
Składniki
1 sztuka
20 dekagramów
2 łyżki
1 sztuka
1 pęczek
6 sztuk
1 sztuka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ogórki ścieramy na dużych oczkach tarki razem ze skórką.
Krok 2
W dużym rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy ogórki i przesmażamy przez kilka minut.
Krok 3
Marchew, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w słupki. Ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do ogórków.
Krok 4
Bulionetkę rozpuszczamy w litrze gorącej wody i wlewamy do warzyw.
Krok 5
Gotujemy, aż warzywa zmiękną.
Krok 6
Zabielamy zupę śmietaną i podajemy posypaną posiekanym koperkiem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej