
Składniki
6 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
20 dekagramów
1 pęczek
2 łyżki
4 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ogórki ścieramy na dużych oczkach tarki razem ze skórką.
Krok 2
W dużym rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy ogórki i przesmażamy przez kilka minut.
Krok 3
Marchew, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w słupki. Ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do ogórków.
Krok 4
Bulionetkę rozpuszczamy w litrze gorącej wody i wlewamy do warzyw.
Krok 5
Gotujemy, aż warzywa zmiękną.
Krok 6
Zabielamy zupę śmietaną i podajemy posypaną posiekanym koperkiem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej