
Składniki
3 sztuki
1 sztuka
300 mililitrów
2 sztuki
1 łyżka
6 sztuk
3 szklanki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zaczynamy od przygotowania bulionu. Można przygotować go z samej kostki bulionowej, jednak dla pełniejszego smaku warto dodać włoszczyznę i kurczaka.
Krok 2
Warzywa obieramy i wkładamy do garnka. Kurczaka dokładnie płuczemy i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy 1, 5l wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia.
Krok 3
Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy 2 kostki bulionowe. Gotujemy na wolnym ogniu 30 minut.
Krok 4
Przecedzamy bulion przez gęste sito i dodajemy starte ogórki, startą marchewkę z włoszczyzny i ryż.
Krok 5
Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.
Krok 6
Zabielamy zahartowaną śmietaną i doprawiamy do smaku. Można lekko zakwasić sokiem z cytryny.
Krok 7
Przed nałożeniem, obieramy kurczaka z kości i chrząstek i mięso układamy na dnie talerzy. Zalewamy zupą. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej