Co tu dużo mówić, wszyscy od czasu do czasu jemy na mieście. Gdy dopada nas gwałtowny głód na ratunek przychodzą mniejsze lub większe punkty gastronomiczne, serwujące szybkie dania. W takich chwilach z apetytem sięgamy po soczyste hamburgery, kebaby, falafel, przysmaki z kuchni orientalnej czy popularne hot dogi. Coraz więcej jest propozycji dla wegetarian – bary sałatkowe, miejsca, gdzie można zjeść burgery z kaszy, soczewicy lub fasoli. Czy uliczne dania można przygotować w domu? Oczywiście. Będą lepsze niż te kupione na mieście. Składniki dobieramy starannie - najlepsze mięso, pieczywo i dodatki. Wiemy skąd pochodzą. Bawimy się smakiem, eksperymentujemy z nowymi sosami, dipami i rozmaitymi dodatkami.

Domowe burgery to nic trudnego, jeżeli przygotujecie je korzystając z naszych praktycznych rad.

✓ Jak wybrać mięso na burgery? To nie musi być najdroższa wołowina, ważne, aby zawierała odpowiednią ilość tłuszczu – do 20%. Tłuszcz nadaje hamburgerom pożądaną soczystość i miękkość. Najlepsze mięso na hamburgery to karkówka wołowa, antrykot, udziec, łopatka lub mostek.

✓ Mięso warto mielić własnoręcznie. Różnica smaku jest niebotyczna. Mięso na hamburgery powinno być dobrze schłodzone. Łatwiej je formować a mięso nie będzie przywierać do rąk i maszynki do mielenia.

✓ Jak najlepiej przyprawić burgera? Świeżo zmielonym pieprzem, który dobrze podkreśla smak mięsa.

✓ Mniej znaczy lepiej. Nie wyrabiajcie mięsa na burgery zbyt długo i intensywnie. Powinno być lekkie i napowietrzone.

✓ Dobrze nagrzejcie grill lub patelnię grillową przed smażeniem – hamburgery nie będą przywierać. W trakcie smażenia temperatura powinna być stała i nie najwyższa.

✓ Jak sprawdzić czy nasz hamburger jest gotowy? Pozwoli na to prosty test. Gdy lekko naciśniemy hamburger, jego miękkość powinna być taka jak Waszej dłoni, gdy kciuk styka się z palcem wskazującym lub środkowym.

✓ Hamburgery przed podaniem odstawiamy na 5 minut.

Mięso będzie bardziej miękkie i soczyste.Teraz już wiecie jak przygotować domowe hamburgery. Co do nich dodać? Ograniczeniem jest tylko Wasza wyobraźnia i preferencje kulinarne. Obok klasycznych dodatków – sałaty, sera żółtego, pomidorów, ogórków, krążków cebuli - do burgerów pasuje właściwie wszystko.

✓ Warzywa – świeży ogórek, cienkie plastry papryki – świeżej, pieczonej lub grillowanej, grillowany bakłażan, kabaczek lub cukinia, duszona cebula, duszone lub smażone grzyby – pieczarki lub leśne, awokado

✓ Owoce – świeże lub grillowane, plaster ananasa, smażone jabłka czy gruszki, mango.

✓ Sery – feta, mozzarella, gorgonzola, sery pleśniowy typu rokpol, ser camembert lub brie.

✓ Sosy i dipy – ketchup, musztarda, majonez – tutaj można poszaleć i dodać do gotowych sosów zioła, świeże lub suszone i przyprawy np. curry, kmin rzymski, greckie tzatziki, guacamole, wszelkie salsy z owoców i pomidorów, koreańska surówka z kapusty kimchi itp.

✓ Różne rodzaje sałat – masłowa, lodowa, dębowa, rukola, sałata rzymska, roszponka, rukiew wodna, cykoria czy radicchio.

Starannie przygotowany fast food z najlepszych składników staje się slow food’em, a nawet wykwintnym daniem.Sprawdźcie nasz przepis na wyjątkowe hamburgery z serem pleśniowym i cudowną, słodko-kwaśną konfiturą z czerwonej cebuli.

