Szaszłyki z grilla z orientalnym tuńczykiem
łatwe
75 osób zapisało

Składniki
200 gramów
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 pęczek
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce wymieszaj olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny, dodaj pokrojoną drobno kolendrę oraz sos Hellmann’s Chilli.

Krok 2
Rybę pokrój w kawałki 3x3 cm i zanurz w przygotowanej marynacie.

Krok 3
Cukinię pokrój w grube plastry a paprykę oraz ananasa w nieduże kawałki. Posyp przyprawą Knorr. Wszystkie składniki: rybę, cukinię, paprykę oraz ananasa nadziewaj na przemian na drewniane patyki.

Krok 4
Szaszłyki skrop oliwą i ułóż na rozgrzanym grillu. Smaż po 4-5 minut z obu stron.

Krok 5
Sezam upraż na suchej rozgrzanej patelni. Gotowe szaszłyki posyp sezamem i podawaj z chrupiącą sałatą.


Dobra rada:
Aby drewniane patyki nie paliły się na grillu, namocz je wcześniej w wodzie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos Hellmann's Chunky Burger
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z grilla z orientalnym tuńczykiem
Grill letnią porą to bardzo dobra okazja na przyrządzenie szaszłyków. Jak je przygotować, aby były nie tylko smaczne, ale i efektowne? Świetnym sposobem będzie wykorzystanie tuńczyka w stylu orientalnym. Zacznij od wymieszania oleju sezamowego, sosu sojowego i soku z cytryny z kolendrą oraz sosem chili. Pokrojoną na kawałki rybę zanurz w przygotowanej marynacie i odstaw do lodówki. Następnie pokrój cukinię w grube plastry, a ananasa w kawałki. Warto posypać wszystko uniwersalną mieszanką przypraw. Przygotuj patyki do szaszłyków i nadziewaj na nie tuńczyka, cukinię oraz ananasa. Tak przygotowaną przekąskę skrop jeszcze oliwą z oliwek i połóż na rozgrzanym grillu. Gdy szaszłyki będą się piekły, na patelni upraż sezam, którym posypiesz gotową rybę. Szaszłyki z tuńczykiem z grilla serwuj z pikantnym sosem oraz mieszanką sałat, do której możesz dodać także kukurydzę, kiełki i konserwowe pędy bambusa. Masz ciekawe propozycje na inne dodatki do tego dania? Podziel się nimi w komentarzu powyżej.