Składniki
1 sztuka
6 sztuk
1 sztuka
3 sztuki
3 szklanki
300 mililitrów
1 łyżka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zaczynamy od przygotowania bulionu. Można przygotować go z samej kostki bulionowej, jednak dla pełniejszego smaku warto dodać włoszczyznę i kurczaka.
Krok 2
Warzywa obieramy i wkładamy do garnka. Kurczaka dokładnie płuczemy i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy 1, 5l wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia.
Krok 3
Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy 2 kostki bulionowe. Gotujemy na wolnym ogniu 30 minut.
Krok 4
Przecedzamy bulion przez gęste sito i dodajemy starte ogórki, startą marchewkę z włoszczyzny i ryż.
Krok 5
Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.
Krok 6
Zabielamy zahartowaną śmietaną i doprawiamy do smaku. Można lekko zakwasić sokiem z cytryny.
Krok 7
Przed nałożeniem, obieramy kurczaka z kości i chrząstek i mięso układamy na dnie talerzy. Zalewamy zupą. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktu8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej