
Składniki
700 gramów
100 gramów
6 łyżek
4 łyżki
6 sztuk
6 plastrów
12 sztuk
6 sztuk
2 sztuki
6 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zgodnie z przepisem na burgery wołowinę razem z łojem zmielić na grubych oczkach maszyny do mielenia mięsa.

Krok 2
Mięso razem z Przyprawą do grilla Knorr wyrób ręką i uformuj okrągłe hamburgery o masie około 120 g. Hamburgery powinny mieć średnicę co najmniej 10 cm i być grube na około 2 cm.

Krok 3
Burgery z naszego przepisu wrzuć bezpośrednio na dobrze rozgrzany ruszt grillowy. Grilluj około 15 minut, w zależności od stopnia wysmażenia.

Krok 4
Po 15 minutach hamburger powinien być już dobrze wysmażony. W końcowej fazie grillowania na hamburgera połóż plaster sera, aby nieco się roztopił. Równocześnie razem z mięsem grilluj plastry boczku, najlepiej na aluminiowej tacce. Boczek grilluj, aż będzie chrupiący.

Krok 5
W międzyczasie przygotuj bułki: przekrój je na pół, opiecz na grillu i posmaruj z obu stron sosem Hellmann's. Na górną część bułki ułóż liść sałaty lodowej, plaster cebuli i gruby plaster pomidora.

Krok 6
Na dolną część bułki połóż zgrillowanego burgera z przepisu z serem i przykryj go dwoma plastrami chrupiącego boczku. Kanapkę przykryj górną częścią bułki z sałatą, cebulą i pomidorem. Żeby kanapka się nie rozpadła, przekłuj ją wykałaczką z korniszonem i oliwką.


Dobra rada:
Hamburgery przyrządzaj zawsze w tym samym dniu, w którym zamierzasz je grillować.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Sos Hellmann's Chunky Burger
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Klasyczny burger wołowy
Klasyczny burger, czyli kawałek soczystego wołowego mięsa, chrupiąca bułka pszenna z sezamem, sos, sałata, pomidor – to jedno z najpopularniejszych dań kuchni amerykańskiej, mające swe korzenie w Niemczech. Historia potrawy może więc wydawać się odrobinę zawiła, ale przepis na burgery wołowe we własnej kuchni odtworzysz bez trudu.
Dla kogo?
Najważniejszym składnikiem przepisu na burgery jest oczywiście odpowiednio przygotowane mielone mięso wołowe. Miłośnicy solidnych mięsnych porcji będą wniebowzięci! Aby przepis na burgery z wołowiny się udał, a kotlety były dostatecznie soczyste i nie wysuszyły się podczas smażenia, zmiel je dokładnie w maszynce.
Na jaką okazję?
Po przepis na burgera wołowego sięgnij, gdy planujesz wakacyjne przyjęcie w ogrodzie. Po dodaniu przyprawy i uformowaniu okrągłych kotletów, smaż porcje wołowiny na grillu tak długo, aż osiągniesz preferowany stopień wysmażenia. Własnoręcznie przygotowane burgery to przepis, który zdetronizuje popularne kiełbaski z rusztu. Pod koniec grillowania na każdym kawałku mięsa ułóż plaster żółtego sera.
Czy wiesz, że?
To jeszcze nie wszystko, do czego przepis na burger wołowy może cię zainspirować. Ruszt wykorzystaj także do upieczenia boczku oraz bułek – będą bardziej chrupiące i aromatyczne. Przekrojone na pół pieczywo posmaruj sosem z dodatkiem papryki i czosnku, który nada całości intensywnego smaku. Następnie nakładaj podsmażone mięso oraz resztę składników, tworząc pyszne, domowe burgery ze sprawdzonego przepisu.
Dla urozmaicenia:
Gotowe burgery z wołowiny zepnij wykałaczką z dodatkiem małego ogórka i czarnej oliwki. Przepis na burgera możesz dowolnie modyfikować, dlatego do mięsa możesz dodać np. posiekaną cebulkę – usmaż ją przed dodaniem, a nada burgerowi z naszego przepisu wyjątkowy smak.