Sos z zielonego pieprzu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos z zielonego pieprzu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

148 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

139 osób wydrukowało

Pobierz pdf

220 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

2 sztuki

100 mililitrów

50 mililitrów

1 szklanka

200 mililitrów

20 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim pokrojoną w drobną kostkę szalotkę.

Sos z zielonego pieprzu - Krok 1

Krok 2

Dodaj zielony pieprz, całość zalej koniakiem lub brandy i podpal. Po wypaleniu się alkoholu wlej czerwone wino, całość gotuj od 3 do 5 minut, aż wino prawie zupełnie odparuje.

Sos z zielonego pieprzu - Krok 2

Krok 3

Do sosu wlej śmietanę i pełną szklankę wody. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, całość dokładnie wymieszaj, gotuj jeszcze 3 minuty.

Sos z zielonego pieprzu - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu zamiast wody można dodać sos powstały podczas pieczenia mięsa. Tak przygotowany sos jest idealny do steków z polędwicy wołowej lub polędwiczki wieprzowej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos aioli
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos z zielonego pieprzuSos z zielonego pieprzu

Niebanalny, przyrządzony z dobrej jakości składników sos z zielonego pieprzu, może nadać wykwintny charakter nawet najprostszym potrawom. Czasami naprawdę niewiele trzeba, by przyrządzić wykwintne danie. Zainspiruj się naszym przepisem na sos z zielonego pieprzu i przygotuj wyśmienity dodatek do wielu dań na bazie tej przyprawy.

Dla kogo?

Sos z zielonym pieprzem posmakuje wszystkim miłośnikom nietuzinkowych dodatków do mięs. Pierwszym krokiem w jego przyrządzeniu jest posiekanie w drobną kostkę szalotki i podsmażenie jej na rozgrzanym tłuszczu. Na patelnię dodaj odsączony z zalewy pieprz, a całość zalej brandy lub koniakiem i podpal. Gdy alkohol się wypali, wlej wytrawne czerwone wino i gotuj przez kilka minut na małym ogniu. Do sosu stopniowo dodawaj słodką śmietanę kremówkę. Smak sosu z pieprzu zielonego wzbogacisz dodatkiem esencji do ciemnego sosu pieczeniowego.

Na jaką okazję?

Prosty przepis na sos z zielonego pieprzu wykorzystasz podczas uroczystych spotkań przy stole. Świętujesz urodziny w gronie najbliższych, a może chcesz uczcić dobre wiadomości? Posiłek powinien być ukoronowaniem domowych uroczystości!

Czy wiesz, że?

W przeciwieństwie do czarnego, pieprz zielony jest nieco delikatniejszy w smaku, mniej pikantny, a nawet lekko słodkawy. Do przygotowania tego sosu użyjesz pieprzu z zalewy.

Dla urozmaicenia:

Gotowy sos z pieprzu zielonego będzie idealnym dodatkiem do wielu różnych dań mięsnych: wołowych steków, wieprzowych polędwiczek lub pieczonego schabu.