Zupa ogórkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa ogórkowa

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

2

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

300 mililitrów

2 sztuki

1 łyżka

6 sztuk

3 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zaczynamy od przygotowania bulionu. Można przygotować go z samej kostki bulionowej, jednak dla pełniejszego smaku warto dodać włoszczyznę i kurczaka.

Krok 2

Warzywa obieramy i wkładamy do garnka. Kurczaka dokładnie płuczemy i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy 1, 5l wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia.

Krok 3

Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy 2 kostki bulionowe. Gotujemy na wolnym ogniu 30 minut.

Krok 4

Przecedzamy bulion przez gęste sito i dodajemy starte ogórki, startą marchewkę z włoszczyzny i ryż.

Krok 5

Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.

Krok 6

Zabielamy zahartowaną śmietaną i doprawiamy do smaku. Można lekko zakwasić sokiem z cytryny.

Krok 7

Przed nałożeniem, obieramy kurczaka z kości i chrząstek i mięso układamy na dnie talerzy. Zalewamy zupą. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej