Tradycyjna zupa ogórkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tradycyjna zupa ogórkowa

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

6

heart
51 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

92 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

20 dekagramów

2 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

6 sztuk

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórki ścieramy na dużych oczkach tarki razem ze skórką.

Krok 2

W dużym rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy ogórki i przesmażamy przez kilka minut.

Krok 3

Marchew, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w słupki. Ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do ogórków.

Krok 4

Bulionetkę rozpuszczamy w litrze gorącej wody i wlewamy do warzyw.

Krok 5

Gotujemy, aż warzywa zmiękną.

Krok 6

Zabielamy zupę śmietaną i podajemy posypaną posiekanym koperkiem.

blue_megi blue_megi

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjna zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjna zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjna zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjna zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjna zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjna zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjna zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tradycyjna zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej