Przepisy na Bez laktozy
17 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Bez laktozy
Dania bez laktozy stanowią wyzwanie dla wielu osób. Gotowanie wykluczające nie tylko mleko krowie, ale także śmietanę, sery, maślankę, twaróg i jogurty, może wydawać się trudne. Wiele półproduktów również może zawierać laktozę – np. pieczywo albo słodycze, dlatego podczas gotowania należy koniecznie upewnić się, czy składniki jej nie zawierają. Taka dieta nie musi jednak być skomplikowana – nasze propozycje na dania bez laktozy to wiele prostych połączeń, z których stworzyć można pyszne potrawy. Bardzo ważnym elementem są także warzywa strączkowe, z których przyrządzać można wiele różnorodnych potraw. Z soczewicy czy ciecierzycy przygotujesz nie tylko pastę do kanapek, którą łatwo urozmaicić dodatkiem pomidorów czy ziół, ale także smaczne pulpety na obiad. Przygotowując dania bez laktozy, warto sięgać po zamienniki popularnych produktów. Do zagęszczania i zabielania sosów sprawdzi się np. mleczko kokosowe, bardzo gęste, które nadaje potrawom przyjemnej, aksamitnej konsystencji. Jest delikatnie słodkie, a więc dobrze pasuje do kwaśnych i pikantnych składników, np. passaty pomidorowej, chili oraz curry. W daniach bez laktozy mogą znajdować się jajka, które dają wiele możliwości komponowania potraw. Śniadaniowa jajecznica, frittata, jajka sadzone, a także dodatek do pulpetów. Nie ma ograniczeń wynikających ze spożywania mięsa lub ryb, są one dopuszczalne w daniach bez laktozy. Tatar ze śledzia czy wędzony łosoś – to doskonałe rozwiązanie na urozmaicenie kanapek. Korzystaj także z roślinnych margaryn, w których nie ma tłuszczu ani cukru mlecznego. Ser z łatwością zamienisz np. na tofu. Ma ono bardzo neutralny smak, więc łatwo je marynować i łączyć z innymi dodatkami. Możesz je panierować, smażyć, a także jeść bez żadnej obróbki. Sprawdzi się do obiadowych zapiekanek, np. z warzyw, oraz do śniadaniowych kanapek. Z jakich produktów jeszcze warto korzystać, przyrządzając dania bez laktozy? Z orzechów, nasion i pestek. Urozmaicą klopsiki z kaszy jaglanej, a także różnego rodzaju sałatki. Zainspiruj się naszymi przepisami i wypróbuj je przy najbliższej okazji.