Bigos świąteczny

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

5

6 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 kilogram

2 łyżki

3 łyżki

2 sztuki

25 dekagramów

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

6 sztuk

8 sztuk

1 szczypta

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dolewamy szklankę wody, esencję Knorr i dusimy do miękkości. Zagęszczamy sos mąką i doprawiamy do smaku.

Krok 2

W drugim garnku zalewamy kapustę wodą i gdy się zagotuje wodę wylewamy. Dodajemy szklankę zimnej wody oraz przyprawy i koncentrat. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.

Krok 3

Na patelni podsmażamy na oleju drobno posiekaną cebulę, kiełbasę oraz grzyby. Wraz z gulaszem dodajemy do miękkiej kapusty. Przyprawiamy do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bigos świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bigos świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bigos świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bigos świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bigos świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bigos świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bigos świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bigos świątecznyBigos świąteczny

Bigos świąteczny wypełni kuchnię aromatem suszonych grzybów i ziół. Kiszona kapusta z dodatkiem kiełbasy jałowcowej, mięsa na gulasz, pomidorów oraz przypraw – to jednogarnkowe danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Tajemnicą tej potrawy są dodatki (kminek, ziele angielskie, liść laurowy), które sprawiają, że delikatnie kwaśna kapusta nabiera zdecydowanego smaku. Do zestawu przypraw proponowanych w przepisie można również dołączyć majeranek, rozmaryn, kolendrę, słodką lub ostrą paprykę. Bigos dobrze komponuje się ze świeżym chrupiącym pieczywem, ale też gotowanymi ziemniakami lub kopytkami. W takiej postaci, z dodatkiem świeżych warzyw lub surówki, sprawdzi się jako danie obiadowe. Natomiast z chlebem możesz go zaserwować na kolację. Do urozmaicenia jego smaku wykorzystaj suszone owoce (najlepiej śliwki lub morele) lub dołącz do bigosu warzywa, np. paprykę lub cukinię. Zanim jednak zaczniesz eksperymentować, wypróbuj przepis na bigos świąteczny w wersji klasycznej. Zobacz, jak go przygotować.