Eskalopki z polędwiczek wieprzowych przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Eskalopki z polędwiczek wieprzowych

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

440 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

182 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

235 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

200 gramów

1 sztuka

60 gramów

200 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Następnie oprósz je w mące i podsmaż z obu stron na patelni, po czym odłóż na bok.

Krok 2

Grzyby pokrój w plastry, podsmaż na patelni i ułóż na eskalopkach. Całość posyp tartym serem i zapiecz w piekarniku.

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż ją chwilę na patelni po smażeniu mięsa oraz grzybów i dodaj odrobinę mąki (około jednej łyżki).

Krok 4

Na koniec dodaj 200 mililitrów wody i kostkę pieczeniową Knorr. Całość gotuj około 15 minut - do czasu, gdy sos zgęstnieje. Podawaj go razem z eskalopkami.

Krok 5

Polędwiczki potnij w centymetrowej grubości plastry, rozbij młotkiem i dopraw do smaku Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Krok 6

Następnie wlej czerwone wino i gotuj przez chwilę - do momentu, gdy odparuje o połowę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Eskalopki z polędwiczek wieprzowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Eskalopki z polędwiczek wieprzowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Eskalopki z polędwiczek wieprzowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Eskalopki z polędwiczek wieprzowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Eskalopki z polędwiczek wieprzowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Eskalopki z polędwiczek wieprzowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Eskalopki z polędwiczek wieprzowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Eskalopki z polędwiczek wieprzowych - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Eskalopki z polędwiczek wieprzowychEskalopki z polędwiczek wieprzowych

Najważniejsze w przepisie na eskalopki jest właściwie dobrane mięso. Świetnie sprawdzą się polędwiczki wieprzowe, które są nie tylko delikatne w smaku, ale także, dzięki swojej strukturze, nie wymagają długiej obróbki przed podaniem. Jest to produkt łatwo dostępny, ale z odpowiednimi dodatkami eskalopki wieprzowe zamienią się w naprawdę wykwintne danie.

Dla kogo?

Mięso wieprzowe nie kojarzy ci się ze specjalnie wyszukanym składnikiem potraw? Eskalopki z polędwiczki wieprzowej sprawią, że szybko zmienisz zdanie! Takie niespodzianki w kuchni lubimy najbardziej.

Na jaką okazję?

Do przyrządzenia farszu do eskalopek wieprzowych użyj podsmażonych z cebulą grzybów. Dobrze pasować będą prawdziwki, które charakteryzują się intensywnym smakiem i zapachem, ale z powodzeniem przygotujesz go także z pieczarek. Wyboru dokonaj w zależności od tego, czy eskalopki z polędwicy wieprzowej zamierzasz podać podczas świąt, czy wykorzystać jako pomysł na codzienny posiłek.

Czy wiesz, że?

Mięso z polędwiczek jest kruche i soczyste, pamiętaj jednak, że duże znaczenie dla końcowego efektu ma rozbicie porcji na odpowiednio cienkie plastry. Kawałki przygotowane w ten sposób będą bardziej elastyczne i łatwiej doprowadzisz je do odpowiedniego poziomu miękkości. Oto sekret przepisu na eskalopki wieprzowe.

Dla urozmaicenia:

Ułożone na eskalopkach wieprzowych grzyby posyp startym serem i zapiecz. Potrawę dopełni sos pieczeniowy z cebulą, najlepiej podany na jednym talerzu razem z porcjami mięsa. Eskalopki z polędwiczek wieprzowych serwuj przyozdobione natką pietruszki, z ulubionymi dodatkami – pasować będą zarówno pieczone lub gotowane ziemniaki, jak i ryż.