Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 litry
3 sztuki
2 łyżki
1 szklanka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Poszatkuj marchew oraz pietruszkę, następnie ugotuj w 2 l wody.
Krok 2
Do gotującej się wody dodaj jedną bulionetkę Knorr.
Krok 3
Poszatkuj ogórki i dodaj je, gdy pozostałe warzywa się ugotują. Pogotuj je do zmięknięcia ogórków. Następnie wlej szklankę wody z ogórków i zagotuj.
Krok 4
Następnie roztrzep w wodzie śmietanę i dodaj do ugotowanej zupy. Pogotuj ją jeszcze przez 5 minut, po czym podawaj z ziemniakami lub ryżem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa ogórkowa
To, co polskie smakuje najlepiej. Zupa ogórkowa to jedna z potraw będących wizytówką polskiej sztuki kulinarnej. Treściwa, lekko kwaśna zupa ogórkowa z ziemniakami nie ma sobie równych. Jej smak i aromat jest znany i ceniony od lat, chociaż ostatnio stał się mniej modna – zupełnie niesłusznie. Chcesz dowiedzieć się, jak przygotować najlepszą zupę ogórkową? To prostsze niż myślisz. Na początek przygotuj wszystkie warzywa, jakich potrzeba do ugotowania wywaru. Podstawą jest oczywiście marchew i pietruszka. Zetrzyj je na grubszej tarce, a następnie zagotuj razem z wodą. Gdy będą miękkie, dodaj także starte ogórki kiszone. Aby jeszcze bardziej wzmocnić smak zupy, dodaj do niej szklankę wody z kiszonych ogórków. Na koniec odrobina kwaśnej śmietany i gotowe. Zupę ogórkową możesz podawać na dwa sposoby – z ziemniakami lub z ryżem.