Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 litry
3 sztuki
2 łyżki
1 szklanka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Poszatkuj marchew oraz pietruszkę, następnie ugotuj w 2 l wody.
Krok 2
Do gotującej się wody dodaj jedną bulionetkę Knorr.
Krok 3
Poszatkuj ogórki i dodaj je, gdy pozostałe warzywa się ugotują. Pogotuj je do zmięknięcia ogórków. Następnie wlej szklankę wody z ogórków i zagotuj.
Krok 4
Następnie roztrzep w wodzie śmietanę i dodaj do ugotowanej zupy. Pogotuj ją jeszcze przez 5 minut, po czym podawaj z ziemniakami lub ryżem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejInne przepisy
Zupa ogórkowa
To, co polskie smakuje najlepiej. Zupa ogórkowa to jedna z potraw będących wizytówką polskiej sztuki kulinarnej. Treściwa, lekko kwaśna zupa ogórkowa z ziemniakami nie ma sobie równych. Jej smak i aromat jest znany i ceniony od lat, chociaż ostatnio stał się mniej modna – zupełnie niesłusznie. Chcesz dowiedzieć się, jak przygotować najlepszą zupę ogórkową? To prostsze niż myślisz. Na początek przygotuj wszystkie warzywa, jakich potrzeba do ugotowania wywaru. Podstawą jest oczywiście marchew i pietruszka. Zetrzyj je na grubszej tarce, a następnie zagotuj razem z wodą. Gdy będą miękkie, dodaj także starte ogórki kiszone. Aby jeszcze bardziej wzmocnić smak zupy, dodaj do niej szklankę wody z kiszonych ogórków. Na koniec odrobina kwaśnej śmietany i gotowe. Zupę ogórkową możesz podawać na dwa sposoby – z ziemniakami lub z ryżem.