Soczyste pulpety z fasoli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczyste pulpety z fasoli

NOWY PRZEPIS

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

125 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

145 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

50 gramów

3 łyżki

50 gramów

400 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

100 mililitrów

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek i cebulkę drobno posiekaj. Fasolę odcedź z zalewy.

Soczyste pulpety z fasoli - Krok 1

Krok 2

Fasolę zmiksuj razem z fixem Knorr, orzechami i wodą, potem dodaj rodzynki.

Soczyste pulpety z fasoli - Krok 2

Krok 3

Z powstałej masy uformuj 2 cm kulki i oprósz je mąką. Obsmaż na patelni, na rozgrzanej oliwie, następnie przełóż na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Soczyste pulpety z fasoli - Krok 3

Krok 4

Na tej samej patelni, na pozostałej oliwie, obsmaż cebulę i czosnek, następnie wlej passatę pomidorową. Sos gotuj chwilę, dopraw do smaku szczyptą soli, cukru oraz oregano.

Soczyste pulpety z fasoli - Krok 4

Krok 5

Do sosu włóż na powrót usmażone kulki i gotuj jeszcze 2-3 minuty.

Soczyste pulpety z fasoli - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sosu możesz dodać łyżkę jogurtu (o ile Ci to nie przeszkadza)  i garść posiekanej natki pietruszki – danie wtedy jeszcze lepiej smakuje.

7

Opinie o przepisie

  • Ilona

    Ilona , 18.02.2022

    Do zamiast maki pszennej?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Anna Jezierska

    Anna Jezierska , 17.02.2022

    Wspaniałość

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jagoda

    Jagoda , 20.01.2022

    Czy fasolę gotuję się?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 19.01.2022

    Rewelacyjne pulepty wegańskie. Zdrowe, pożywne, zrobione z fasoli. Dodatek orzechów bardzo mi się podoba i muszą obłędnie smakować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Kolbuch

    Kamila Kolbuch , 19.01.2022

    Świetna alternatywa dla wegetarian. Wygląda obłędnie - na pewno wypróbuję.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczyste pulpety z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczyste pulpety z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczyste pulpety z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczyste pulpety z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczyste pulpety z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczyste pulpety z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczyste pulpety z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczyste pulpety z fasoli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.

Czytaj więcej

Bób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczyste pulpety z fasoliSoczyste pulpety z fasoli

Pulpety to danie uwielbiane przez małych i dużych. Sprawdzają się idealnie podczas rodzinnych obiadów. Przyzwyczailiśmy się do przyrządzania ich z mięsa mielonego, ale fasolowa wersja pulpetów też zasługuje na uwagę. Tym bardziej że znajdują się w niej tak nieoczywiste dodatki, jak orzechy włoskie i rodzynki. Smakowite niespodzianki takie jak soczyste pulpety z fasoli lubimy w kuchni najbardziej!

Dla kogo?

Rozpoczynasz swoją przygodę z dietą bezmięsną i szukasz sprawdzonych receptur, które ułatwią ci ten proces i codzienne komponowanie posiłków? Przepis na soczyste pulpety z fasoli to strzał w dziesiątkę!

Na jaką okazję?

To nie pomyłka – przyrządzenie porcji dla 4 osób zajmuje tylko pół godziny, więc pulpetami z fasoli możesz zajadać się nawet w dzień powszedni bez specjalnej okazji i skomplikowanych przygotowań.

Czy wiesz, że?

Wegetariańskie pulpety przygotujesz również z fasoli czerwonej.

Dla urozmaicenia:

Choć zaproponowaliśmy podanie pulpetów z fasoli z sosem pomidorowym, pieczarkowy i koperkowy też będą świetnie pasować.