Bulion rybny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bulion rybny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

71 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

111 osób wydrukowało

Pobierz pdf

123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

2 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 pęczek

3 sztuki

4 ziarna

4 ziarna

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrawki ryb oczyść i opłucz – usuń wszelkie skrzela oraz oczy. Warzywa oczyść, opłucz i pokrój na mniejsze kawałki.

Bulion rybny - Krok 1

Krok 2

Ryby oraz warzywa włóż do garnka, zalej 1,5-2 litrami zimnej wody i zagotuj. Zmniejsz ogień, zbierz powstałe szumowiny, a następnie dodaj listek, ziele i pieprz.

Bulion rybny - Krok 2

Krok 3

Bulion gotuj na małym ogniu około 45-60 minut. Po tym czasie usuń skrawki ryb oraz warzywa łyżką cedzakową, a pozostały wywar przecedź przez gęste sitko lub lnianą ściereczkę. Dopraw do smaku Bulionem na włoszczyźnie Knorr. Tak przygotowany bulion możesz wykorzystać do przygotowania rybnej zupy lub sosów.

Bulion rybny - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bulion rybny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bulion rybny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bulion rybny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bulion rybny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bulion rybny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bulion rybny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bulion rybny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bulion rybny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bulion rybnyBulion rybny

Zupa rybna to rarytas kuchni wielu państw świata, zajadają się nią Brytyjczycy i Francuzi. Polacy, któryż mają wspaniałe rzeki i długą linie brzegową nad Bałtykiem, wciąż nie doceniają potencjału tkwiącego w gotowanych rybach. Tymczasem bulion rybny to jeden z najdelikatniejszych, a zarazem najbardziej esencjonalnych wywarów. Możesz jeść go solo, z makaronem, grzankami lub kluseczkami, a także użyć go jako bazę do dań innych dań – np. do ryby w galarecie, risotto z owocami morza i rybami lub rybnego curry, czyli pełnego przypraw gulaszu na sposób indyjski. W naszym przepisie użyliśmy rozmaitych gatunków ryb słodkowodnych. Karpia, karasia i pstrąga, ale nadadzą się też ryby morskie, takie jak halibut, dorada czy dorsz. Koniecznie włóż je do zupy razem z grzbietem i głową – z nich jest najwięcej smaku. Po ugotowaniu wyjmij kręgosłup, płetwy i ości a w zupie zostaw tylko kawałki rybiego mięsa. Porządnie przypraw, ryby lubią towarzystwo pieprzu.