Sos z zielonego pieprzu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos z zielonego pieprzu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

141 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

134 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

197 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

2 sztuki

100 mililitrów

50 mililitrów

1 szklanka

200 mililitrów

20 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim pokrojoną w drobną kostkę szalotkę.

Sos z zielonego pieprzu - Krok 1

Krok 2

Dodaj zielony pieprz, całość zalej koniakiem lub brandy i podpal. Po wypaleniu się alkoholu wlej czerwone wino, całość gotuj od 3 do 5 minut, aż wino prawie zupełnie odparuje.

Sos z zielonego pieprzu - Krok 2

Krok 3

Do sosu wlej śmietanę i pełną szklankę wody. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, całość dokładnie wymieszaj, gotuj jeszcze 3 minuty.

Sos z zielonego pieprzu - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu zamiast wody można dodać sos powstały podczas pieczenia mięsa. Tak przygotowany sos jest idealny do steków z polędwicy wołowej lub polędwiczki wieprzowej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos z zielonego pieprzuSos z zielonego pieprzu

Niebanalny, przyrządzony z dobrej jakości składników sos, może nadać wykwintny charakter nawet najprostszym potrawom. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj wyśmienity dodatek do wielu dań na bazie zielonego pieprzu. W przeciwieństwie do czarnego, pieprz zielony jest nieco delikatniejszy w smaku, mniej pikantny, a nawet lekko słodkawy. Do przygotowania tego sosu użyjesz pieprzu z zalewy. Pierwszym krokiem jest posiekanie w drobną kostkę szalotki i podsmażenie jej na rozgrzanym tłuszczu. Na patelnię dodaj odsączony z zalewy pieprz, a całość zalej brandy lub koniakiem i podpal. Gdy alkohol się wypali, wlej wytrawne czerwone wino i gotuj przez kilka minut na małym ogniu. Do sosu stopniowo dodawaj słodką śmietanę kremówkę. Smak sosu wzbogacisz dodatkiem esencji do ciemnego sosu pieczeniowego. Gotowy będzie idealnym dodatkiem do wielu różnych dań mięsnych: wołowych steków, wieprzowych polędwiczek lub pieczonego schabu. A z czym Ty podasz ten pyszny i oryginalny sos? Podziel się swoją propozycją w komentarzu.