
Składniki
250 mililitrów
1 szczypta
200 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W mikserze zmiksuj sok pomidorowy, sok pomarańczowy, oliwę oraz szczyptę Imbiru Knorr. Podawaj schłodzone w wysokiej szklance. Na wierzchu możesz skropić oliwą.

Dobra rada:
Opcjonalnie możesz dodać kilka kropel tabasco dla podkreślenia smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pomidorowe smoothie
Wszyscy miłośnicy mieszania różnorodnych smaków proszeni na pokład! W naszym smoothie znajdziecie sok z soczystych pomidorów, słodkich pomarańczy oraz wyrazisty, lekko pikantny imbir. Z takim zestawem monotonia w kuchni nikomu nie grozi.
Dla kogo?
Zrobienie smoothie będzie dla początkujących kucharzy znakomitą lekcją łączenia rozmaitych składników. Zadowoli wszystkich, którzy szukają smacznych nowości do swojego menu.
Na jaką okazję?
Smakuje doskonale o każdej porze dnia. Na śniadanie, jako dodatek do lunchu albo podwieczorek. Szybka przekąska po treningu lub w czasie spaceru? Jak najbardziej!
Czy wiesz, że?
Olej z pestek winogron, który widnieje w przepisie, szerzej znany jest od XVI wieku. Jego wytwarzaniem na początku zajmowali się Włosi, jednak dopiero Francuzi w XIX wieku zapoczątkowali produkcję na skalę przemysłową.
Dla urozmaicenia:
W czasie przygotowywania smoothie należy unikać cukru. Jeśli ktoś uzna go za konieczny, lepiej sięgnąć po odrobinę miodu.






