 

 

Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli

Czas przygotowania: 45 minut

Dla 4 osób

Składniki:

- 700 g mięsa wołowego z udźca

- 4 łyżki Sosu Hellmann's GREEN PEPPER

- 2 łyżki Przyprawy do kurczaka Knorr

- 100 g sera pleśniowego typu blue

- łyżeczka musztardy Dijon

- łyżka posiekanej natki pietruszki

- 4 plastry sera żółtego

- 4 liście sałaty karbowanej ciemnej

- 4 bułki do hamburgerów

- Sól i pieprz do smaku

- 6 czerwonych cebul

- 4 łyżki octu balsamicznego

- 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Cebule pokrój w piórka, przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie, dodaj cukier oraz ocet balsamiczny. Duś na wolnym ogniu przez 30 minut podlewając odrobiną wody od czasu do czasu. Mięso oczyść z błon, następnie zmiel w maszynce. Dodaj do mięsa przyprawę Knorr, posiekaną natkę, musztardę, pieprz oraz pokruszony ser. Wyrób jednolitą masę i uformuj 8 płaskich burgerów. Uformowane kotlety smaż na rozgrzanym grillu po 5 minut z każdej strony. W tym samym czasie opiecz na grillu również bułki a następnie posmaruj je z obu stron sosem Hellmann’s Green Pepper, który nada im wyrazisty, pieprzowy smak. Na 4 burgery połóż plasterki żółtego sera, aby się roztopił. Na pozostałe 4 nałóż porcję cebulowej konfitury.

Na bułkę połóż liść sałaty, następnie połóż burgera z konfiturą i przykryj burgerem z roztopionym serem. Wierzch przykryj pozostałą bułką. Gotowe hamburgery możesz spiąć długą wykałaczką. Podawaj z frytkami i sałatką coleslaw.

A może hamburgery w wersji de luxe – z jajkiem sadzonym, boczkiem i pieczarkami?

Amerykańskie burgery z pieczarkami i sadzonym jajem

Czas: 30 minut

Dla 4 osób

Składniki:

- 500 g mięsa wołowego z udźca

- 2 łyżki Przyprawy Grill Pikantny kurczak Knorr

- 4 łyżki Sosu Hellmann's STEAK

- 8 plastrów boczku wędzonego

- 4 bułki do hamburgerów

- 10 pieczarek pokrojonych w plastry

- 1 cebula biała pokrojona w piórka

- 2 garście rukoli

- 4 jajka

- 4 łyżki majonezu Hellmann’s Oryginalny

- 4 łyżki oleju

- Szczypta pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

Mięso oczyść z błon, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce. Dodaj przyprawę Knorr i dokładnie wyrób mięsną masę. Uformuj cztery, jednakowej wielkości burgery. Pieczarki przesmaż wraz z cebulą na rozgrzanej oliwie, dopraw solą i pieprzem. Burgery ułóż na rozgrzanym grillu i smaż 8-10 minut przewracając co jakiś czas. Podczas grillowania smaruj je sosem Hellmann’s Steak, który sprawi, że mięso będzie soczyste oraz nabierze pełnego, lekko pikantnego smaku. Plastry boczku również ułóż na grillu. Bułki przekrój na połówki, opiecz na grillu i posmaruj charakterystycznym w smaku, lekko ostrym majonezem Hellmann's Oryginalny. W tym samym czasie rozgrzej olej na patelni i usmaż 4 jajka sadzone. Gotowe kotlety ułóż na bułkach z majonezem oraz rukolą, nałóż następnie boczek, pieczarki oraz sadzone jajka. Wierzch hamburgerów przykryj pozostałą bułką. Gotowe burgery zepnij długimi wykałaczkami i podawaj z frytkami i sałatką coleslaw.

Ulubioną uliczną przekąską są także hot dogi. Z musztardą, ketchupem czy smażoną cebulką, hot dogi można bardzo łatwo przygotować w domu.

Piknikowy hot dog

Czas: 15 minut

4 osoby

Składniki:

- 4 parówki

- 4 bułki do hot-dogów

- 4 łyżki Majonezu Hellmann's Oryginalny

- 2 ogórki konserwowe

- ½ główki sałaty lodowej

- 1 mała puszka kukurydzy

- 1 pomidor

- 1 cebula

Sposób przygotowania:

Sałatę, pomidory i cebulę pokrój w kostkę. Dodaj odcedzoną kukurydzę i wymieszaj wszystko z unikalnym w smaku, kremowym majonezem Hellmann's Oryginalny. Ustaw naczynie do gotowania na parze. Połóż bułki do hot dogów na sitku i zagrzej na parze aby były miękkie i ciepłe. Parówki wrzuć na kilka minut do wrzątku. W każdej bułce umieść wcześniej przygotowaną sałatkę oraz parówkę. Hot dogi podawaj od razu po przygotowaniu.