
Składniki
1 kilogram
1 kilogram
2 łyżki
3 łyżki
2 sztuki
25 dekagramów
1 sztuka
1 łyżka
2 sztuki
6 sztuk
8 sztuk
1 szczypta
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dolewamy szklankę wody, esencję Knorr i dusimy do miękkości. Zagęszczamy sos mąką i doprawiamy do smaku.
Krok 2
W drugim garnku zalewamy kapustę wodą i gdy się zagotuje wodę wylewamy. Dodajemy szklankę zimnej wody oraz przyprawy i koncentrat. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.
Krok 3
Na patelni podsmażamy na oleju drobno posiekaną cebulę, kiełbasę oraz grzyby. Wraz z gulaszem dodajemy do miękkiej kapusty. Przyprawiamy do smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bigos świąteczny
Bigos świąteczny wypełni kuchnię aromatem suszonych grzybów i ziół. Kiszona kapusta z dodatkiem kiełbasy jałowcowej, mięsa na gulasz, pomidorów oraz przypraw – to jednogarnkowe danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Tajemnicą tej potrawy są dodatki (kminek, ziele angielskie, liść laurowy), które sprawiają, że delikatnie kwaśna kapusta nabiera zdecydowanego smaku. Do zestawu przypraw proponowanych w przepisie można również dołączyć majeranek, rozmaryn, kolendrę, słodką lub ostrą paprykę. Bigos dobrze komponuje się ze świeżym chrupiącym pieczywem, ale też gotowanymi ziemniakami lub kopytkami. W takiej postaci, z dodatkiem świeżych warzyw lub surówki, sprawdzi się jako danie obiadowe. Natomiast z chlebem możesz go zaserwować na kolację. Do urozmaicenia jego smaku wykorzystaj suszone owoce (najlepiej śliwki lub morele) lub dołącz do bigosu warzywa, np. paprykę lub cukinię. Zanim jednak zaczniesz eksperymentować, wypróbuj przepis na bigos świąteczny w wersji klasycznej. Zobacz, jak go przygotować.