Eskalopki z polędwiczek wieprzowych
średnie
302 osoby zapisały

Składniki
600 gramów
200 gramów
1 sztuka
60 gramów
200 mililitrów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Następnie oprósz je w mące i podsmaż z obu stron na patelni, po czym odłóż na bok.
Krok 2
Grzyby pokrój w plastry, podsmaż na patelni i ułóż na eskalopkach. Całość posyp tartym serem i zapiecz w piekarniku.
Krok 3
Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż ją chwilę na patelni po smażeniu mięsa oraz grzybów i dodaj odrobinę mąki (około jednej łyżki).
Krok 4
Na koniec dodaj 200 mililitrów wody i kostkę pieczeniową Knorr. Całość gotuj około 15 minut - do czasu, gdy sos zgęstnieje. Podawaj go razem z eskalopkami.
Krok 5
Polędwiczki potnij w centymetrowej grubości plastry, rozbij młotkiem i dopraw do smaku Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.
Krok 6
Następnie wlej czerwone wino i gotuj przez chwilę - do momentu, gdy odparuje o połowę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Eskalopki z polędwiczek wieprzowych
Najważniejsze w przepisie na eskalopki jest właściwie dobrane mięso. Świetnie sprawdzą się polędwiczki wieprzowe, które są nie tylko delikatne w smaku, ale także, dzięki swojej strukturze, nie wymagają długiej obróbki przed podaniem. Jest to produkt łatwo dostępny, ale z odpowiednimi dodatkami eskalopki wieprzowe zamienią się w naprawdę wykwintne danie.
Dla kogo?
Mięso wieprzowe nie kojarzy ci się ze specjalnie wyszukanym składnikiem potraw? Eskalopki z polędwiczki wieprzowej sprawią, że szybko zmienisz zdanie! Takie niespodzianki w kuchni lubimy najbardziej.
Na jaką okazję?
Do przyrządzenia farszu do eskalopek wieprzowych użyj podsmażonych z cebulą grzybów. Dobrze pasować będą prawdziwki, które charakteryzują się intensywnym smakiem i zapachem, ale z powodzeniem przygotujesz go także z pieczarek. Wyboru dokonaj w zależności od tego, czy eskalopki z polędwicy wieprzowej zamierzasz podać podczas świąt, czy wykorzystać jako pomysł na codzienny posiłek.
Czy wiesz, że?
Mięso z polędwiczek jest kruche i soczyste, pamiętaj jednak, że duże znaczenie dla końcowego efektu ma rozbicie porcji na odpowiednio cienkie plastry. Kawałki przygotowane w ten sposób będą bardziej elastyczne i łatwiej doprowadzisz je do odpowiedniego poziomu miękkości. Oto sekret przepisu na eskalopki wieprzowe.
Dla urozmaicenia:
Ułożone na eskalopkach wieprzowych grzyby posyp startym serem i zapiecz. Potrawę dopełni sos pieczeniowy z cebulą, najlepiej podany na jednym talerzu razem z porcjami mięsa. Eskalopki z polędwiczek wieprzowych serwuj przyozdobione natką pietruszki, z ulubionymi dodatkami – pasować będą zarówno pieczone lub gotowane ziemniaki, jak i ryż.