
Składniki
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
5 sztuk
400 gramów
2 litry
1 łyżka
3 łyżki
150 mililitrów
2 łyżki
2 sztuki
3 ziarna
1 łyżeczka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać wodą, osolić, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, gotować aż warzywa będą półmiękkie. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ugotować.
Krok 2
W międzyczasie zetrzeć na tarce o dużych oczkach ogórki i dusić je do miękkości na tłuszczu. Połączyć z wywarem warzywnym z ziemniakami, wsypać posiekany koperek i gotować jeszcze przez chwilę, aby smaki połączyły się.
Krok 3
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować gorącym wywarem i dopiero wówczas wlać do zupy. Przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i jeśli zajdzie potrzeba lub najdzie ochota, sosem sojowym albo kostką rosołową.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa zwraca uwagę wyjątkowym zapachem i kwaśnym smakiem ogórków kiszonych. Do jej przygotowania niezbędne są warzywa. Marchew, seler, por i pietruszka starte na tarce o dużych oczkach będą doskonałą podstawą dla warzywnego bulionu. Należy uzupełnić go jedynie zielem angielskim, liściem laurowym oraz ziemniakami (które według uznania można też zastąpić ryżem). Polecamy również wersję na bazie bulionu mięsnego lub pozostałego rosołu. Ogórki kiszone starte lub drobno pokrojone, a następnie lekko podduszone, doskonale połączą się z takim wywarem. Śmietana z mąką sprawią za to, że zupa uzyska jaśniejszy kolor, ale ich dodanie nie jest konieczne. Ogórkowa powinna być serwowana na gorąco – stanowić będzie wtedy idealne pierwsze danie. Warto posypać ją świeżym koperkiem, który podkreśli smak i zapach całości. Podobnie jak żurek, możesz podać ją w chlebie, co zawsze atrakcyjnie wygląda na stole. Przygotowana wcześniej zupa, nie straci smaku podczas podgrzewania. Warto znać na nią przepis i serwować niezależnie od pory roku. Smacznego!