
Składniki
1 kilogram
3 sztuki
2 sztuki
0.5 sztuki
0.5 sztuki
1 pęczek
3 sztuki
4 ziarna
4 ziarna
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrawki ryb oczyść i opłucz – usuń wszelkie skrzela oraz oczy. Warzywa oczyść, opłucz i pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2
Ryby oraz warzywa włóż do garnka, zalej 1,5-2 litrami zimnej wody i zagotuj. Zmniejsz ogień, zbierz powstałe szumowiny, a następnie dodaj listek, ziele i pieprz.

Krok 3
Bulion gotuj na małym ogniu około 45-60 minut. Po tym czasie usuń skrawki ryb oraz warzywa łyżką cedzakową, a pozostały wywar przecedź przez gęste sitko lub lnianą ściereczkę. Dopraw do smaku Bulionem na włoszczyźnie Knorr. Tak przygotowany bulion możesz wykorzystać do przygotowania rybnej zupy lub sosów.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bulion rybny
Zupa rybna to rarytas kuchni wielu państw świata, zajadają się nią Brytyjczycy i Francuzi. Polacy, którzy mają wspaniałe rzeki i długą linię brzegową nad Bałtykiem, wciąż nie doceniają potencjału tkwiącego w gotowanych rybach. Tymczasem bulion rybny to jeden z najdelikatniejszych, a zarazem najbardziej esencjonalnych wywarów! Spróbujesz?
Dla kogo?
Wywar na zupę rybną sprawdzi się w kuchni osób lubiących aromatyczne i wyraziste potrawy. Jeżeli należysz do tego grona, to koniecznie sięgnij po naszą recepturę. A może wywar rybny jeszcze nigdy nie gościł w Twoim menu? Najwyższa pora, by to zmienić!
Na jaką okazję?
Bulion rybny przepis będzie gwiazdą każdego przyjęcia. Z pewnością zaskoczysz gości tą propozycją, która nieczęsto pojawia się na naszych stołach. Wywar z ryby będzie również dobrą opcją na codzienny obiad – zaserwuj go następnym razem zamiast rosołu! Porządnie przypraw, ryby lubią towarzystwo pieprzu.
Czy wiesz, że?
Wywar rybny przepis obejmuje rozmaite gatunki ryb słodkowodnych. Karpia, karasia i pstrąga, ale nadadzą się też ryby morskie, takie jak halibut, dorada czy dorsz. Koniecznie włóż je do zupy razem z grzbietem i głową – z nich jest najwięcej smaku. Po ugotowaniu wyjmij kręgosłup, płetwy i ości a w zupie zostaw tylko kawałki rybiego mięsa.
Dla urozmaicenia:
Bulion rybny możesz jeść solo, z makaronem, grzankami lub kluseczkami, a także użyć go jako bazę do dań innych dań – np. do ryby w galarecie, risotto z owocami morza i rybami lub rybnego curry, czyli pełnego przypraw gulaszu na sposób indyjski. W każdej wersji smakuje bardzo dobrze!


































