Grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

86 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

324 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

311 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

24 sztuki

4 łyżki

1 łyżeczka

300 gramów

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory oraz cebulę pokrój w drobną kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj posiekany czosnek, drobno pokrojoną kolendrę oraz odsączone kapary. Na koniec dodaj oliwę (2 łyżki) oraz ketchup (2 łyżki), wszystko razem wymieszaj, dopraw do smaku i odstaw do lodówki.

Grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami - Krok 1

Krok 2

Ananasa oraz paprykę pokrój w cząstki ok. 3 cm x 3 cm i przełóż do miseczki, dodaj krewetki. Wszystko skrop sokiem z cytryny, dodaj przyprawę Knorr, ketchup (2 łyżki) oraz 2 łyżki oliwy. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie na przemian nabijaj na drewniane patyki.

Grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami - Krok 2

Krok 3

Szaszłyki układaj na rozgrzanym grillu i smaż po 2-3 minuty z obu stron. Gotowe danie podawaj z przygotowaną salsą oraz chrupiącymi grzankami z grilla.

Grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby drewniane patyki nie paliły się na grillu warto namoczyć je wcześniej w wodzie.

1

Opinie o przepisie

  • Daniel Jastrzebski

    Daniel Jastrzebski, 13.06.2019

    Wszystko ladnie wyglada i dobrze sie prezentuje ale nie jestem pewny jak spisuje sie ananas w kompozycji z krewetkami ? Ja wole krewetki z chilli zdecydownie ...albo z chorizzo ...poza tym bardziej polecal bym na grilla krewetki cale w skorupce ... bez zrobia sie troche twarde...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparamiGrillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami

Jeśli chcesz wprowadzić do swojej kuchni odrobinę egzotycznych smaków, przygotuj grillowane szaszłyki z ananasem i krewetkami. To łączące w sobie słodkie owoce oraz pikantną marynatę danie jest nie tylko pyszne, ale także dzięki swoim kolorom atrakcyjnie prezentuje się na stole. Zacznij od przygotowania sosu, który następnie odstaw na chwilę do lodówki. Wymieszaj drobno pokrojone pomidory i cebulę. Odpowiedniego aromatu nada mieszance posiekany czosnek oraz świeża kolendra, którą także warto pokroić przed dodaniem, dzięki czemu uzyska intensywniejszy smak. Z czosnkiem oraz oliwą dobrze skomponują się kapary. W osobnej miseczce wymieszaj pokrojony w kostkę ananas, paprykę oraz krewetki. Całość polej sokiem z cytryny, oliwą i odrobiną ketchupu. Tak przygotowane kawałki nabij na patyczki i smaż na grillu. Wystarczy kilka minut grillowania z każdej strony i szaszłyki będą gotowe do jedzenia. Podawaj je z przygotowanym wcześniej sosem i ciesz się kolorowym wyglądem oraz soczystym smakiem potrawy!