
Składniki
500 gramów
4 łyżki
2 łyżki
100 gramów
1 sztuka
2 łyżki
4 sztuki
4 plastry
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę oraz boczek pokrój w drobną kostkę – przesmaż razem na rozgrzanej oliwie. Pestki upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Krok 2
Mięso z indyka zmiel w maszynce. Do mielonego mięsa dodaj przyprawę Knorr, boczek z cebulą oraz uprażone pestki i posiekaną natkę.

Krok 3
Z mięsnej masy uformuj 4 płaski burgery a następnie smaż je na rozgrzanym grillu ok. 10 minut przewracając co jakiś czas. Na chwilę przed końcem smażenia połóż na każdej porcji plaster sera.

Krok 4
W tym sam czasie opiecz przekrojone na połówki bułki i posmaruj każdą z nich sosem Hellmann's Samba.

Krok 5
Następnie na każdej bułce połóż burgera oraz przygotowane dodatki. Wierzch przykryj pozostałą bułką. Hamburgery zepnij długą wykałaczką lub szpadką i podawaj.


Dobra rada:
Jeśli nie masz w domu kiełków słonecznika możesz użyć zwykłej sałaty.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos Hellmann's Chunky Burger
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Hamburgery z indyka
Klasyczne burgery wołowe to popularne danie z grilla. Dla odmiany przygotuj tę znaną potrawę z wykorzystaniem delikatnego mięsa indyczego. Aby miało wyrazistszy smak, wzbogać przepis na burgery z indyka dodatkiem wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę i podsmażonego z cebulką. Burgery z mięsa mielonego z indyka szybko staną się twoim daniem popisowym, a bliscy nie będą mogli doczekać się pory posiłku, niecierpliwie zaglądając do kuchni lub podchodząc do rusztu.
Dla kogo?
Domowe burgery z indyka zadowolą wszystkich miłośników mięsa drobiowego. Przekonasz się, że ten klasyk amerykańskiej kuchni świetnie prezentuje się nie tylko z wołowiną. Chcesz nadać swoim hamburgerom z indyka niepowtarzalnego charakteru? Mięso zmiel w maszynce i połącz z posiekaną natką pietruszki, skwarkami oraz uprażonymi pestkami słonecznika, dzięki którym burgery będą chrupkie.
Na jaką okazję?
Z mięsnej masy uformuj okrągłe, płaskie kotlety i grilluj je z obu stron do momentu, aż się zrumienią. Pod koniec smażenia na każdym burgerze połóż plaster sera cheddar, aby się roztopił. Opiecz przekrojone bułki hamburgerowe na grillu, po czym wnętrze każdej połówki posmaruj sosem samba, który w składzie ma m.in. paprykę i czosnek. Tak przyrządzone burgery z indyka zaproponuj gościom, którzy wpadli na twoje ogrodowe przyjęcie. Pogoda nie sprzyja? Użyj grilla elektrycznego i dalej baw się do woli!
Czy wiesz, że?
Burgery z mięsa z indyka są już prawie gotowe. Mięsne kotlety umieść w bułce i uzupełnij kanapkę dodatkami: plastrami czerwonej cebuli, ogórka konserwowego i pomidorów oraz kiełkami słonecznika. Na koniec hamburgery z indyka zepnij wykałaczką lub drewnianą szpadką, by ułatwić ich jedzenie.
Dla urozmaicenia:
Na tym przepis na burgery z indyka nie musi się kończyć. Popuść wodze fantazji! Hamburger z indyka może świetnie smakować także z sosem tzatziki. W takim wariancie nie zapomnij o pokruszeniu sera feta. Przekonaj się, jak pyszne mogą być domowe burgery z mięsa z indyka.