
Składniki
300 gramów
2 sztuki
100 gramów
60 gramów
90 gramów
110 gramów
2 sztuki
150 gramów
1200 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Odłóż kilka do dekoracji. Pozostałe warzywa obierz i pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj.
Krok 2
W dużym rondlu podgrzej olej i zacznij smażyć wszystkie warzywa oprócz brokułu.
Krok 3
Następnie wlej wodę, dodaj dwie kostki Knorr i gotuj 15 minut na małym ogniu.
Krok 4
Teraz dodaj brokuł, gotuj jeszcze 1 minutę, dodaj szpinak i całość zdejmij z ognia i zmiksuj dokładnie blenderem ręcznym.
Krok 5
Odłożone wcześniej różyczki brokułu zblanszuj we wrzątku i wystudź w zimnej wodzie. Zupę podawaj udekorowaną różyczkami.

Dobra rada:
W taki sam sposób możesz przygotować krem z zielonego groszku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa szpinakowa z brokułem
Zupa jarzynowa w formie apetycznego zielonego kremu to coś dużo więcej niż tylko obowiązkowe pierwsze danie podczas codziennego obiadu. Udekorowana kuszącymi różyczkami brokułów zupa szpinakowa prezentuje się naprawdę pierwszorzędnie. Twoi domownicy, nawet najbardziej wybredni, ją pokochają!
Dla kogo?
Zupa to jeden z najlepszych sposobów na przemycenie większej ilości warzyw do codziennych posiłków. Nie jesteś fanem surowej zieleniny? W zupie szpinakowej krem z brokułami nawet jej nie zauważysz, za to powoli zaczniesz przekonywać się do tego rodzaju smaków.
Na jaką okazję?
Na co dzień i od święta. Nie bez przyczyny polecamy zostawić kilka brokułowych różyczek. To najlepsza dekoracja dania, dzięki której zupa krem ze szpinakiem nabiera szyku. Nie miej oporów przed serwowaniem jej podczas uroczystej kolacji.
Czy wiesz, że?
Blanszowanie, które wykorzystujemy w naszym przepisie na zupę szpinakową z brokułem, polega na poddawaniu produktów spożywczych działaniu wysokiej temperatury wrzątku, ale tylko przez chwilę. Następnie warzywa należy schłodzić lodowatą wodą.
Dla urozmaicenia:
Do kremowych zup takich jak nasza zupa szpinakowa z brokułem pasują ziołowe grzanki albo groszek ptysiowy.