Przepisy na Bez laktozy

41 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (41)

Zebra - babka marmurkowa waniliowo – kakaowa, bez laktozy
ratingratingratingratingrating

187

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Marmurkowa babka waniliowo-kakaowa w charakterystyczne czarno-białe paski nie tylko efektownie si...
Kanapki z łososiem i awokado
ratingratingratingratingrating

113

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Ten przepis udowadnia, że kanapki mogą być oryginalną przekąską, którą podasz nie tylko na śniada...
Bezglutenowe kokosanki
ratingratingratingratingrating

153

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Bezglutenowe brownie
ratingratingratingratingrating

133

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Bezglutenowe desery szturmem zdobyły polską kuchnię. Znajdziecie mnóstwo propozycji na ciasta, w...
Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym
ratingratingratingratingrating

104

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Szukasz inspiracji na smaczne danie bezmięsne? Skorzystaj z naszych propozycji, np. na klopsiki z...
Bezglutenowy tort makowy
ratingratingratingratingrating

196

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
155 min.
Pulpety z soczewicy
ratingratingratingratingrating

140

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Soczewica to składnik niezwykle popularny w daniach bez mięsa. Swoją strukturą przypomina nieco m...
Bezglutenowe ciasto ze śliwkami
ratingratingratingratingrating

108

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Bezglutenowe ciasto ze śliwkami będzie idealne, jeśli jesteś na diecie bezglutenowej. Kto powiedz...
Sernik wegański z orzechów nerkowca
ratingratingratingratingrating

115

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Sernik bez sera? Właśnie tak! Orzechy nerkowca wyczarują go dla Ciebie bez problemu. Zdziwisz się...
Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański
ratingratingratingratingrating

101

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Coraz popularniejsze w naszych kuchniach tofu możemy wykorzystywać na wiele sposobów. Tym razem p...
Bezglutenowy miodownik
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
85 min.
Cytrynowe ciasteczka
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Mazurek daktylowy (bez glutenu, bez laktozy)
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
100 min.
Prostokątne, niskie, bogato dekorowane – takie właśnie powinny być klasyczne mazurki. Dziś powsta...
Pulpety z kaszą jaglaną i dynią
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Jesień i zima to świetny czas na przygotowywanie różnorodnych dań, których bazą jest dynia. Myślą...
Wegański mazurek bez pieczenia (bez laktozy, bez glutenu, bez jajek, wegański)
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
Osoby z różnego rodzaju nietolerancjami pokarmowymi do tej pory musiały rezygnować z wielu ulubio...
Mazurek migdałowo-pomarańczowy (bez glutenu, bez laktozy, bez jajek, wegański)
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Mazurek migdałowo-pomarańczowa masa to jedna z ciekawszych propozycji na urozmaicenie tradycyjneg...
Bezglutenowa babka migdałowa (bez glutenu, bez laktozy)
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Wypieki bez dodatku glutenu coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Dzięki użyciu mąki m...

Ciekawostki i porady

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bez laktozyBez laktozy

Dania bez laktozy stanowią wyzwanie dla wielu osób. Gotowanie wykluczające nie tylko mleko krowie, ale także śmietanę, sery, maślankę, twaróg i jogurty, może wydawać się trudne. Wiele półproduktów również może zawierać laktozę – np. pieczywo albo słodycze, dlatego podczas gotowania należy koniecznie upewnić się, czy składniki jej nie zawierają. Taka dieta nie musi jednak być skomplikowana – nasze propozycje na dania bez laktozy to wiele prostych połączeń, z których stworzyć można pyszne potrawy. Bardzo ważnym elementem są także warzywa strączkowe, z których przyrządzać można wiele różnorodnych potraw. Z soczewicy czy ciecierzycy przygotujesz nie tylko pastę do kanapek, którą łatwo urozmaicić dodatkiem pomidorów czy ziół, ale także smaczne pulpety na obiad. Przygotowując dania bez laktozy, warto sięgać po zamienniki popularnych produktów. Do zagęszczania i zabielania sosów sprawdzi się np. mleczko kokosowe, bardzo gęste, które nadaje potrawom przyjemnej, aksamitnej konsystencji. Jest delikatnie słodkie, a więc dobrze pasuje do kwaśnych i pikantnych składników, np. passaty pomidorowej, chili oraz curry. W daniach bez laktozy mogą znajdować się jajka, które dają wiele możliwości komponowania potraw. Śniadaniowa jajecznica, frittata, jajka sadzone, a także dodatek do pulpetów. Nie ma ograniczeń wynikających ze spożywania mięsa lub ryb, są one dopuszczalne w daniach bez laktozy. Tatar ze śledzia czy wędzony łosoś – to doskonałe rozwiązanie na urozmaicenie kanapek. Korzystaj także z roślinnych margaryn, w których nie ma tłuszczu ani cukru mlecznego. Ser z łatwością zamienisz np. na tofu. Ma ono bardzo neutralny smak, więc łatwo je marynować i łączyć z innymi dodatkami. Możesz je panierować, smażyć, a także jeść bez żadnej obróbki. Sprawdzi się do obiadowych zapiekanek, np. z warzyw, oraz do śniadaniowych kanapek. Z jakich produktów jeszcze warto korzystać, przyrządzając dania bez laktozy? Z orzechów, nasion i pestek. Urozmaicą klopsiki z kaszy jaglanej, a także różnego rodzaju sałatki. Zainspiruj się naszymi przepisami i wypróbuj je przy najbliższej okazji.