W nadchodzący weekend planujemy wspólne grillowanie. Warzywa, soczyste mięso i ryby gotowe. Teraz czas pomyśleć o dodatkach. Nic nie smakuje lepiej niż pyszne dania z grilla w towarzystwie intrygującego w smaku sosu lub dipa. Najprostszy dip, doskonale pasujący do prostych dań z karkówki czy kurczaka to popularny sos tzatziki. Przygotowanie go zajmie chwilę. Wystarczy kilka prostych składników – jogurt, świeży ogórek i czosnek.
Kremowe tzatziki
Składniki:
- 2 świeże ogórki
- 1 Sos sałatkowy czosnkowy Knorr
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml gęstego jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:
Ogórki obierz, usuń pestki, następnie bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Odstaw na sitku, aby usunąć jak największą ilość wody z ogórka. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem, dodaj zmiażdżony i posiekany czosnek oraz ogórka. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut przed podaniem.
Tzatziki smakują wybornie podane jako dip do warzyw z grilla lub surowych. Spróbujcie z marchewką, cukinią lub selerem naciowym.
Gdy jeden sos jest łagodny i kremowy, ten drugi powinien być bardziej pikantny. Do delikatnych mięs z grilla, takich jak pierś kurczaka czy polędwiczka wieprzowa proponujemy salsę teksańską.
Salsa teksańska
Składniki:
- 250 g pomidorów w puszce lub świeżych
- 2 ząbki czosnku
- 1 Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr
- 1 cebula
- 1 zielona papryczka chili
- ½ pęczka kolendry
- 50 ml oliwy z oliwek
- Sok z 1 limonki
Sposób przygotowania:
Pomidory, chili i czosnek posiekaj (możesz z chili usunąć pestki, jeśli wolisz, aby potrawa była mniej ostra). Cebulę pokrój w drobną kostkę. W misce wymieszaj oliwę, sok z limonki i sos sałatkowy Knorr. Wsyp pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Na końcu posyp posiekaną kolendrą. Podawaj z chipsami z ziemniaków lub tortilli.
Komentarze (0)