Szaszłyki à la kebab przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki à la kebab

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

heart
1489 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

397 osób wydrukowało

Pobierz pdf

443 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

200 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso, cebulę i paprykę pokrój w grubą kostkę, a boczek na mniejsze kawałki. Jeśli chcesz, by danie było lżejsze, boczek możesz zastąpić cukinią.

Szaszłyki à la kebab  - Krok 1

Krok 2

Dużą saszetkę przyprawy Fix Knorr wymieszaj z olejem i zamarynuj mięso. Kawałki mięsa nabijaj na patyczki do szaszłyków na przemian z warzywami.

Szaszłyki à la kebab  - Krok 2

Krok 3

Szaszłyki obsmaż na patelni z obu stron, a następnie piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 240 °C.

Szaszłyki à la kebab  - Krok 3

Krok 4

Sos czosnkowy wymieszaj z jogurtem. Podawaj z szaszłykami.

Szaszłyki à la kebab  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • καταλζμηα ζαιαςζκοψδκα

    καταλζμηα ζαιαςζκοψδκα , 25.03.2016

    mmm pycha ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szaszłyki ze schabu
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki à la kebab Szaszłyki à la kebab

Apetyczne kąski soczystego mięsa marynuj w charakterystycznych dla kuchni tureckiej ziołach i przyprawach, nadziej na patyczki z ulubionymi warzywami i kawałkami wędzonego boczku, i grilluj. Podawaj z sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Szaszłyki wymyślili ponoć Tatarzy krymscy. Ze względu na to, że przemieszczali się z miejsca na miejsce, nie mieli czasu na skomplikowane, kulinarne wyczyny. Gdy przyszło im więc przygotować obiad, robili szaszłyki – czyli nadziewali mięso na szable i opiekali nad ogniem. Ile w tym prawdy? Nie wiadomo. Jedno jest jednak pewne – sukces dobrze przyrządzonych szaszłyków tkwi w odpowiedniej marynacie. Jeśli nie chcesz, by mięso było suche, dodaj do marynaty odrobinę oleju. Szaszłyki à la kebab przygotować możesz nawet wtedy, gdy pogoda nie sprzyja grillowaniu – podsmaż je na patelni i włóż do piekarnika.