Bulion rybny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

68 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

108 osób wydrukowało

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

2 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 pęczek

3 sztuki

4 ziarna

4 ziarna

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrawki ryb oczyść i opłucz – usuń wszelkie skrzela oraz oczy. Warzywa oczyść, opłucz i pokrój na mniejsze kawałki.

Bulion rybny - Krok 1

Krok 2

Ryby oraz warzywa włóż do garnka, zalej 1,5-2 litrami zimnej wody i zagotuj. Zmniejsz ogień, zbierz powstałe szumowiny, a następnie dodaj listek, ziele i pieprz.

Bulion rybny - Krok 2

Krok 3

Bulion gotuj na małym ogniu około 45-60 minut. Po tym czasie usuń skrawki ryb oraz warzywa łyżką cedzakową, a pozostały wywar przecedź przez gęste sitko lub lnianą ściereczkę. Dopraw do smaku Bulionem na włoszczyźnie Knorr. Tak przygotowany bulion możesz wykorzystać do przygotowania rybnej zupy lub sosów.

Bulion rybny - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bulion rybny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bulion rybny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bulion rybny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bulion rybny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bulion rybny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bulion rybny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bulion rybny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kapuśniak
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bulion rybnyBulion rybny

Zupa rybna to rarytas kuchni wielu państw świata, zajadają się nią Brytyjczycy i Francuzi. Polacy, któryż mają wspaniałe rzeki i długą linie brzegową nad Bałtykiem, wciąż nie doceniają potencjału tkwiącego w gotowanych rybach. Tymczasem bulion rybny to jeden z najdelikatniejszych, a zarazem najbardziej esencjonalnych wywarów. Możesz jeść go solo, z makaronem, grzankami lub kluseczkami, a także użyć go jako bazę do dań innych dań – np. do ryby w galarecie, risotto z owocami morza i rybami lub rybnego curry, czyli pełnego przypraw gulaszu na sposób indyjski. W naszym przepisie użyliśmy rozmaitych gatunków ryb słodkowodnych. Karpia, karasia i pstrąga, ale nadadzą się też ryby morskie, takie jak halibut, dorada czy dorsz. Koniecznie włóż je do zupy razem z grzbietem i głową – z nich jest najwięcej smaku. Po ugotowaniu wyjmij kręgosłup, płetwy i ości a w zupie zostaw tylko kawałki rybiego mięsa. Porządnie przypraw, ryby lubią towarzystwo pieprzu.