Składniki
200 gramów
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 pęczek
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce wymieszaj olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny, dodaj pokrojoną drobno kolendrę oraz sos Hellmann’s Chilli.
Krok 2
Rybę pokrój w kawałki 3x3 cm i zanurz w przygotowanej marynacie.
Krok 3
Cukinię pokrój w grube plastry a paprykę oraz ananasa w nieduże kawałki. Posyp przyprawą Knorr. Wszystkie składniki: rybę, cukinię, paprykę oraz ananasa nadziewaj na przemian na drewniane patyki.
Krok 4
Szaszłyki skrop oliwą i ułóż na rozgrzanym grillu. Smaż po 4-5 minut z obu stron.
Krok 5
Sezam upraż na suchej rozgrzanej patelni. Gotowe szaszłyki posyp sezamem i podawaj z chrupiącą sałatą.
Dobra rada:
Aby drewniane patyki nie paliły się na grillu, namocz je wcześniej w wodzie.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos Hellmann's Chunky Burger
Więcej przepisów z użyciem tego produktuJeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z grilla z orientalnym tuńczykiem
Grill letnią porą to bardzo dobra okazja na przyrządzenie szaszłyków. Jak je przygotować, aby były nie tylko smaczne, ale i efektowne? Świetnym sposobem będzie wykorzystanie tuńczyka w stylu orientalnym. Zacznij od wymieszania oleju sezamowego, sosu sojowego i soku z cytryny z kolendrą oraz sosem chili. Pokrojoną na kawałki rybę zanurz w przygotowanej marynacie i odstaw do lodówki. Następnie pokrój cukinię w grube plastry, a ananasa w kawałki. Warto posypać wszystko uniwersalną mieszanką przypraw. Przygotuj patyki do szaszłyków i nadziewaj na nie tuńczyka, cukinię oraz ananasa. Tak przygotowaną przekąskę skrop jeszcze oliwą z oliwek i połóż na rozgrzanym grillu. Gdy szaszłyki będą się piekły, na patelni upraż sezam, którym posypiesz gotową rybę. Szaszłyki z tuńczykiem z grilla serwuj z pikantnym sosem oraz mieszanką sałat, do której możesz dodać także kukurydzę, kiełki i konserwowe pędy bambusa. Masz ciekawe propozycje na inne dodatki do tego dania? Podziel się nimi w komentarzu powyżej.