Bulion rybny - przepis na wywar na zupę, rosół | Przepisy.pl pixel

Bulion rybny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

72 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

125 osób wydrukowało

Pobierz pdf

155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

2 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 pęczek

3 sztuki

4 ziarna

4 ziarna

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrawki ryb oczyść i opłucz – usuń wszelkie skrzela oraz oczy. Warzywa oczyść, opłucz i pokrój na mniejsze kawałki.

Bulion rybny - Krok 1

Krok 2

Ryby oraz warzywa włóż do garnka, zalej 1,5-2 litrami zimnej wody i zagotuj. Zmniejsz ogień, zbierz powstałe szumowiny, a następnie dodaj listek, ziele i pieprz.

Bulion rybny - Krok 2

Krok 3

Bulion gotuj na małym ogniu około 45-60 minut. Po tym czasie usuń skrawki ryb oraz warzywa łyżką cedzakową, a pozostały wywar przecedź przez gęste sitko lub lnianą ściereczkę. Dopraw do smaku Bulionem na włoszczyźnie Knorr. Tak przygotowany bulion możesz wykorzystać do przygotowania rybnej zupy lub sosów.

Bulion rybny - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bulion rybny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bulion rybny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bulion rybny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bulion rybny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bulion rybny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bulion rybny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bulion rybny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bulion rybny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bulion rybnyBulion rybny

Zupa rybna to rarytas kuchni wielu państw świata, zajadają się nią Brytyjczycy i Francuzi. Polacy, którzy mają wspaniałe rzeki i długą linię brzegową nad Bałtykiem, wciąż nie doceniają potencjału tkwiącego w gotowanych rybach. Tymczasem bulion rybny to jeden z najdelikatniejszych, a zarazem najbardziej esencjonalnych wywarów! Spróbujesz? 

Dla kogo?

Wywar na zupę rybną sprawdzi się w kuchni osób lubiących aromatyczne i wyraziste potrawy. Jeżeli należysz do tego grona, to koniecznie sięgnij po naszą recepturę. A może wywar rybny jeszcze nigdy nie gościł w Twoim menu? Najwyższa pora, by to zmienić! 

Na jaką okazję?

Bulion rybny przepis będzie gwiazdą każdego przyjęcia. Z pewnością zaskoczysz gości tą propozycją, która nieczęsto pojawia się na naszych stołach. Wywar z ryby będzie również dobrą opcją na codzienny obiad – zaserwuj go następnym razem zamiast rosołu! Porządnie przypraw, ryby lubią towarzystwo pieprzu.

Czy wiesz, że?

Wywar rybny przepis obejmuje rozmaite gatunki ryb słodkowodnych. Karpia, karasia i pstrąga, ale nadadzą się też ryby morskie, takie jak halibut, dorada czy dorsz. Koniecznie włóż je do zupy razem z grzbietem i głową – z nich jest najwięcej smaku. Po ugotowaniu wyjmij kręgosłup, płetwy i ości a w zupie zostaw tylko kawałki rybiego mięsa. 

Dla urozmaicenia:

Bulion rybny możesz jeść solo, z makaronem, grzankami lub kluseczkami, a także użyć go jako bazę do dań innych dań – np. do ryby w galarecie, risotto z owocami morza i rybami lub rybnego curry, czyli pełnego przypraw gulaszu na sposób indyjski. W każdej wersji smakuje bardzo dobrze!