Soczyste pulpety z fasoli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczyste pulpety z fasoli

NOWY PRZEPIS

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

heart
177 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

202 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

50 gramów

3 łyżki

50 gramów

400 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

100 mililitrów

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek i cebulkę drobno posiekaj. Fasolę odcedź z zalewy.

Soczyste pulpety z fasoli - Krok 1

Krok 2

Fasolę zmiksuj razem z fixem Knorr, orzechami i wodą, potem dodaj rodzynki.

Soczyste pulpety z fasoli - Krok 2

Krok 3

Z powstałej masy uformuj 2 cm kulki i oprósz je mąką. Obsmaż na patelni, na rozgrzanej oliwie, następnie przełóż na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Soczyste pulpety z fasoli - Krok 3

Krok 4

Na tej samej patelni, na pozostałej oliwie, obsmaż cebulę i czosnek, następnie wlej passatę pomidorową. Sos gotuj chwilę, dopraw do smaku szczyptą soli, cukru oraz oregano.

Soczyste pulpety z fasoli - Krok 4

Krok 5

Do sosu włóż na powrót usmażone kulki i gotuj jeszcze 2-3 minuty.

Soczyste pulpety z fasoli - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sosu możesz dodać łyżkę jogurtu (o ile Ci to nie przeszkadza)  i garść posiekanej natki pietruszki – danie wtedy jeszcze lepiej smakuje.

7

Opinie o przepisie

  • Ilona

    Ilona , 18.02.2022

    Do zamiast maki pszennej?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Anna Jezierska

    Anna Jezierska , 17.02.2022

    Wspaniałość

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jagoda

    Jagoda , 20.01.2022

    Czy fasolę gotuję się?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 19.01.2022

    Rewelacyjne pulepty wegańskie. Zdrowe, pożywne, zrobione z fasoli. Dodatek orzechów bardzo mi się podoba i muszą obłędnie smakować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Kolbuch

    Kamila Kolbuch , 19.01.2022

    Świetna alternatywa dla wegetarian. Wygląda obłędnie - na pewno wypróbuję.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczyste pulpety z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczyste pulpety z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczyste pulpety z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczyste pulpety z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczyste pulpety z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczyste pulpety z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczyste pulpety z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczyste pulpety z fasoli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczyste pulpety z fasoliSoczyste pulpety z fasoli

Pulpety to danie uwielbiane przez małych i dużych. Sprawdzają się idealnie podczas rodzinnych obiadów. Przyzwyczailiśmy się do przyrządzania ich z mięsa mielonego, ale fasolowa wersja pulpetów też zasługuje na uwagę. Tym bardziej że znajdują się w niej tak nieoczywiste dodatki, jak orzechy włoskie i rodzynki. Smakowite niespodzianki takie jak soczyste pulpety z fasoli lubimy w kuchni najbardziej!

Dla kogo?

Rozpoczynasz swoją przygodę z dietą bezmięsną i szukasz sprawdzonych receptur, które ułatwią ci ten proces i codzienne komponowanie posiłków? Przepis na soczyste pulpety z fasoli to strzał w dziesiątkę!

Na jaką okazję?

To nie pomyłka – przyrządzenie porcji dla 4 osób zajmuje tylko pół godziny, więc pulpetami z fasoli możesz zajadać się nawet w dzień powszedni bez specjalnej okazji i skomplikowanych przygotowań.

Czy wiesz, że?

Wegetariańskie pulpety przygotujesz również z fasoli czerwonej.

Dla urozmaicenia:

Choć zaproponowaliśmy podanie pulpetów z fasoli z sosem pomidorowym, pieczarkowy i koperkowy też będą świetnie pasować.