
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
200 mililitrów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso, cebulę i paprykę pokrój w grubą kostkę, a boczek na mniejsze kawałki. Jeśli chcesz, by danie było lżejsze, boczek możesz zastąpić cukinią.

Krok 2
Dużą saszetkę przyprawy Fix Knorr wymieszaj z olejem i zamarynuj mięso. Kawałki mięsa nabijaj na patyczki do szaszłyków na przemian z warzywami.

Krok 3
Szaszłyki obsmaż na patelni z obu stron, a następnie piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 240 °C.

Krok 4
Sos czosnkowy wymieszaj z jogurtem. Podawaj z szaszłykami.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Szaszłyki à la kebab
Apetyczne kąski soczystego mięsa marynuj w charakterystycznych dla kuchni tureckiej ziołach i przyprawach, nadziej na patyczki z ulubionymi warzywami i kawałkami wędzonego boczku, i grilluj. Podawaj z sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Szaszłyki wymyślili ponoć Tatarzy krymscy. Ze względu na to, że przemieszczali się z miejsca na miejsce, nie mieli czasu na skomplikowane, kulinarne wyczyny. Gdy przyszło im więc przygotować obiad, robili szaszłyki – czyli nadziewali mięso na szable i opiekali nad ogniem. Ile w tym prawdy? Nie wiadomo. Jedno jest jednak pewne – sukces dobrze przyrządzonych szaszłyków tkwi w odpowiedniej marynacie. Jeśli nie chcesz, by mięso było suche, dodaj do marynaty odrobinę oleju. Szaszłyki à la kebab przygotować możesz nawet wtedy, gdy pogoda nie sprzyja grillowaniu – podsmaż je na patelni i włóż do piekarnika.