Zupa ogórkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa ogórkowa

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

2

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

300 mililitrów

2 sztuki

1 łyżka

6 sztuk

3 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zaczynamy od przygotowania bulionu. Można przygotować go z samej kostki bulionowej, jednak dla pełniejszego smaku warto dodać włoszczyznę i kurczaka.

Krok 2

Warzywa obieramy i wkładamy do garnka. Kurczaka dokładnie płuczemy i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy 1, 5l wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia.

Krok 3

Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy 2 kostki bulionowe. Gotujemy na wolnym ogniu 30 minut.

Krok 4

Przecedzamy bulion przez gęste sito i dodajemy starte ogórki, startą marchewkę z włoszczyzny i ryż.

Krok 5

Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.

Krok 6

Zabielamy zahartowaną śmietaną i doprawiamy do smaku. Można lekko zakwasić sokiem z cytryny.

Krok 7

Przed nałożeniem, obieramy kurczaka z kości i chrząstek i mięso układamy na dnie talerzy. Zalewamy zupą. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej