Szaszłyki à la kebab przepis – Zobacz na przepisy.pl

Szaszłyki à la kebab

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

1455 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

364 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

360 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

200 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso, cebulę i paprykę pokrój w grubą kostkę, a boczek na mniejsze kawałki. Jeśli chcesz, by danie było lżejsze, boczek możesz zastąpić cukinią.

Szaszłyki à la kebab  - Krok 1

Krok 2

Dużą saszetkę przyprawy Fix Knorr wymieszaj z olejem i zamarynuj mięso. Kawałki mięsa nabijaj na patyczki do szaszłyków na przemian z warzywami.

Szaszłyki à la kebab  - Krok 2

Krok 3

Szaszłyki obsmaż na patelni z obu stron, a następnie piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 240 °C.

Szaszłyki à la kebab  - Krok 3

Krok 4

Sos czosnkowy wymieszaj z jogurtem. Podawaj z szaszłykami.

Szaszłyki à la kebab  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • καταλζμηα ζαιαςζκοψδκα

    καταλζμηα ζαιαςζκοψδκα , 25.03.2016

    mmm pycha ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki à la kebab Szaszłyki à la kebab

Apetyczne kąski soczystego mięsa marynuj w charakterystycznych dla kuchni tureckiej ziołach i przyprawach, nadziej na patyczki z ulubionymi warzywami i kawałkami wędzonego boczku, i grilluj. Podawaj z sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Szaszłyki wymyślili ponoć Tatarzy krymscy. Ze względu na to, że przemieszczali się z miejsca na miejsce, nie mieli czasu na skomplikowane, kulinarne wyczyny. Gdy przyszło im więc przygotować obiad, robili szaszłyki – czyli nadziewali mięso na szable i opiekali nad ogniem. Ile w tym prawdy? Nie wiadomo. Jedno jest jednak pewne – sukces dobrze przyrządzonych szaszłyków tkwi w odpowiedniej marynacie. Jeśli nie chcesz, by mięso było suche, dodaj do marynaty odrobinę oleju. Szaszłyki à la kebab przygotować możesz nawet wtedy, gdy pogoda nie sprzyja grillowaniu – podsmaż je na patelni i włóż do piekarnika.