Sos z zielonego pieprzu

- Krok 1Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim pokrojoną w drobną kostkę szalotkę.
- Krok 2Dodaj zielony pieprz, całość zalej koniakiem lub brandy i podpal. Po wypaleniu się alkoholu wlej czerwone wino, całość gotuj od 3 do 5 minut, aż wino prawie zupełnie odparuje.
- Krok 3Do sosu wlej śmietanę i pełną szklankę wody. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, całość dokładnie wymieszaj, gotuj jeszcze 3 minuty.

Do sosu zamiast wody można dodać sos powstały podczas pieczenia mięsa. Tak przygotowany sos jest idealny do steków z polędwicy wołowej lub polędwiczki wieprzowej.

Niebanalny, przyrządzony z dobrej jakości składników sos, może nadać wykwintny charakter nawet najprostszym potrawom. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj wyśmienity dodatek do wielu dań na bazie zielonego pieprzu. W przeciwieństwie do czarnego, pieprz zielony jest nieco delikatniejszy w smaku, mniej pikantny, a nawet lekko słodkawy. Do przygotowania tego sosu użyjesz pieprzu z zalewy. Pierwszym krokiem jest posiekanie w drobną kostkę szalotki i podsmażenie jej na rozgrzanym tłuszczu. Na patelnię dodaj odsączony z zalewy pieprz, a całość zalej brandy lub koniakiem i podpal. Gdy alkohol się wypali, wlej wytrawne czerwone wino i gotuj przez kilka minut na małym ogniu. Do sosu stopniowo dodawaj słodką śmietanę kremówkę. Smak sosu wzbogacisz dodatkiem esencji do ciemnego sosu pieczeniowego. Gotowy będzie idealnym dodatkiem do wielu różnych dań mięsnych: wołowych steków, wieprzowych polędwiczek lub pieczonego schabu. A z czym Ty podasz ten pyszny i oryginalny sos? Podziel się swoją propozycją w komentarzu.