
Składniki
3 sztuki
1 sztuka
300 mililitrów
2 sztuki
1 łyżka
6 sztuk
3 szklanki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zaczynamy od przygotowania bulionu. Można przygotować go z samej kostki bulionowej, jednak dla pełniejszego smaku warto dodać włoszczyznę i kurczaka.
Krok 2
Warzywa obieramy i wkładamy do garnka. Kurczaka dokładnie płuczemy i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy 1, 5l wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia.
Krok 3
Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy 2 kostki bulionowe. Gotujemy na wolnym ogniu 30 minut.
Krok 4
Przecedzamy bulion przez gęste sito i dodajemy starte ogórki, startą marchewkę z włoszczyzny i ryż.
Krok 5
Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.
Krok 6
Zabielamy zahartowaną śmietaną i doprawiamy do smaku. Można lekko zakwasić sokiem z cytryny.
Krok 7
Przed nałożeniem, obieramy kurczaka z kości i chrząstek i mięso układamy na dnie talerzy. Zalewamy zupą. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej































