
Składniki
1 kilogram
3 sztuki
2 sztuki
0.5 sztuki
0.5 sztuki
1 pęczek
3 sztuki
4 ziarna
4 ziarna
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrawki ryb oczyść i opłucz – usuń wszelkie skrzela oraz oczy. Warzywa oczyść, opłucz i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Ryby oraz warzywa włóż do garnka, zalej 1,5-2 litrami zimnej wody i zagotuj. Zmniejsz ogień, zbierz powstałe szumowiny, a następnie dodaj listek, ziele i pieprz.
Krok 3
Bulion gotuj na małym ogniu około 45-60 minut. Po tym czasie usuń skrawki ryb oraz warzywa łyżką cedzakową, a pozostały wywar przecedź przez gęste sitko lub lnianą ściereczkę. Dopraw do smaku Bulionem na włoszczyźnie Knorr. Tak przygotowany bulion możesz wykorzystać do przygotowania rybnej zupy lub sosów.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Liść laurowy z Turcji Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bulion rybny
Zupa rybna to rarytas kuchni wielu państw świata, zajadają się nią Brytyjczycy i Francuzi. Polacy, któryż mają wspaniałe rzeki i długą linie brzegową nad Bałtykiem, wciąż nie doceniają potencjału tkwiącego w gotowanych rybach. Tymczasem bulion rybny to jeden z najdelikatniejszych, a zarazem najbardziej esencjonalnych wywarów. Możesz jeść go solo, z makaronem, grzankami lub kluseczkami, a także użyć go jako bazę do dań innych dań – np. do ryby w galarecie, risotto z owocami morza i rybami lub rybnego curry, czyli pełnego przypraw gulaszu na sposób indyjski. W naszym przepisie użyliśmy rozmaitych gatunków ryb słodkowodnych. Karpia, karasia i pstrąga, ale nadadzą się też ryby morskie, takie jak halibut, dorada czy dorsz. Koniecznie włóż je do zupy razem z grzbietem i głową – z nich jest najwięcej smaku. Po ugotowaniu wyjmij kręgosłup, płetwy i ości a w zupie zostaw tylko kawałki rybiego mięsa. Porządnie przypraw, ryby lubią towarzystwo pieprzu.