Szaszłyki z grilla z orientalnym tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Szaszłyki z grilla z orientalnym tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

31 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

61 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 pęczek

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny, dodaj pokrojoną drobno kolendrę oraz sos Hellmann’s Chilli.

Szaszłyki z grilla  z orientalnym tuńczykiem - Krok 1

Krok 2

Rybę pokrój w kawałki 3x3 cm i zanurz w przygotowanej marynacie.

Szaszłyki z grilla  z orientalnym tuńczykiem - Krok 2

Krok 3

Cukinię pokrój w grube plastry a paprykę oraz ananasa w nieduże kawałki. Posyp przyprawą Knorr. Wszystkie składniki: rybę, cukinię, paprykę oraz ananasa nadziewaj na przemian na drewniane patyki.

Szaszłyki z grilla  z orientalnym tuńczykiem - Krok 3

Krok 4

Szaszłyki skrop oliwą i ułóż na rozgrzanym grillu. Smaż po 4-5 minut z obu stron.

Szaszłyki z grilla  z orientalnym tuńczykiem - Krok 4

Krok 5

Sezam upraż na suchej rozgrzanej patelni. Gotowe szaszłyki posyp sezamem i podawaj z chrupiącą sałatą.

Szaszłyki z grilla  z orientalnym tuńczykiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby drewniane patyki nie paliły się na grillu, namocz je wcześniej w wodzie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z grilla  z orientalnym tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z grilla  z orientalnym tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z grilla  z orientalnym tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z grilla  z orientalnym tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z grilla  z orientalnym tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z grilla  z orientalnym tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z grilla  z orientalnym tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z grilla  z orientalnym tuńczykiemSzaszłyki z grilla z orientalnym tuńczykiem

Grill letnią porą to bardzo dobra okazja na przyrządzenie szaszłyków. Jak je przygotować, aby były nie tylko smaczne, ale i efektowne? Świetnym sposobem będzie wykorzystanie tuńczyka w stylu orientalnym. Zacznij od wymieszania oleju sezamowego, sosu sojowego i soku z cytryny z kolendrą oraz sosem chili. Pokrojoną na kawałki rybę zanurz w przygotowanej marynacie i odstaw do lodówki. Następnie pokrój cukinię w grube plastry, a ananasa w kawałki. Warto posypać wszystko uniwersalną mieszanką przypraw. Przygotuj patyki do szaszłyków i nadziewaj na nie tuńczyka, cukinię oraz ananasa. Tak przygotowaną przekąskę skrop jeszcze oliwą z oliwek i połóż na rozgrzanym grillu. Gdy szaszłyki będą się piekły, na patelni upraż sezam, którym posypiesz gotową rybę. Szaszłyki z tuńczykiem z grilla serwuj z pikantnym sosem oraz mieszanką sałat, do której możesz dodać także kukurydzę, kiełki i konserwowe pędy bambusa. Masz ciekawe propozycje na inne dodatki do tego dania? Podziel się nimi w komentarzu powyżej.