Sos z zielonego pieprzu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos z zielonego pieprzu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

144 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

135 osób wydrukowało

Pobierz pdf

206 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

2 sztuki

100 mililitrów

50 mililitrów

1 szklanka

200 mililitrów

20 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim pokrojoną w drobną kostkę szalotkę.

Sos z zielonego pieprzu - Krok 1

Krok 2

Dodaj zielony pieprz, całość zalej koniakiem lub brandy i podpal. Po wypaleniu się alkoholu wlej czerwone wino, całość gotuj od 3 do 5 minut, aż wino prawie zupełnie odparuje.

Sos z zielonego pieprzu - Krok 2

Krok 3

Do sosu wlej śmietanę i pełną szklankę wody. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, całość dokładnie wymieszaj, gotuj jeszcze 3 minuty.

Sos z zielonego pieprzu - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu zamiast wody można dodać sos powstały podczas pieczenia mięsa. Tak przygotowany sos jest idealny do steków z polędwicy wołowej lub polędwiczki wieprzowej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos łososiowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos z zielonego pieprzuSos z zielonego pieprzu

Niebanalny, przyrządzony z dobrej jakości składników sos, może nadać wykwintny charakter nawet najprostszym potrawom. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj wyśmienity dodatek do wielu dań na bazie zielonego pieprzu. W przeciwieństwie do czarnego, pieprz zielony jest nieco delikatniejszy w smaku, mniej pikantny, a nawet lekko słodkawy. Do przygotowania tego sosu użyjesz pieprzu z zalewy. Pierwszym krokiem jest posiekanie w drobną kostkę szalotki i podsmażenie jej na rozgrzanym tłuszczu. Na patelnię dodaj odsączony z zalewy pieprz, a całość zalej brandy lub koniakiem i podpal. Gdy alkohol się wypali, wlej wytrawne czerwone wino i gotuj przez kilka minut na małym ogniu. Do sosu stopniowo dodawaj słodką śmietanę kremówkę. Smak sosu wzbogacisz dodatkiem esencji do ciemnego sosu pieczeniowego. Gotowy będzie idealnym dodatkiem do wielu różnych dań mięsnych: wołowych steków, wieprzowych polędwiczek lub pieczonego schabu. A z czym Ty podasz ten pyszny i oryginalny sos? Podziel się swoją propozycją w komentarzu.