Zupa ogórkowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

61

1459 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

705 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1223 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 litry

3 sztuki

2 łyżki

1 szklanka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Poszatkuj marchew oraz pietruszkę, następnie ugotuj w 2 l wody.

Zupa ogórkowa - Krok 1

Krok 2

Do gotującej się wody dodaj jedną bulionetkę Knorr.

Zupa ogórkowa - Krok 2

Krok 3

Poszatkuj ogórki i dodaj je, gdy pozostałe warzywa się ugotują. Pogotuj je do zmięknięcia ogórków. Następnie wlej szklankę wody z ogórków i zagotuj.

Zupa ogórkowa - Krok 3

Krok 4

Następnie roztrzep w wodzie śmietanę i dodaj do ugotowanej zupy. Pogotuj ją jeszcze przez 5 minut, po czym podawaj z ziemniakami lub ryżem.

Zupa ogórkowa - Krok 4
98

Opinie o przepisie

  • Oliwia  Blazejewska

    Oliwia Blazejewska, 11.08.2016

    najpyszniejsza!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Rembowska

    Natalia Rembowska, 26.07.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Pasterak Książek

    Ewa Pasterak Książek, 13.01.2015

    A moj wnuczek woli czerwona.haha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Cipior-Pasterak

    Basia Cipior-Pasterak, 13.01.2015

    Przesądzili z bulionetka i stad kolor.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Gogółka

    Irena Gogółka, 12.01.2015

    No moja jest pyszna dzisiaj ugotowałam też

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Jonek

    Teresa Jonek, 12.01.2015

    zainspirowała mnie dzisiaj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanislaw Trochimski

    Stanislaw Trochimski, 12.01.2015

    Dobra... ((((...:-D...)))).... nigdy nie jest zła..... ha ha ha....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Hajok

    Monika Hajok, 12.01.2015

    Bo jest ze śmietaną a to tylko zdjęcie, może aparat felerny, a i marchewka swoje robi :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Hajok

    Monika Hajok, 12.01.2015

    Bo ze śmietaną i marchewka swoje robi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Rosinska

    Jadwiga Rosinska, 12.01.2015

    Lubie ogorkowa ale wole fasolowa z zasmazka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Kaja

    Ewa Kaja, 12.01.2015

    Z tego przepisu nie jadla bym tej zupy.ktos tu zauwazyl ze powinna byc zielona i dobra uwaga.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Potocki

    Marek Potocki, 12.01.2015

    hmm ogórkowy sezon aha już wiem KOnonowicz się nie zgodził załapałem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eliza Włodarczyk

    Eliza Włodarczyk, 12.01.2015

    ..moja ulubiona zupka !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kacyrz

    Małgorzata Kacyrz, 12.01.2015

    Jestem głodna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Schönbächler

    Marta Schönbächler, 11.01.2015

    zgadzam sie z pania.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Schönbächler

    Marta Schönbächler, 11.01.2015

    was???? ogorkowa hahaha kanst du nicht polnisch lesen?!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Żurawski

    Andrzej Żurawski, 11.01.2015

    Właśnie dziś u nas była ogórkowa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Schönbächler

    Marta Schönbächler, 11.01.2015

    czyli w wigiie tez nie jecie kapusty??!!!! lub bigosu w sylwka ??? szkoda mi was. ale trudno kazdy ma jakies swoje smaki. ja nie cierpie tatara i flakow.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Marciniak

    Halina Marciniak, 11.01.2015

    No ogórkowa w źadan sposób z zimą mi się nie kojarzy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Menge

    Barbara Menge, 11.01.2015

    Właśnie wczoraj jadłam ogórkową mniam !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Schönbächler

    Marta Schönbächler, 11.01.2015

    zimny chyba tylko mieso zre hahahha!i dlatego sobie wyglada.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Schönbächler

    Marta Schönbächler, 11.01.2015

    bo sam sie oklamujesz czlowieku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Schönbächler

    Marta Schönbächler, 11.01.2015

    bla bala bla panie cieslak!!!! a, ja czasami daje kostke rosolowa do potrawy. a, jak pan sie zywi w restauracji,to tez pan pyta kucharza,czy czasem bulionetki nie dal do potrawy???!!!! nie oklamuj sie sam panie !!!!!!!!¨¨

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Schönbächler

    Marta Schönbächler, 11.01.2015

    w niedziele postawa rosol!!!!!!!!!!!! jutro obowiazkowo pomidorowa .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Raszeja

    Teresa Raszeja, 11.01.2015

    Moja ulubiona

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Kopytek

    Elzbieta Kopytek, 11.01.2015

    Nigdy nie gotuję na bulionkach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Buks

    Piotr Buks, 11.01.2015

    czy chodzi o kandydata SLD na prezydenta?? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Kowalska

    Joanna Kowalska, 11.01.2015

    Cóż to zupa wyborcza Pani Ogórek..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • DS Basaj

    DS Basaj, 11.01.2015

    Ale i tak wyglada smakowicie!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Marczak

    Bożena Marczak, 11.01.2015

    Na ogół zupa ogórkowa jest koloru zielonkawego,a tutaj żółta !

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ogórkowaZupa ogórkowa

To, co polskie smakuje najlepiej. Zupa ogórkowa to jedna z potraw będących wizytówką polskiej sztuki kulinarnej. Treściwa, lekko kwaśna zupa ogórkowa z ziemniakami nie ma sobie równych. Jej smak i aromat jest znany i ceniony od lat, chociaż ostatnio stał się mniej modna – zupełnie niesłusznie. Chcesz dowiedzieć się, jak przygotować najlepszą zupę ogórkową? To prostsze niż myślisz. Na początek przygotuj wszystkie warzywa, jakich potrzeba do ugotowania wywaru. Podstawą jest oczywiście marchew i pietruszka. Zetrzyj je na grubszej tarce, a następnie zagotuj razem z wodą. Gdy będą miękkie, dodaj także starte ogórki kiszone. Aby jeszcze bardziej wzmocnić smak zupy, dodaj do niej szklankę wody z kiszonych ogórków. Na koniec odrobina kwaśnej śmietany i gotowe. Zupę ogórkową możesz podawać na dwa sposoby – z ziemniakami lub z ryżem.