Bruschetta ze szpinakiem - bagietka: przepis | Przepisy.pl pixel

Bruschetta ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
235 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

160 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 gramów

250 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

4 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak umyj i osusz. Pomidorki przekrój na pół. Cebulę pokrój w piórka. Szpinak samaż porcjami na patelni w niewielką ilością oleju.

Krok 2

Na tej samej patelni smaż cebulkę aż się lekko zrumieni i następnie dodaj chili Knorr. Smaż 1 minutę i odstaw na bok.

Krok 3

Na końcu pokrój bagietkę na plastry i grilluj na patelni z oliwą aż będzie chrupiąca.

Krok 4

Czosnek przekrój na pół i natrzyj nim chrupiące bagietki.

Krok 5

Szpinak pokrój na mniejsze porcje, wymieszaj z pomidorkami, smażoną cebulą, octem i porwanymi liśćmi bazylii. Nakładaj porcjami na bagietkę.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z serem mozzarella.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bruschetta ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bruschetta ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bruschetta ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bruschetta ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bruschetta ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bruschetta ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bruschetta ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bruschetta ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bruschetta ze szpinakiemBruschetta ze szpinakiem

Klasyczne kanapki już dawno Ci się przejadły? Chcesz spróbować nowości lub zaserwować swoim znajomym coś zupełnie innego? Postaw na bruschettę! Ta ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi zaspokoi wymagania nawet najbardziej zatwardziałych wielbicieli tradycyjnych kanapek.

Dla kogo?

Bruschetta ze szpinakiem to przekąska dla każdego, kto nie posiada zbyt wiele wolnego czasu, ale ma ochotę na zjedzenie czegoś pysznego i jednocześnie nieskomplikowanego w przygotowaniu – ten przepis to strzał w dziesiątkę!

Na jaką okazję?

Letni wieczór, dobre towarzystwo, muzyka w tle – bruschetta ze szpinakiem to świetna przekąska na spotkanie w gronie przyjaciół i nie tylko.

Czy wiesz, że?

Pomarańczowa odmiana pomidoa, podobnie jak inne, początkowo była rośliną o drobnych, idealnie okrągłych jagodach, rosnących dziko na wybrzeżach Peru i wyspach Galapagos. Takie właśnie były narodziny pomidora, zanim stał się rośliną uprawną.

Dla urozmaicenia:

Na jeszcze ciepłą buschettę połóż trochę sera –idealna będzie mozzarella. Możesz również zapiec ją w piekarniku.