
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 litry
3 sztuki
2 łyżki
1 szklanka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Poszatkuj marchew oraz pietruszkę, następnie ugotuj w 2 l wody.

Krok 2
Do gotującej się wody dodaj jedną bulionetkę Knorr.

Krok 3
Poszatkuj ogórki i dodaj je, gdy pozostałe warzywa się ugotują. Pogotuj je do zmięknięcia ogórków. Następnie wlej szklankę wody z ogórków i zagotuj.

Krok 4
Następnie roztrzep w wodzie śmietanę i dodaj do ugotowanej zupy. Pogotuj ją jeszcze przez 5 minut, po czym podawaj z ziemniakami lub ryżem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa ogórkowa
To, co polskie smakuje najlepiej. Zupa ogórkowa to jedna z potraw będących wizytówką polskiej sztuki kulinarnej. Treściwa, lekko kwaśna zupa ogórkowa z ziemniakami nie ma sobie równych. Jej smak i aromat, jest znany i ceniony od lat, chociaż ostatnio stała się mniej modna – zupełnie niesłusznie. Chcesz dowiedzieć się, jak przygotować najlepszą zupę ogórkową? Przepis udowodni, że jest to prostsze niż myślisz.
Dla kogo?
Po licznych eksperymentach z egzotycznymi specjałami pojawiła się ochota na powrót do korzeni i najlepszych lokalnych smaków? Miej w pogotowiu przepis na zupę ogórkową! Czasem zapominamy, że najlepsze smakołyki znajdują się tuż pod nosem.
Na jaką okazję?
Chcesz przygotować prosty, a zarazem smaczny posiłek dla całej rodziny? Dzięki przepisowi na ogórkową zupę z tym zadaniem poradzisz sobie celująco. Na początek przygotuj wszystkie warzywa, jakich potrzeba do ugotowania wywaru na zupę ogórkową. Podstawą jest oczywiście marchew i pietruszka. Zetrzyj je na grubszej tarce, a następnie zagotuj razem z wodą. Gdy będą miękkie, dodaj także starte ogórki kiszone.
Czy wiesz, że?
Aby jeszcze bardziej wzmocnić smak potrawy, w przepisie na ogórkową uwzględnij szklankę wody z kiszonych ogórków. Na koniec odrobina kwaśnej śmietany i gotowe.
Dla urozmaicenia:
O czym należy pamiętać, zbliżając się do końca przepisu? Zupę ogórkową możesz podawać na dwa sposoby – z ziemniakami lub z ryżem.


































