Hamburgery z indyka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

380 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

183 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

263 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 łyżki

2 łyżki

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

4 sztuki

4 plastry

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz boczek pokrój w drobną kostkę – przesmaż razem na rozgrzanej oliwie. Pestki upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Hamburgery z indyka - Krok 1

Krok 2

Mięso z indyka zmiel w maszynce. Do mielonego mięsa dodaj przyprawę Knorr, boczek z cebulą oraz uprażone pestki i posiekaną natkę.

Hamburgery z indyka - Krok 2

Krok 3

Z mięsnej masy uformuj 4 płaski burgery a następnie smaż je na rozgrzanym grillu ok. 10 minut przewracając co jakiś czas. Na chwilę przed końcem smażenia połóż na każdej porcji plaster sera.

Hamburgery z indyka - Krok 3

Krok 4

W tym sam czasie opiecz przekrojone na połówki bułki i posmaruj każdą z nich sosem Hellmann’s Samba.

Hamburgery z indyka - Krok 4

Krok 5

Następnie na każdej bułce połóż burgera oraz przygotowane dodatki. Wierzch przykryj pozostałą bułką. Hamburgery zepnij długą wykałaczką lub szpadką i podawaj.

Hamburgery z indyka - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie masz w domu kiełków słonecznika możesz użyć zwykłej sałaty.

3

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Pietrzyk

    Katarzyna Pietrzyk, 23.09.2017

    Rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czarne Oki

    Czarne Oki, 01.05.2016

    Przedewszystkim te domowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czarne Oki

    Czarne Oki, 01.05.2016

    Hamburgery zawsze sa dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hamburgery z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hamburgery z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hamburgery z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hamburgery z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hamburgery z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hamburgery z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hamburgery z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hamburgery z indykaHamburgery z indyka

Klasyczne burgery wołowe to popularne danie z grilla – dla odmiany przygotuj tę znaną potrawę z wykorzystaniem delikatnego mięsa indyczego. Aby miało wyrazistszy smak, wzbogać je dodatkiem wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę i podsmażonego z cebulką. Mięso z indyka zmiel w maszynce i połącz z posiekaną natką pietruszki, skwarkami oraz uprażonymi pestkami słonecznika, dzięki którym burgery będą chrupkie. Z mięsnej masy uformuj okrągłe, płaskie kotlety i grilluj je z obu stron do momentu, aż się zrumienią. Pod koniec smażenia na każdym burgerze połóż plaster sera cheddar, aby się roztopił. Opiecz przekrojone bułki hamburgerowe na grillu, po czym wnętrze każdej połówki posmaruj sosem samba, który w składzie ma m.in. paprykę i czosnek. Gotowego burgera umieść w bułce i uzupełnij kanapkę dodatkami: plastrami czerwonej cebuli, ogórka konserwowego i pomidorów oraz kiełkami słonecznika. Na koniec hamburgery zepnij wykałaczką lub drewnianą szpadką, by ułatwić ich jedzenie. Przekonaj się, jakie to smaczne.