Burgery kojarzą Ci się z tłustym i ciężkostrawnym jedzeniem na wynos? W takim razie postaramy się odczarować ich złą sławę, prezentując alternatywne pomysły na przygotowanie kanapek na ciepło w wydaniu wegańskim. Są aromatyczne, chrupiące i wcale nie ustępują smakiem klasycznej, mięsnej wersji znanej z popularnych burgerowni. Świetnie sprawdzą się podczas weekendowej kolacji w gronie domowników, jak też w roli smacznej, niebanalnej przystawki podczas niezobowiązującego przyjęcia. Wegańskie burgery z fasoli to propozycja, która przypadnie do gustu nie tylko weganom, ale wielu zwolennikom znanych i lubianych smaków w nowym wydaniu.
Wegańskie burgery z fasoli na 2 sposoby
Burgery wegańskie z czarnej fasoli
Czarna fasola z dodatkiem klejącego, nieco rozgotowanego ryżu to idealna baza do wegańskich burgerów. Aby zaostrzyć ich smak proponujemy dodać do masy przesmażoną cebulę, orzechy oraz panierkę panko – dzięki niej burgery będą przyjemnie chrupać podczas jedzenia. Kotlety można smażyć na grillu lub grillowej patelni aż się zarumienią. Dopełnione ulubioną bułką, świeżymi warzywami i ulubionymi sosami staną się pysznym posiłkiem odpowiednim zarówno dla małych, jak i starszych smakoszy.
Burgery wegańskie z czerwonej fasoli i komosy ryżowej
Jeśli znudzą Ci się burgery przygotowane według wcześniejszego przepisu, spróbuj je delikatnie zmodyfikować, zamieniając czarną fasolę na czerwoną. Miejsce ryżu może natomiast zająć komosa ryżowa. Do tego starte warzywa, jarmuż, płatki owsiane i mamy kolejną masę niezbędną do pysznych i pożywnych burgerów. Do przygotowania wegańskich kanapek będziesz potrzebować również bułek z sezamem, awokado, pomidorów i sałaty. Kompozycję można dopełnić wegańskim majonezem, za sprawą którego nawiążesz do smaku klasycznych burgerów. Przygotowanie tego pysznego posiłku nie powinno zająć więcej niż 40 minut i nie będzie wymagało zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Burgery wegańskie to świetny pomysł na domowy obiad lub kolację, a także niezawodna przekąska podczas niezobowiązującego przyjęcia, która zaskoczy gości.
Jeszcze więcej przepisów na wegańskie dania – nie tylko burgery
Do przygotowania wegańskich kotletów można wykorzystać nie tylko fasolę. W tej roli świetnie sprawdzą się też różne kasze, inne rośliny strączkowe, bataty, buraki, a nawet dynia. Przekonasz się o tym, przeglądając nasze pozostałe przepisy na wegańskie burgery. Na pewno znajdziesz wśród nich swój ulubiony wariant bezmięsnych kanapek na ciepło. Możesz wybrać wersję najbardziej zbliżoną do klasyki lub postawić na nieco bardziej eksperymentalne smaki. Wybór należy do Ciebie. A może masz ochotę poznać inne propozycje wegańskiej kuchni? Przygotowaliśmy setki przepisów na bezmięsne dania – są to nie tylko burgery, ale także różne zupy, gulasze, zapiekanki czy pasty śniadaniowe.