Zupa pieczarkowa z nutą białych trufli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa pieczarkowa z nutą białych trufli

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

1

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

8 sztuk

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

4 łyżeczki

50 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Zalej wodą, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj ok. 15 min.

Krok 2

Oczyść pieczarki, pokrój w plastry i duś ok. 5 minut na maśle. Dodaj do zupy. Przypraw solą, pieprzem i rozkruszoną kostką czosnkową. Gotuj jeszcze ok. 10 min.

Krok 3

Rozlej na talerze. Zupę w każdym talerzu polej łyżeczką oliwy aromatyzowanej białymi truflami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pieczarkowa z nutą białych trufli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pieczarkowa z nutą białych trufli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pieczarkowa z nutą białych trufli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pieczarkowa z nutą białych trufli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pieczarkowa z nutą białych trufli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pieczarkowa z nutą białych trufli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pieczarkowa z nutą białych trufli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pieczarkowa z nutą białych trufli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej