Mięsa pieczone lub smażone często potrzebują towarzystwa sosów. Sosy pięknie balansują i pogłębiają naturalny smak mięsa, a także zapobiegają wysuszeniu. Dziś chętniej kupujemy mięsa o niskiej zawartości tłuszczu, czyli chude. Obecność sosu pomoże przenieść takie mięso do wyższej ligi kulinarnej. Temat doboru sosu do rodzaju mięsa jest dość złożony, ale bez obaw, to nie jest wiedza tajemna. W kilku blogowych postach przybliżę Wam temat sosów. Polska kuchnia ma mnóstwo przepisów na sosy.
Gdy decyduję o tym, jaki sos przygotować do mięsa zwracam uwagę na 4 rzeczy:
• Kolor i rodzaj mięsa
• Ilość tłuszczu w mięsie, czyli struktura, krótko mówiąc zadaję sobie pytanie czy mięso jest chude czy tłuste
• Zastosowane techniki kulinarne i wcześniejsze marynowanie
• Rodzaj i charakter potrawy, czyli to, z jakiej kultury, regionu pochodzi danie
Zanim wyjaśnię szczegółowo, na czym to polega krótki przepis na rozgrzewkę. Prosty i znakomity sos pieczeniowy a przy okazji pokażę, co to jest deglasowanie. Gdy pieczecie chude mięso taki aromatyczny sos sprawdzi się doskonale.
Sos pieczeniowy jasny
5 porcji
Składniki:
- 50 ml oleju
- 1 mała cebulka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr
Sposób przygotowania
W garnku lub na patelni, na której przygotowywałeś mięso na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobna kostkę cebulę. Dodaj 250 ml wody. Dodaj esencję, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietaną.
Do przyrządzania sosu pieczeniowego wykorzystajcie koniecznie to, co powstało w trakcie pieczenia lub smażenia mięsa. Do naczynia, w którym piekliście lub smażyliście mięso, dolejcie odrobinę wody lub wina i zagotujcie całość. To właśnie jest deglasowanie. W ten sposób poznaliście jeszcze jedną sztuczkę szefa kuchni. Proste prawda?
Sos pieczeniowy jasny ma delikatny smak i aromat pieczeni i kremową konsystencję. Idealnie nadaje się do cielęciny, drobiu, wieprzowiny, a szczególnie dobrze uzupełnia smak szynki wieprzowej i polędwiczek.
A teraz kilka słów o tym jak dobierać sos do mięsa. Mięsa oczywiście różnią się od siebie. Czerwone są bardziej kwaskowate i zdecydowane w smaku i kierując się tym tropem dobieramy do nich właściwy sos. Mocny, wyrazisty, taki, który będzie pełnoprawnym partnerem na przykład wołowiny. Drób i inne białe mięsa najlepiej smakują w towarzystwie sosów nieco delikatniejszych. Ich smak nie jest tak mocny i wyrazisty. Dobór sosu do pieczonej cielęciny, indyka czy chudego schabu wieprzowego jest już odrobinę bardziej skomplikowany. Do tego rodzaju mięs polecam właśnie sos pieczeniowy jasny, mniej intensywny niż sos pieczeniowy ciemny. Dziś na obiad przygotujcie roladki z kurczaka z fasolką szparagową i wędzonym boczkiem. A do roladek smakowity, jedwabisty sos.
Rumiane roladki z kurczaka z fasolką szparagową i wędzonym boczkiem
4 porcje
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr
- 150 g fasolki szparagowej zielonej lub żółtej
- 8 plastrów boczku wędzonego
- łyżka Przyprawy do kurczaka Knorr
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania
Piersi przekrój wzdłuż na pół, następnie każdy kotlet rozbij cienko tłuczkiem przez folię spożywczą. Każdy z nich oprósz przyprawą do kurczaka. Ugotowaną fasolkę podziel na cztery porcje – każdą z nich zawiń w plastry boczku i wyrównaj boki powstałych „snopków” odcinając ich końce. Na każdy kotlet połóż przygotowany „snopek” i zwiń, jak tradycyjne zrazy zaczynając od boków. Powstałe roladki zepnij wykałaczką. Roladki smaż na oleju na rozgrzanej patelni z każdej strony na złoty kolor – ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmij je z patelni i odłóż na talerz. Na tą samą patelnię wlej szklankę ciepłej wody, dodaj esencję, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony i doprowadź do wrzenia. Roladki włóż do sosu i gotuj wszystko razem jeszcze 2-3 minuty pod przykryciem. Pamiętaj, aby przed podaniem wyjąć z roladek wykałaczki.
Pierś kurczaka możesz zastąpić piersią indyka.
Na przepisy.pl mamy dla Was mnóstwo pomysłów i przepisów na proste i pyszne sosy do mięs. Koniecznie sprawdźcie jak smakują. :)
Komentarze (0)