
Składniki
100 gramów
2 sztuki
100 mililitrów
50 mililitrów
1 szklanka
200 mililitrów
20 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim pokrojoną w drobną kostkę szalotkę.

Krok 2
Dodaj zielony pieprz, całość zalej koniakiem lub brandy i podpal. Po wypaleniu się alkoholu wlej czerwone wino, całość gotuj od 3 do 5 minut, aż wino prawie zupełnie odparuje.

Krok 3
Do sosu wlej śmietanę i pełną szklankę wody. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, całość dokładnie wymieszaj, gotuj jeszcze 3 minuty.


Dobra rada:
Do sosu zamiast wody można dodać sos powstały podczas pieczenia mięsa. Tak przygotowany sos jest idealny do steków z polędwicy wołowej lub polędwiczki wieprzowej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos z zielonego pieprzu
Niebanalny, przyrządzony z dobrej jakości składników sos z zielonego pieprzu, może nadać wykwintny charakter nawet najprostszym potrawom. Czasami naprawdę niewiele trzeba, by przyrządzić wykwintne danie. Zainspiruj się naszym przepisem na sos z zielonego pieprzu i przygotuj wyśmienity dodatek do wielu dań na bazie tej przyprawy.
Dla kogo?
Sos z zielonym pieprzem posmakuje wszystkim miłośnikom nietuzinkowych dodatków do mięs. Pierwszym krokiem w jego przyrządzeniu jest posiekanie w drobną kostkę szalotki i podsmażenie jej na rozgrzanym tłuszczu. Na patelnię dodaj odsączony z zalewy pieprz, a całość zalej brandy lub koniakiem i podpal. Gdy alkohol się wypali, wlej wytrawne czerwone wino i gotuj przez kilka minut na małym ogniu. Do sosu stopniowo dodawaj słodką śmietanę kremówkę. Smak sosu z pieprzu zielonego wzbogacisz dodatkiem esencji do ciemnego sosu pieczeniowego.
Na jaką okazję?
Prosty przepis na sos z zielonego pieprzu wykorzystasz podczas uroczystych spotkań przy stole. Świętujesz urodziny w gronie najbliższych, a może chcesz uczcić dobre wiadomości? Posiłek powinien być ukoronowaniem domowych uroczystości!
Czy wiesz, że?
W przeciwieństwie do czarnego, pieprz zielony jest nieco delikatniejszy w smaku, mniej pikantny, a nawet lekko słodkawy. Do przygotowania tego sosu użyjesz pieprzu z zalewy.
Dla urozmaicenia:
Gotowy sos z pieprzu zielonego będzie idealnym dodatkiem do wielu różnych dań mięsnych: wołowych steków, wieprzowych polędwiczek lub pieczonego schabu.