Kostki bulionowe w kuchniach świata

Risotto z owocami morza na bulionie z kostki warzywnej? Czemu nie? Paella przygotowana na bazie wywaru z kostki warzywnej? Jak najbardziej! Kostki warzywne cieszą się szerokim uznaniem i możemy je z powodzeniem zastosować w egzotycznych daniach kuchni z różnych części świata. Ułatwią przygotowanie indyjskiego curry, japońskiej zupy ramen, francuskich sosów i włoskiego risotta. Zapraszamy do inspirującej podróży kulinarnej po świecie, podczas której bulionowe kostki warzywne sprawdzą się doskonale.

Ponadczasowy styl warzywnego bulionu

Buliony od dawna odgrywają kluczową rolę w kuchniach na całym świecie, służąc jako sposób na przygotowywanie pożywnych i aromatycznych posiłków, takich jak rosół lub inne zupy, które gotowano wówczas na bulionach opartych na składnikach pochodzenia zwierzęcego. Obecnie nasza dieta jest bardziej różnorodna i w dużej mierze opiera się na produktach roślinnych, dlatego też konsumenci mają wybór pomiędzy np. kostkami bulionowymi wołowymi, drobiowymi oraz warzywnymi, które mogą spożywać osoby nie jedzące mięsa. Kostki warzywne są niezwykle proste w użyciu, pełne aromatu i dostępne w niemal każdym sklepie. Ich praktyczność sprawia, że są wprost idealnym rozwiązaniem dla osób, które chcą cieszyć się bogatym smakiem bez konieczności długotrwałego gotowania oraz dla tych, które w swojej diecie chcą ograniczać spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego.

Kostki bulionowe w kuchniach na całym świecie

Kostki bulionowe Knorr możemy z powodzeniem stosować do przygotowania naszych polskich, tradycyjnych dań, jak rosół czy sos do gulaszu, ale również do dań pochodzących z różnych części świata.

Meksyk i Ameryka Łacińska: kostki bulionowe możemy dodać do przygotowywania potraw takich jak mole, duszona wołowina z chile verde oraz zupy.

Nasza propozycja - meksykańska zupa krem z kukurydzy z chipsami nachos

Składniki:

  • kukurydza z puszki – 300 g
  • bulion warzywny Knorr – 1 sztuka
  • cebula – 1 sztuka
  • margaryna – 1 łyżka
  • jogurt naturalny – 50 ml
  • nachos – 10 sztuk
  • woda – 600 ml

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij w garnku na margarynie.
  2. Kukurydzę odsącz i wsyp do garnka. Wlej 600 ml wody i zagotuj. Następnie dodaj kostkę Knorr, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut.
  3. Zupę zmiksuj na gładko, aby całkowicie pozbyć się grudek.
  4. Podawaj z chipsami nachos.

Afryka Zachodnia: bulion jest niezbędny do przygotowania tradycyjnych potraw, takich jak np.: jollof rice, czyli ryż z pomidorami po nigeryjsku. Zamiast gotować wywar warzywny możemy z powodzeniem użyć kostek bulionowych warzywnych. Doskonale sprawdzą się także w poulet braisé – daniu z grillowanym kurczakiem z Wybrzeża Kości Słoniowej czy w thieboudienne – senegalskim ryżu z rybą i pomidorami. Rekomendujemy również spróbować pikantnego dania yassa z marynowanej cebuli i drobiu, które popularne jest w Afryce Zachodniej.

Nasza propozycja – Bobotie – afrykańska zapiekanka

Składniki:

  • mięso wołowe mielone – 500 g
  • Fix Spaghetti Bolognese Knorr – 1 opakowanie
  • kostka warzywna Knorr – 1 sztuka
  • cebula – 2 sztuki
  • woda – 400 ml
  • curry – 2 łyżki
  • kromki chleba – 4 sztuki
  • mleko – 500 ml
  • jajka – 2 sztuki
  • olej – 5 łyżek
  • liść laurowy – 2 sztuki
  • rodzynki – 100 g

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zarumieni, dodaj mięso curry oraz kostkę Knorr. Gdy mięso będzie usmażone, wlej wodę, dodaj rodzynki oraz Fix Knorr. Wszystko wymieszaj i gotuj ok. 10 minut.
  2. Chleb namocz w mleku. Później odciśnij dokładnie i przełóż do miski. Dodaj 250 ml mleka i jajka. Wymieszaj ciasto.
  3. Ułóż połowę ciasta na dnie naczynia żaroodpornego, które przykryj warstwą uduszonego mięsa wraz z sosem. Całość przykryj pozostałym ciastem. Na wierzchu połóż listki laurowe. Piecz przez 45 minut w 180 °C.

Azja: bulion jest powszechnie stosowanym składnikiem w kuchniach azjatyckich w takich potrawach jak wietnamska zupa phở, którą można przygotować w sposób wegetariański na kostkach warzywnych, czy w Japonii, gdzie bulion stanowi bazę do zup, takich jak ramen czy miso shiru, będąca tradycyjną japońską zupą na bazie pasty sojowej miso. Możemy z powodzeniem w tym daniach zastosować kostki bulionowe warzywne, dzięki czemu w sposób szybki przygotujemy pyszne dania.

