
Składniki
300 gramów
2 sztuki
100 gramów
60 gramów
90 gramów
110 gramów
2 sztuki
150 gramów
1200 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Odłóż kilka do dekoracji. Pozostałe warzywa obierz i pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj.
Krok 2
W dużym rondlu podgrzej olej i zacznij smażyć wszystkie warzywa oprócz brokułu.
Krok 3
Następnie wlej wodę, dodaj dwie kostki Knorr i gotuj 15 minut na małym ogniu.
Krok 4
Teraz dodaj brokuł, gotuj jeszcze 1 minutę, dodaj szpinak i całość zdejmij z ognia i zmiksuj dokładnie blenderem ręcznym.
Krok 5
Odłożone wcześniej różyczki brokułu zblanszuj we wrzątku i wystudź w zimnej wodzie. Zupę podawaj udekorowaną różyczkami.

Dobra rada:
W taki sam sposób możesz przygotować krem z zielonego groszku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa szpinakowa z brokułem
Zupa jarzynowa w formie apetycznego zielonego kremu to coś dużo więcej niż tylko obowiązkowe pierwsze danie podczas codziennego obiadu. Udekorowana kuszącymi różyczkami brokułów zupa szpinakowa prezentuje się naprawdę pierwszorzędnie. Twoi domownicy, nawet najbardziej wybredni, ją pokochają!
Dla kogo?
Zupa to jeden z najlepszych sposobów na przemycenie większej ilości warzyw do codziennych posiłków. Nie jesteś fanem surowej zieleniny? W zupie szpinakowej krem z brokułami nawet jej nie zauważysz, za to powoli zaczniesz przekonywać się do tego rodzaju smaków.
Na jaką okazję?
Na co dzień i od święta. Nie bez przyczyny polecamy zostawić kilka brokułowych różyczek. To najlepsza dekoracja dania, dzięki której zupa krem ze szpinakiem nabiera szyku. Nie miej oporów przed serwowaniem jej podczas uroczystej kolacji.
Czy wiesz, że?
Blanszowanie, które wykorzystujemy w naszym przepisie na zupę szpinakową z brokułem, polega na poddawaniu produktów spożywczych działaniu wysokiej temperatury wrzątku, ale tylko przez chwilę. Następnie warzywa należy schłodzić lodowatą wodą.
Dla urozmaicenia:
Do kremowych zup takich jak nasza zupa szpinakowa z brokułem pasują ziołowe grzanki albo groszek ptysiowy.