
Składniki
burgery:
200 gramów
1 sztuka
250 gramów
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
150 gramów
1 łyżeczka
1 łyżka
do dekoracji:
5 sztuk
2 łyżki
80 gramów
1 sztuka
3 sztuki
80 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Komosę ryżową ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr. Jarmuż umyj, porwij na drobniejsze listki i zblanszuj. Buraka oraz marchew zetrzyj na tarce, a fasolkę odcedź.
Krok 2
Za pomocą ubijaka do puree ziemniaczanego rozgnieć fasolkę z ugotowaną komosą. Dodaj starte warzywa, zblanszowany jarmuż, płatki owsiane, przyprawy Knorr i całość dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Z masy warzywnej uformuj w dłoniach burgery dopasowane wielkością do bułek. Odstaw je do lodówki na 15 minut.
Krok 4
Teraz smaż burgery na patelni teflonowej przez 5-7 minut .
Krok 5
Czerwoną cebulę pokrój w piórka, awokado obierz i pokrój w paski, pomidory pokrój na plasterki, sałatę porwij, a bułki przekrój na pół.
Krok 6
Bułki posmaruj wegańskim majonezem, połóż wszystkie dodatki, smażone kotlety i podawaj.

Dobra rada:
Jeśli jarmuż nie jest dostępny możesz go zastąpić świeżym szpinakiem lub rukwią wodą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegańskie burgery
Burgery to słynne danie, które nie traci na swojej popularności. Na ulicach widać coraz więcej szyldów burgerowni, ale chętnie też mierzymy się z zadaniem przygotowania tej potrawy samodzielnie. Co powiesz na burgery w wersji wegańskiej? My jesteśmy zdecydowanie na TAK!
Dla kogo?
Od razu nasuwa się myśl – dla wegan! Wcale jednak nie musi tak być. To, że danie składa się ze składników roślinnych, nie oznacza, że jest przeznaczone tylko dla wybranej grupy. Warto próbować nowych smaków.
Na jaką okazję?
Wegańskie burgery mogę bez problemu wystąpić w roli głównego posiłku dnia. Na obiad będą idealne!
Czy wiesz, że?
Polecamy sięgać nie tylko po czerwoną fasolę, ale i jej kiełki. Możesz je dodawać do wielu potraw - ich delikatny, gorzkawy posmak doskonale pasuje do słodkich sosów i dressingów, często służą także jako dodatek do zup oraz sałatek.
Dla urozmaicenia:
Takie burgery przygotować możesz również na grillu. Będą znakomitą alternatywą dla mięsnych przysmaków.