Szaszłyki à la kebab przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki à la kebab

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

1454 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

367 osób wydrukowało

Pobierz pdf

362 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

200 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso, cebulę i paprykę pokrój w grubą kostkę, a boczek na mniejsze kawałki. Jeśli chcesz, by danie było lżejsze, boczek możesz zastąpić cukinią.

Szaszłyki à la kebab  - Krok 1

Krok 2

Dużą saszetkę przyprawy Fix Knorr wymieszaj z olejem i zamarynuj mięso. Kawałki mięsa nabijaj na patyczki do szaszłyków na przemian z warzywami.

Szaszłyki à la kebab  - Krok 2

Krok 3

Szaszłyki obsmaż na patelni z obu stron, a następnie piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 240 °C.

Szaszłyki à la kebab  - Krok 3

Krok 4

Sos czosnkowy wymieszaj z jogurtem. Podawaj z szaszłykami.

Szaszłyki à la kebab  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • καταλζμηα ζαιαςζκοψδκα

    καταλζμηα ζαιαςζκοψδκα , 25.03.2016

    mmm pycha ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki à la kebab Szaszłyki à la kebab

Apetyczne kąski soczystego mięsa marynuj w charakterystycznych dla kuchni tureckiej ziołach i przyprawach, nadziej na patyczki z ulubionymi warzywami i kawałkami wędzonego boczku, i grilluj. Podawaj z sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Szaszłyki wymyślili ponoć Tatarzy krymscy. Ze względu na to, że przemieszczali się z miejsca na miejsce, nie mieli czasu na skomplikowane, kulinarne wyczyny. Gdy przyszło im więc przygotować obiad, robili szaszłyki – czyli nadziewali mięso na szable i opiekali nad ogniem. Ile w tym prawdy? Nie wiadomo. Jedno jest jednak pewne – sukces dobrze przyrządzonych szaszłyków tkwi w odpowiedniej marynacie. Jeśli nie chcesz, by mięso było suche, dodaj do marynaty odrobinę oleju. Szaszłyki à la kebab przygotować możesz nawet wtedy, gdy pogoda nie sprzyja grillowaniu – podsmaż je na patelni i włóż do piekarnika.