Składniki
700 gramów
100 gramów
6 łyżek
4 łyżki
6 sztuk
6 plastrów
12 sztuk
6 sztuk
2 sztuki
6 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wołowinę razem z łojem zmielić na grubych oczkach maszyny do mielenia mięsa.
Krok 2
Mięso razem z Przyprawą do grilla Knorr wyrób ręką i uformuj okrągłe hamburgery o masie około 120 g. Hamburgery powinny mieć średnicę co najmniej 10 cm i być grube na około 2 cm.
Krok 3
Kotlety wrzuć bezpośrednio na dobrze rozgrzany ruszt grillowy. Grilluj około 15 minut, w zależności od stopnia wysmażenia.
Krok 4
Po 15 minutach hamburger powinien być już dobrze wysmażony. W końcowej fazie grillowania na hamburgera połóż plaster sera, aby nieco się roztopił. Równocześnie razem z mięsem grilluj plastry boczku, najlepiej na aluminiowej tacce. Boczek grilluj, aż będzie chrupiący.
Krok 5
W międzyczasie przygotuj bułki: przekrój je na pół, opiecz na grillu i posmaruj z obu stron sosem Hellmann's Samba. Na górną część bułki ułóż liść sałaty lodowej, plaster cebuli i gruby plaster pomidora.
Krok 6
Na dolną część bułki połóż zgrillowanego burgera z serem i przykryj go dwoma plastrami chrupiącego boczku. Kanapkę przykryj górną częścią bułki z sałatą, cebulą i pomidorem. Żeby kanapka się nie rozpadła, przekłuj ją wykałaczką z korniszonem i oliwką.
Dobra rada:
Hamburgery przyrządzaj zawsze w tym samym dniu, w którym zamierzasz je grillować.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Klasyczny burger wołowy
Klasyczny burger, czyli kawałek soczystego wołowego mięsa, chrupiąca bułka pszenna z sezamem, sos, sałata, pomidor – to jedno z najpopularniejszych dań kuchni amerykańskiej, mające swe korzenie w Niemczech. Najważniejszym składnikiem dania jest oczywiście odpowiednio przygotowane mielone mięso wołowe. Aby było dostatecznie soczyste i nie wysuszyło się podczas smażenia, zmiel je dokładnie w maszynce. Po dodaniu przyprawy i uformowaniu okrągłych kotletów, smaż porcje wołowiny na grillu tak długo, aż osiągniesz preferowany stopień wysmażenia. Pod koniec grillowania na każdym kawałku mięsa ułóż plaster żółtego sera. Ruszt wykorzystaj także do upieczenia boczku oraz bułek – będą bardziej chrupiące i aromatyczne. Przekrojone na pół pieczywo posmaruj sosem z dodatkiem papryki i czosnku, który nada całości intensywnego smaku. Następnie nakładaj podsmażone mięso oraz resztę składników. Gotowe burgery zepnij wykałaczką z małym ogórkiem i czarną oliwką. Spróbuj klasycznych burgerów z naszego przepisu, a swoją opinią podziel się w komentarzu powyżej.