PRZEPISY.PL

Zupa ogórkowa

  • 45
  • 4
  • Łatwe
  • 0
0
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • marchew3 szt
  • seler1 szt
  • por1 szt
  • mała pietruszka 1 szt
  • ziemniak5 szt
  • ogórek kiszony400 g
  • woda2 l
  • sos sojowy1 łyżka
  • masło lub oliwa z oliwek3 łyżki
  • śmietana 12%150 ml
  • mąka2 łyżki
  • ziele angielskie3 ziarna
  • posiekany koperek1 łyżeczka
  • pieprz, sól do smaku1 szczypta
  • Rosół z kury Knorr
    1 szt
  • Krok 1

    Włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać wodą, osolić, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, gotować aż warzywa będą półmiękkie. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ugotować.
  • Krok 2

    W międzyczasie zetrzeć na tarce o dużych oczkach ogórki i dusić je do miękkości na tłuszczu. Połączyć z wywarem warzywnym z ziemniakami, wsypać posiekany koperek i gotować jeszcze przez chwilę, aby smaki połączyły się.
  • Krok 3

    Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować gorącym wywarem i dopiero wówczas wlać do zupy. Przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i jeśli zajdzie potrzeba lub najdzie ochota, sosem sojowym albo kostką rosołową.

Więcej przepisów z tym produktem

Rosół z kury KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

70
osób dodało do Mniamlisty
90''
6
Łatwe
41
osób dodało do Mniamlisty
90''
6
Łatwe
47
osób dodało do Mniamlisty
90''
6
Łatwe
1815
osób dodało do Mniamlisty
90''
8
Łatwe