Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
2 łyżki
1 szklanka
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Poszatkuj marchew oraz pietruszkę, następnie ugotuj w 2 litry wody.
Krok 2
Do gotującej się wody dodaj jedną bulionetkę Knorr.
Krok 3
Poszatkuj ogórki i dodaj je, gdy pozostałe warzywa się ugotują. Pogotuj je do zmięknięcia ogórków. Następnie wlej szklankę wody z ogórków i zagotuj.
Krok 4
Następnie roztrzep w wodzie śmietanę i dodaj do ugotowanej zupy. Pogotuj ją jeszcze przez 5 minut, po czym podawaj z ryżem lub ziemniakami.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa ogórkowa - VIDEO
Szacowana cena przygotowania dania: do 10 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.
Jeśli masz ochotę na klasyczny obiad, przygotuj zupę ogórkową. Zacznij od zrobienia drobiowego albo warzywnego wywaru. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj pietruszkę i marchewkę. Sprawdzi się również dodatek selera korzeniowego. Ugotuj je razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, a kiedy zmiękną, dodaj starte ogórki kiszone. Zachowanie tej kolejności jest bardzo ważne, ponieważ ziemniaki nie zmiękną w kwaśnej wodzie. Jeśli o tym zapomnisz i dołożysz ogórki od razu, ugotuj ziemniaki osobno. Pod koniec gotowania, dolej do garnka szklankę wody z ogórków. Rób to stopniowo i próbuj zupy, tak by kwaskowatość była odpowiednia. Zupa ogórkowa dobrze smakuje również z ryżem oraz z makaronem. Wzbogacisz jej smak dodatkiem wędzonych żeberek albo kawałkami gotowanego mięsa, np. z kurczaka. Podawaj zupę ogórkową z łyżką kwaśnej śmietany albo jogurtu greckiego. Możesz także zabielić ją od razu. Po ugotowaniu zahartuj śmietanę, by uniknąć zwarzenia i wlej do zupy. Posyp ją dużą ilością koperku. Sprawdź nasz przepis i ugotuj pyszną ogórkową.