
Składniki
1 sztuka
2 litry
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
5 sztuk
5 sztuk
3 sztuki
0.5 szklanki
6 sztuk
1 szczypta
1 szczypta
0.5 szklanki
3 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka wkładam 1 udko z kurczaka i zalewam wodą (ok. 2 litrów). Dodaję 1 marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, 2 ząbki czosnku (wszystkie warzywa oczywiście obrane, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki). Dodaję przyprawy: 2 gałązki świeżego lubczyku, 5 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 2 łyżki przyprawy uniwersalnej.
Krok 2
Całość gotuję ok. 1 godziny. Po tym czasie odcedzam wywar. Wsypuję do niego pół szklanki ryżu i 5 - 6 ogórków kiszonych startych na grubej tarce.
Krok 3
Udko z wywaru obieram i mięso pokrojone na mniejsze kawałki również dokładam do gotującej się na małym ogniu zupy. Od czasu do czasu mieszam, żeby mi ryż nie przywarł do garnka.
Krok 4
Również marchewkę z wywaru kroję w kostkę i dorzucam do zupy. Gotuję całość do momentu gdy ryż będzie miękki. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem.
Krok 5
Na koniec wlewam do zupy pół szklanki śmietany 30%. Zupę nalewam na talerze i każdą porcję posypuję natką pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej