Bigos świąteczny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bigos świąteczny

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

6

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 kilogram

2 łyżki

3 łyżki

2 sztuki

25 dekagramów

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

6 sztuk

8 sztuk

1 szczypta

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dolewamy szklankę wody, esencję Knorr i dusimy do miękkości. Zagęszczamy sos mąką i doprawiamy do smaku.

Krok 2

W drugim garnku zalewamy kapustę wodą i gdy się zagotuje wodę wylewamy. Dodajemy szklankę zimnej wody oraz przyprawy i koncentrat. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.

Krok 3

Na patelni podsmażamy na oleju drobno posiekaną cebulę, kiełbasę oraz grzyby. Wraz z gulaszem dodajemy do miękkiej kapusty. Przyprawiamy do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bigos świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bigos świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bigos świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bigos świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bigos świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bigos świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bigos świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bigos świąteczny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bigos świątecznyBigos świąteczny

Bigos świąteczny wypełni kuchnię aromatem suszonych grzybów i ziół. Kiszona kapusta z dodatkiem kiełbasy jałowcowej, mięsa na gulasz, pomidorów oraz przypraw – to jednogarnkowe danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Tajemnicą tej potrawy są dodatki (kminek, ziele angielskie, liść laurowy), które sprawiają, że delikatnie kwaśna kapusta nabiera zdecydowanego smaku. Do zestawu przypraw proponowanych w przepisie można również dołączyć majeranek, rozmaryn, kolendrę, słodką lub ostrą paprykę. Bigos dobrze komponuje się ze świeżym chrupiącym pieczywem, ale też gotowanymi ziemniakami lub kopytkami. W takiej postaci, z dodatkiem świeżych warzyw lub surówki, sprawdzi się jako danie obiadowe. Natomiast z chlebem możesz go zaserwować na kolację. Do urozmaicenia jego smaku wykorzystaj suszone owoce (najlepiej śliwki lub morele) lub dołącz do bigosu warzywa, np. paprykę lub cukinię. Zanim jednak zaczniesz eksperymentować, wypróbuj przepis na bigos świąteczny w wersji klasycznej. Zobacz, jak go przygotować.