Zupa pomidorowa z ryżem - przepis: pomidorówka | Przepisy.pl pixel

Aromatyczna zupa pomidorowa z ryżem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 puszki

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż dziki oraz biały ugotuj w osobnych garnkach zgodnie z wskazówkami na opakowaniu. Ryż po ugotowaniu odcedź i wymieszaj czarny z białym.

Krok 2

Czosnek i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż w garnku z oliwą.

Krok 3

Dodaj pomidory i 500ml wody.

Krok 4

Teraz dodaj przyprawy, cukier i kostkę Knorr. Wymieszaj dokładnie, przykryj garnek i gotuj powoli ok 15 minut.

Krok 5

Natkę pietruszki posiekaj. Zupę podawaj w miskach. Wsyp na wierzch część ryżu (resztę podaj osobno) i posyp natką pietruszki. Zupę możesz skropić dodatkowo oliwą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Udekoruj zupę polewając ją odrobiną śmietany lub jogurtu. Możesz również użyć alternatywy wegańskiej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczna zupa pomidorowa z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczna zupa pomidorowa z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczna zupa pomidorowa z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczna zupa pomidorowa z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczna zupa pomidorowa z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczna zupa pomidorowa z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczna zupa pomidorowa z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczna zupa pomidorowa z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aromatyczna zupa pomidorowa z ryżem Aromatyczna zupa pomidorowa z ryżem

Dla wielu smakoszów jest królową zup, która nigdy się nie nudzi. Zamiast przygotowywać ją na wywarze z niedzielnego rosołu, proponujemy warzywny bulion, który jest uniwersalny, wygodny w użyciu i nadaje zupom odpowiedniej wyrazistości. Aromatyczna pomidorówka zyska nieco orientalny charakter za sprawą dodania do niej mieszanki ryżu basmati i dzikiego. Podejrzewamy, że w takiej postaci jeszcze jej nie znasz. Czas przełamać pierwsze lody!

Dla kogo?

Dla osób, które cenią tradycyjne receptury, ale nie boją się ich modyfikować w nieco bardziej finezyjny sposób.

Na jaką okazję?

Taką pomidorówką z ryżem basmati powodzeniem rozpoczniesz niedzielny obiad, kiedy przy stole zbiera się bliższa i dalsza rodzina. Z racji tego, że przepis jest naprawdę prosty, przygotowanie zupy pomidorowej z dzikim ryżem bez trudu uwzględnisz w swoim planie nawet w środku tygodnia.

Czy wiesz, że?

Dziki ryż rozpoznasz po ciemnych (prawie czarnych) ziarnach o podłużnym kształcie. Z pewnością wzbudzi ciekawość wśród zebranych przy stole biesiadników.

Dla urozmaicenia:

Aromatyczną zupę pomidorową z ryżem możesz udekorować świeżymi liśćmi bazylii.