Zupa ogórkowa z ryżem

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 litry

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

5 sztuk

5 sztuk

3 sztuki

0.5 szklanki

6 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wkładam 1 udko z kurczaka i zalewam wodą (ok. 2 litrów). Dodaję 1 marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, 2 ząbki czosnku (wszystkie warzywa oczywiście obrane, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki). Dodaję przyprawy: 2 gałązki świeżego lubczyku, 5 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 2 łyżki przyprawy uniwersalnej.

Krok 2

Całość gotuję ok. 1 godziny. Po tym czasie odcedzam wywar. Wsypuję do niego pół szklanki ryżu i 5 - 6 ogórków kiszonych startych na grubej tarce.

Krok 3

Udko z wywaru obieram i mięso pokrojone na mniejsze kawałki również dokładam do gotującej się na małym ogniu zupy. Od czasu do czasu mieszam, żeby mi ryż nie przywarł do garnka.

Krok 4

Również marchewkę z wywaru kroję w kostkę i dorzucam do zupy. Gotuję całość do momentu gdy ryż będzie miękki. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem.

Krok 5

Na koniec wlewam do zupy pół szklanki śmietany 30%. Zupę nalewam na talerze i każdą porcję posypuję natką pietruszki.

Edyta Kyzioł

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa ogórkowa
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej