Szaszłyki z grilla z orientalnym tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

30 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

61 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 pęczek

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny, dodaj pokrojoną drobno kolendrę oraz sos Hellmann’s Chilli.

Szaszłyki z grilla  z orientalnym tuńczykiem - Krok 1

Krok 2

Rybę pokrój w kawałki 3x3 cm i zanurz w przygotowanej marynacie.

Szaszłyki z grilla  z orientalnym tuńczykiem - Krok 2

Krok 3

Cukinię pokrój w grube plastry a paprykę oraz ananasa w nieduże kawałki. Posyp przyprawą Knorr. Wszystkie składniki: rybę, cukinię, paprykę oraz ananasa nadziewaj na przemian na drewniane patyki.

Szaszłyki z grilla  z orientalnym tuńczykiem - Krok 3

Krok 4

Szaszłyki skrop oliwą i ułóż na rozgrzanym grillu. Smaż po 4-5 minut z obu stron.

Szaszłyki z grilla  z orientalnym tuńczykiem - Krok 4

Krok 5

Sezam upraż na suchej rozgrzanej patelni. Gotowe szaszłyki posyp sezamem i podawaj z chrupiącą sałatą.

Szaszłyki z grilla  z orientalnym tuńczykiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby drewniane patyki nie paliły się na grillu, namocz je wcześniej w wodzie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z grilla  z orientalnym tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z grilla  z orientalnym tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z grilla  z orientalnym tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z grilla  z orientalnym tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z grilla  z orientalnym tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z grilla  z orientalnym tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z grilla  z orientalnym tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Warzywa z grilla
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z grilla  z orientalnym tuńczykiemSzaszłyki z grilla z orientalnym tuńczykiem

Grill letnią porą to bardzo dobra okazja na przyrządzenie szaszłyków. Jak je przygotować, aby były nie tylko smaczne, ale i efektowne? Świetnym sposobem będzie wykorzystanie tuńczyka w stylu orientalnym. Zacznij od wymieszania oleju sezamowego, sosu sojowego i soku z cytryny z kolendrą oraz sosem chili. Pokrojoną na kawałki rybę zanurz w przygotowanej marynacie i odstaw do lodówki. Następnie pokrój cukinię w grube plastry, a ananasa w kawałki. Warto posypać wszystko uniwersalną mieszanką przypraw. Przygotuj patyki do szaszłyków i nadziewaj na nie tuńczyka, cukinię oraz ananasa. Tak przygotowaną przekąskę skrop jeszcze oliwą z oliwek i połóż na rozgrzanym grillu. Gdy szaszłyki będą się piekły, na patelni upraż sezam, którym posypiesz gotową rybę. Szaszłyki z tuńczykiem z grilla serwuj z pikantnym sosem oraz mieszanką sałat, do której możesz dodać także kukurydzę, kiełki i konserwowe pędy bambusa. Masz ciekawe propozycje na inne dodatki do tego dania? Podziel się nimi w komentarzu powyżej.