Przepisy na Bez laktozy
14 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (14) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej
Bez laktozy
Dania bez laktozy stanowią wyzwanie dla wielu osób. Gotowanie wykluczające nie tylko mleko krowie, ale także śmietanę, sery, maślankę, twaróg i jogurty, może wydawać się trudne. Wiele półproduktów również może zawierać laktozę – np. pieczywo albo słodycze, dlatego podczas gotowania należy koniecznie upewnić się, czy składniki jej nie zawierają. Taka dieta nie musi jednak być skomplikowana – nasze propozycje na dania bez laktozy to wiele prostych połączeń, z których stworzyć można pyszne potrawy. Bardzo ważnym elementem są także warzywa strączkowe, z których przyrządzać można wiele różnorodnych potraw. Z soczewicy czy ciecierzycy przygotujesz nie tylko pastę do kanapek, którą łatwo urozmaicić dodatkiem pomidorów czy ziół, ale także smaczne pulpety na obiad. Przygotowując dania bez laktozy, warto sięgać po zamienniki popularnych produktów. Do zagęszczania i zabielania sosów sprawdzi się np. mleczko kokosowe, bardzo gęste, które nadaje potrawom przyjemnej, aksamitnej konsystencji. Jest delikatnie słodkie, a więc dobrze pasuje do kwaśnych i pikantnych składników, np. passaty pomidorowej, chili oraz curry. W daniach bez laktozy mogą znajdować się jajka, które dają wiele możliwości komponowania potraw. Śniadaniowa jajecznica, frittata, jajka sadzone, a także dodatek do pulpetów. Nie ma ograniczeń wynikających ze spożywania mięsa lub ryb, są one dopuszczalne w daniach bez laktozy. Tatar ze śledzia czy wędzony łosoś – to doskonałe rozwiązanie na urozmaicenie kanapek. Korzystaj także z roślinnych margaryn, w których nie ma tłuszczu ani cukru mlecznego. Ser z łatwością zamienisz np. na tofu. Ma ono bardzo neutralny smak, więc łatwo je marynować i łączyć z innymi dodatkami. Możesz je panierować, smażyć, a także jeść bez żadnej obróbki. Sprawdzi się do obiadowych zapiekanek, np. z warzyw, oraz do śniadaniowych kanapek. Z jakich produktów jeszcze warto korzystać, przyrządzając dania bez laktozy? Z orzechów, nasion i pestek. Urozmaicą klopsiki z kaszy jaglanej, a także różnego rodzaju sałatki. Zainspiruj się naszymi przepisami i wypróbuj je przy najbliższej okazji.