PRZEPISY.PL
Zupa ogórkowa z ryżem - autor: Edyta Kyzioł

Zupa ogórkowa z ryżem

  • 90
  • 3
  • Łatwe
  • 0
2
osoby dodały do Mniamlisty
2
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • udko kurczaka1 szt
  • woda2 l
  • marchew1 szt
  • pietruszka1 szt
  • seler1 szt
  • ząbki czosnku2 szt
  • lubczyk - 2 gałązki1 szt
  • pieprz5 szt
  • ziele angielskie5 szt
  • liść laurowy3 szt
  • ryż0.5 szklanki
  • kiszone ogórki6 szt
  • sól i pieprz do smaku1 szt
  • śmietana 30%0.5 szklanki
  • posiekana natka pietruszki3 łyżki
  • Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr2 łyżki
  • Krok 1

    Do garnka wkładam 1 udko z kurczaka i zalewam wodą (ok. 2 litrów). Dodaję 1 marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, 2 ząbki czosnku (wszystkie warzywa oczywiście obrane, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki). Dodaję przyprawy: 2 gałązki świeżego lubczyku, 5 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 2 łyżki przyprawy uniwersalnej.
  • Krok 2

    Całość gotuję ok. 1 godziny. Po tym czasie odcedzam wywar. Wsypuję do niego pół szklanki ryżu i 5 - 6 ogórków kiszonych startych na grubej tarce.
  • Krok 3

    Udko z wywaru obieram i mięso pokrojone na mniejsze kawałki również dokładam do gotującej się na małym ogniu zupy. Od czasu do czasu mieszam, żeby mi ryż nie przywarł do garnka.
  • Krok 4

    Również marchewkę z wywaru kroję w kostkę i dorzucam do zupy. Gotuję całość do momentu gdy ryż będzie miękki. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 5

    Na koniec wlewam do zupy pół szklanki śmietany 30%. Zupę nalewam na talerze i każdą porcję posypuję natką pietruszki.

Więcej przepisów z tym produktem

Przyprawa Uniwersalna Delikat KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

743
osoby dodały do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
252
osoby dodały do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
1741
osób dodało do Mniamlisty
90''
8
Łatwe
1632
osoby dodały do Mniamlisty
60''
4
Łatwe