
Składniki
400 gramów
500 gramów
1 sztuka
2 łyżki
500 gramów
1 sztuka
4 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew oraz ziemniaki wyszoruj i opłucz. Nie musisz obierać. Marchewki pokrój wzdłuż na mniejsze kawałki, ziemniaki przekrój na pół. Brokuł oraz kalafiora podziel na różyczki. Całą główkę czosnku przekrój wzdłuż na pół.
Krok 2
W dużej misce wymieszaj wszystkie warzywa (prócz kalafiora i brokułu) z oliwą, fenelem oraz przyprawą Knorr.
Krok 3
Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w 190 stopniach przez 20 minut.
Krok 4
Po 20 minutach pieczenia dodaj pozostałe warzywa, ponownie wszystko razem ostrożnie wymieszaj i kontynuuj pieczenie przez kolejne 20 minut aż warzywa będą równomiernie upieczone.

Dobra rada:
Do pieczonych warzyw możesz przygotować dip na bazie gęstego jogurtu z ziołami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki czosnku z ziołami prowansalskimi Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone wiosenne warzywa
Wiosna to taka pora roku, w której stęsknieni po zimowych miesiącach, chętnie sięgamy po rozmaite warzywa i owoce. Warto więc wykorzystywać je, gdzie tylko się da! Gdy wypróbujesz przepis na pieczone wiosenne warzywa, na pewno jeszcze nieraz zagoszczą one na Twoim talerzu!
Dla kogo?
To znakomita propozycja dla każdego, kto lubi mieć pod ręką coś, co można szybko wrzucić na ruszt. Pieczone wiosenne warzywa przygotujesz z łatwością. Będzie kolorowo i pysznie!
Na jaką okazję?
Potrzebujesz ciekawej przekąski do oglądania ulubionego serialu lub meczu? Postaw na wartościowe przekąski! Pieczone wiosenne warzywa będą pasować jak ulał.
Czy wiesz, że?
Kalafior, choć potocznie uznawany za warzywo, jest też… kwiatem. Dlaczego? Otóż część, którą zjadamy, jest biologicznie kwiatem, nazywanym różą kalafiora.
Dla urozmaicenia:
Pieczone wiosenne warzywa aż proszą się o to, aby podać do nich smaczny, domowy dip. Przygotuj ten na bazie jogurtu naturalnego, z dodatkiem czosnku i ziół.