Klasyczny burger wołowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

62

612 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

580 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1089 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

100 gramów

6 łyżek

4 łyżki

6 sztuk

6 plastrów

12 sztuk

6 sztuk

2 sztuki

6 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę razem z łojem zmielić na grubych oczkach maszyny do mielenia mięsa.

Klasyczny burger wołowy - Krok 1

Krok 2

Mięso razem z Przyprawą do grilla Knorr wyrób ręką i uformuj okrągłe hamburgery o masie około 120 g. Hamburgery powinny mieć średnicę co najmniej 10 cm i być grube na około 2 cm.

Klasyczny burger wołowy - Krok 2

Krok 3

Kotlety wrzuć bezpośrednio na dobrze rozgrzany ruszt grillowy. Grilluj około 15 minut, w zależności od stopnia wysmażenia.

Klasyczny burger wołowy - Krok 3

Krok 4

Po 15 minutach hamburger powinien być już dobrze wysmażony. W końcowej fazie grillowania na hamburgera połóż plaster sera, aby nieco się roztopił. Równocześnie razem z mięsem grilluj plastry boczku, najlepiej na aluminiowej tacce. Boczek grilluj, aż będzie chrupiący.

Klasyczny burger wołowy - Krok 4

Krok 5

W międzyczasie przygotuj bułki: przekrój je na pół, opiecz na grillu i posmaruj z obu stron sosem Hellmann's Samba. Na górną część bułki ułóż liść sałaty lodowej, plaster cebuli i gruby plaster pomidora.

Klasyczny burger wołowy - Krok 5

Krok 6

Na dolną część bułki połóż zgrillowanego burgera z serem i przykryj go dwoma plastrami chrupiącego boczku. Kanapkę przykryj górną częścią bułki z sałatą, cebulą i pomidorem. Żeby kanapka się nie rozpadła, przekłuj ją wykałaczką z korniszonem i oliwką.

Klasyczny burger wołowy - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Hamburgery przyrządzaj zawsze w tym samym dniu, w którym zamierzasz je grillować.

7

Opinie o przepisie

  • Wiktor Mikolajec

    Wiktor Mikolajec , 22.09.2016

    Wszystko OK, tylko to białe pieczywo :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kuczmaszewska

    Małgorzata Kuczmaszewska , 22.09.2016

    Dzieło mojej córki :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugeniusz Cichoń

    Eugeniusz Cichoń , 22.09.2016

    Nie jedzcie tyle, bo utyjecie. Wtedy kręgosłup oraz stawy biodrowe i kolanowe nie wytrzymają. I żebyście później nie mówiły, ze nie przestrzegalem !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Demianowska

    Katarzyna Demianowska , 22.09.2016

    I jak tu diete trzymac haha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Czubachowski

    Lukasz Czubachowski , 22.09.2016

    Po co przyprawa do grilla skoro wołowiny do burgerów się nie przyprawia aż do samego końca i tylko sól i pieprz xD

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Krezal

    Katarzyna Krezal , 23.05.2016

    Mniammm pyszne!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 21.04.2016

    MNIAM

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczny burger wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczny burger wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczny burger wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczny burger wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczny burger wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczny burger wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczny burger wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wołowe steki z grilla
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczny burger wołowyKlasyczny burger wołowy

Klasyczny burger, czyli kawałek soczystego wołowego mięsa, chrupiąca bułka pszenna z sezamem, sos, sałata, pomidor – to jedno z najpopularniejszych dań kuchni amerykańskiej, mające swe korzenie w Niemczech. Najważniejszym składnikiem dania jest oczywiście odpowiednio przygotowane mielone mięso wołowe. Aby było dostatecznie soczyste i nie wysuszyło się podczas smażenia, zmiel je dokładnie w maszynce. Po dodaniu przyprawy i uformowaniu okrągłych kotletów, smaż porcje wołowiny na grillu tak długo, aż osiągniesz preferowany stopień wysmażenia. Pod koniec grillowania na każdym kawałku mięsa ułóż plaster żółtego sera. Ruszt wykorzystaj także do upieczenia boczku oraz bułek – będą bardziej chrupiące i aromatyczne. Przekrojone na pół pieczywo posmaruj sosem z dodatkiem papryki i czosnku, który nada całości intensywnego smaku. Następnie nakładaj podsmażone mięso oraz resztę składników. Gotowe burgery zepnij wykałaczką z małym ogórkiem  i czarną oliwką. Spróbuj klasycznych burgerów z naszego przepisu, a swoją opinią podziel się w komentarzu powyżej.