Zupa brokułowo-szpinakowa - krem: przepis | Przepisy.pl pixel

Zupa szpinakowa z brokułem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

108 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

100 gramów

60 gramów

90 gramów

110 gramów

2 sztuki

150 gramów

1200 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Odłóż kilka do dekoracji. Pozostałe warzywa obierz i pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj.

Krok 2

W dużym rondlu podgrzej olej i zacznij smażyć wszystkie warzywa oprócz brokułu.

Krok 3

Następnie wlej wodę, dodaj dwie kostki Knorr i gotuj 15 minut na małym ogniu.

Krok 4

Teraz dodaj brokuł, gotuj jeszcze 1 minutę, dodaj szpinak i całość zdejmij z ognia i zmiksuj dokładnie blenderem ręcznym.

Krok 5

Odłożone wcześniej różyczki brokułu zblanszuj we wrzątku i wystudź w zimnej wodzie. Zupę podawaj udekorowaną różyczkami.

przepisy.pl

Dobra rada:

W taki sam sposób możesz przygotować krem z zielonego groszku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa szpinakowa z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa szpinakowa z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa szpinakowa z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa szpinakowa z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa szpinakowa z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa szpinakowa z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa szpinakowa z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa szpinakowa z brokułem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa szpinakowa z brokułemZupa szpinakowa z brokułem

Zupa jarzynowa w formie apetycznego zielonego kremu to coś dużo więcej niż tylko obowiązkowe pierwsze danie podczas codziennego obiadu. Udekorowana kuszącymi różyczkami brokułów zupa szpinakowa prezentuje się naprawdę pierwszorzędnie. Twoi domownicy, nawet najbardziej wybredni, ją pokochają!

Dla kogo?

Zupa to jeden z najlepszych sposobów na przemycenie większej ilości warzyw do codziennych posiłków. Nie jesteś fanem surowej zieleniny? W zupie szpinakowej krem z brokułami nawet jej nie zauważysz, za to powoli zaczniesz przekonywać się do tego rodzaju smaków.

Na jaką okazję?

Na co dzień i od święta. Nie bez przyczyny polecamy zostawić kilka brokułowych różyczek. To najlepsza dekoracja dania, dzięki której zupa krem ze szpinakiem nabiera szyku. Nie miej oporów przed serwowaniem jej podczas uroczystej kolacji.

Czy wiesz, że?

Blanszowanie, które wykorzystujemy w naszym przepisie na zupę szpinakową z brokułem, polega na poddawaniu produktów spożywczych działaniu wysokiej temperatury wrzątku, ale tylko przez chwilę. Następnie warzywa należy schłodzić lodowatą wodą.

Dla urozmaicenia:

Do kremowych zup takich jak nasza zupa szpinakowa z brokułem pasują ziołowe grzanki albo groszek ptysiowy.