziej rozpozn...
Bigos Wielkopolski

42

łatwe

90 min.
Jeżeli uwielbiasz mięso i masz ochotę na jednogarnkowe, rozgrzewające, konkretne danie dla kilku...
Bigos z młodej kapusty

35

łatwe

60 min.
Szukasz sprawdzonego przepisu na smaczne danie obiadowe? Bigos z tymiankiem będzie odpowiednim ro...
Bigos z kapusty kiszonej

34

łatwe

60 min.
Jeśli należałoby wskazać danie najbardziej kojarzące się z polskimi upodobaniami kulinarnymi na p...
Kolorowy bigos (z ogórków kiszonych)

13

łatwe

45 min.
Bigos z ogórków kiszonych to jedno z tych dań, na które czeka się cały rok, bo tradycyjnie przygo...
Świąteczny bigos zasmażany

16

łatwe

90 min.
Bigos jest sztandarowym daniem kuchni polskiej, w związku z tym istnieje mnóstwo sposobów na jego...
Bigos wegetariański

11

łatwe

90 min.
Bigos wegetariański ze świeżej kapusty jest bardzo smaczny i przypomina warzywny gulasz. Potrawa...
Bigos z dziczyzną

4

łatwe

90 min.
Jaki powinien być idealny bigos? Ile domów, tyle przepisów, sposobów dobierania proporcji i gatun...
Bigos domowy

4

łatwe

90 min.
Bigos hultajski

2

średnie

90 min.
Bigosik z cebulki

1

średnie

30 min.
Bigos z ryżem

248

średnie

45 min.
Bigos staropolski

14

średnie

90 min.
Bigos świąteczny

4

średnie

90 min.
Bigos świąteczny wypełni kuchnię aromatem suszonych grzybów i ziół. Kiszona kapusta z dodatkiem k...
Bigos

3

średnie

90 min.
Mięsny, dobrze przyprawiony bigos to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej i litewskiej...
Bigos z karkówki i boczku

1068

średnie

90 min.
Bigos świąteczny

2

średnie

90 min.
Ilu kucharzy i kucharek, tyle sposobów na przyrządzenie bigosu. Jeśli jeszcze nie masz swojego ul...
Bigos świąteczny

1

łatwe

90 min.
Pikantna, delikatnie kwaśna kapusta oraz kawałki soczystej pieczonej szynki stanowią główne skład...
Bigos z pęczakiem

(-)

średnie

90 min.

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BigosBigos

Bigos to potrawa, którą warto przygotować w większym garnku, ponieważ odgrzewanie wcale nie ujmuje mu walorów smakowych. Niektórzy twierdzą, że najsmaczniejszy jest właśnie ten, którego temperaturę zmieniono co najmniej kilkukrotnie. Dzięki długiemu procesowi gotowania, smaki poszczególnych składników użytych do jego przyrządzenia lepiej się przenikają. Potrawa ta nadaje się zarówno do mrożenia, jak i wekowania, sprawdzi się też jako smaczne „danie awaryjne”. Przygotowuje się ją zwykle na bazie białej, poszatkowanej kapusty – świeżej, kiszonej bądź miksu tych dwóch jej rodzajów. Istnieje kilka popularnych wariantów bigosu, które różnią się między sobą nie tylko dodatkami (wśród nich da się wyszczególnić między innymi: wędzone śliwki, suszone grzyby, jabłka, powidła śliwkowe, miód), które dodaje się do podstawy, ale również sposobami przygotowywania. Istotna może tu być na przykład kolejność dodawania komponentów. Tym, co łączy różne wersje tego dania jest obecność mięsa w nich. Nie znaczy to jednak, że bigos to potrawa, która przypadnie do gustu jedynie mięsożercom. Równie smaczny będzie bowiem także ten wegetariański. Gotowy można przełożyć na talerze i podawać z różnego rodzaju pieczywem, to jednak niejedyne dodatki, z którymi możesz go zaserwować, sprawdzą się na przykład ziemniaki lub kopytka. Dobrą dekoracją będzie kilka listków natki pietruszki lub innej zieleniny, położonych na wierzchu. Zapoznaj się z proponowanymi przez nas przepisami na to danie i koniecznie któryś z nich wypróbuj. Będzie smacznie!