Nasza propozycja – warzywny bulion po tajsku

Składniki:

  • Woda – 1 l
  • Bulion Warzywny Knorr – 1 sztuka
  • Sos sojowy – 2 łyżki
  • Miód – 2 łyżki
  • Ząbek czosnku – 2 sztuki
  • Małe kłącze imbiru – 1 sztuka
  • Przyprawa do Warzyw z Grilla Knorr – 1 łyżeczka
  • Mała laska cynamonu – 1 sztuka
  • Trawa cytrynowa – 1 sztuka
  • Groszek cukrowy – 100 g
  • Rydze – 300 g
  • Cebulka dymka – 3 sztuki
  • Makaron ryżowy – 60 g
  • Oliwa – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę białą obierz i pokrój w ćwiartki. Przypal w piekarniku, rozgrzanym do 200 °C, Zacznij od przygotowania bulionu. Imbir oraz czosnek pokrój w plasterki. Trawę cytrynową przekrój na pół.
  2. Do garnka wlej litr wody, dodaj kostkę i przyprawę Knorr, sos sojowy, miód, czosnek, imbir, cynamon oraz trawę. Całość gotuj ok. 10 minut na małym ogniu.
  3. Makaron przygotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.
  4. Białą i zieloną część dymki pokrój oddzielnie w plasterki. Groszek przekrój na pół. Rydze umyj, większe przekrój na pół.
  5. Na patelni z oliwą podsmaż krótko warzywa i dodaj do zupy. Natychmiast podawaj z makaronem.
  6. Europa: w kuchni francuskiej bulion stanowi składnik sosów, takich jak klasyczny sos demi-glace, czyli esencjonalny sos mięsny. Zamiast bulionu możemy dodać kostki bulionowe warzywne. Równie dobrze sprawdzą się one we włoskim risotto oraz w sosach do makaronów.

Nasza propozycja – Paella

 

Składniki:

  • ryż do paelli – 150 g
  • kasza orkiszowa – 150 g
  • fasola czarne oczko – 150 g
  • papryka słodka – ½ łyżeczki
  • szafran – ½ łyżeczki
  • bulion warzywny Knorr – 1 sztuka
  • woda – 750 ml
  • pomidorki cherry żółte – 400 g
  • papryka czerwona – 200 g
  • marynowane karczochy – 200 g
  • groszek zielony mrożony – 100 g
  • cebula – 80 g
  • czosnek ząbki – 3 sztuki
  • cytryna – 2 sztuki
  • natka pietruszki – ½ pęczka
  • oliwa – 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C. Cebulkę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Pomidorki przekrój na ćwiartki. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paseczki. Z jednej cytryny zetrzyj skórkę oraz wyciśnij sok. Drugą cytrynę pokrój w cząstki.
  2. Na szerokiej patelni (lub specjalnej patelni do paelli) rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek wraz z cebulą. Po chwili dodaj szafran i paprykę. Po 1 minucie smażenia dodaj połowę pomidorków i następnie kaszę orkiszową, ryż do paelli i wcześniej namoczoną fasolę czarne oczko. Całość smaż kilka minut i dobrze wymieszaj.
  3. Zalej ciepłą wodą (750ml) i dodaj kostkę Knorr. Zagotuj, przykryj szczelnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 30 minut.
  4. W międzyczasie pokrój karczochy na ćwiartki i wymieszaj je z pomidorkami oraz papryką. Zdejmij ostrożnie folię z ryżu. Połóż na wierzchu wcześniej przygotowane warzywa i wstaw całą patelnię, bez przykrywania, ponownie do piekarnika. Zwiększ temperaturę do 200°C i piecz kolejne 20 minut.
  5. Po upieczeniu posyp danie groszkiem, skrop sokiem, posyp skórką z cytryny i ziołami. Lekko wymieszaj. Podawaj z dodatkowymi cząstkami cytryny.

Nasza propozycja – Risotto koperkowe

Składniki:

  • ryż do risotto arborio – 500 g
  • Kostka warzywna Knorr – 1 sztuka
  • koper włoski – 1 sztuka
  • ząbki czosnku – 2 sztuki
  • woda – 1 l
  • cytryna – 1 sztuka
  • margaryna – 2 łyżki
  • śmietana – 100 ml
  • świeżo mielony czarny pieprz – szczypta
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • świeży koperek – ½ pęczka
  • cebula – ½ sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Koper włoski oczyść z zewnętrznych części. Następnie przekrój go na pół i pokrój w cienkie plastry.
  2. Na patelni z margaryną i oliwą zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj suchy ryż i mieszaj go przez około 1 minutę. Wlej 1 l wody i dodaj kostkę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj około 15 minut na wolnym ogniu.
  3. Pod koniec gotowania ryżu dodaj pokrojony koper i śmietankę. Całość gotuj jeszcze około 5 minut. Po tym czasie dodaj drobno posiekany koperek, świeżo mielony pieprz oraz sok z cytryny.
  4. Podawaj od razu po przygotowaniu. Takie risotto możesz podawać samodzielnie lub jako dodatek do grillowanych ryb.

Zachęcamy do kuchennych eksperymentów!