Przepisy na Bigos
31 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Bigos
Bigos to potrawa, którą warto przygotować w większym garnku, ponieważ odgrzewanie wcale nie ujmuje mu walorów smakowych. Niektórzy twierdzą, że najsmaczniejszy jest właśnie ten, którego temperaturę zmieniono co najmniej kilkukrotnie. Dzięki długiemu procesowi gotowania, smaki poszczególnych składników użytych do jego przyrządzenia lepiej się przenikają. Potrawa ta nadaje się zarówno do mrożenia, jak i wekowania, sprawdzi się też jako smaczne „danie awaryjne”. Przygotowuje się ją zwykle na bazie białej, poszatkowanej kapusty – świeżej, kiszonej bądź miksu tych dwóch jej rodzajów. Istnieje kilka popularnych wariantów bigosu, które różnią się między sobą nie tylko dodatkami (wśród nich da się wyszczególnić między innymi: wędzone śliwki, suszone grzyby, jabłka, powidła śliwkowe, miód), które dodaje się do podstawy, ale również sposobami przygotowywania. Istotna może tu być na przykład kolejność dodawania komponentów. Tym, co łączy różne wersje tego dania jest obecność mięsa w nich. Nie znaczy to jednak, że bigos to potrawa, która przypadnie do gustu jedynie mięsożercom. Równie smaczny będzie bowiem także ten wegetariański. Gotowy można przełożyć na talerze i podawać z różnego rodzaju pieczywem, to jednak niejedyne dodatki, z którymi możesz go zaserwować, sprawdzą się na przykład ziemniaki lub kopytka. Dobrą dekoracją będzie kilka listków natki pietruszki lub innej zieleniny, położonych na wierzchu. Zapoznaj się z proponowanymi przez nas przepisami na to danie i koniecznie któryś z nich wypróbuj. Będzie smacznie!