Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
2 łyżki
1 szklanka
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Poszatkuj marchew oraz pietruszkę, następnie ugotuj w 2 litry wody.

Krok 2
Do gotującej się wody dodaj jedną bulionetkę Knorr.

Krok 3
Poszatkuj ogórki i dodaj je, gdy pozostałe warzywa się ugotują. Pogotuj je do zmięknięcia ogórków. Następnie wlej szklankę wody z ogórków i zagotuj.

Krok 4
Następnie roztrzep w wodzie śmietanę i dodaj do ugotowanej zupy. Pogotuj ją jeszcze przez 5 minut, po czym podawaj z ryżem lub ziemniakami.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa ogórkowa - VIDEO
Szacowana cena przygotowania dania: do 10 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.
Jeśli masz ochotę na klasyczny obiad, przygotuj zupę ogórkową. Zacznij od zrobienia drobiowego albo warzywnego wywaru. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj pietruszkę i marchewkę. Sprawdzi się również dodatek selera korzeniowego. Ugotuj je razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, a kiedy zmiękną, dodaj starte ogórki kiszone. Zachowanie tej kolejności jest bardzo ważne, ponieważ ziemniaki nie zmiękną w kwaśnej wodzie. Jeśli o tym zapomnisz i dołożysz ogórki od razu, ugotuj ziemniaki osobno. Pod koniec gotowania, dolej do garnka szklankę wody z ogórków. Rób to stopniowo i próbuj zupy, tak by kwaskowatość była odpowiednia. Zupa ogórkowa dobrze smakuje również z ryżem oraz z makaronem. Wzbogacisz jej smak dodatkiem wędzonych żeberek albo kawałkami gotowanego mięsa, np. z kurczaka. Podawaj zupę ogórkową z łyżką kwaśnej śmietany albo jogurtu greckiego. Możesz także zabielić ją od razu. Po ugotowaniu zahartuj śmietanę, by uniknąć zwarzenia i wlej do zupy. Posyp ją dużą ilością koperku. Sprawdź nasz przepis i ugotuj pyszną ogórkową.